Leks specijalis za otete bebe

Miša RISTOVIĆ

29. 03. 2013. u 20:58

Sumnjičavi roditelji očekuju da država konačno pronađe način da reši veliku aferu. Neophodna promena zakona, jer materinstvo ne može i ne sme nikada da zastari

NESTALE bebe u Srbiji, ukoliko država ne uspe da razreši ovu višedecenijsku aferu, mogle bi da budu jedna od velikih prepreka na evropskom putu naše zemlje. Po presudi Evropskog suda za ljudska prava, u slučaju Zorice Jovanović iz Batočine, Srbija je u obavezi da donese mehanizme u cilju ispitivanja nerasvetljenih slučajeva nestanaka beba u porodilištima. A te mahanizme i rezultate oceniće - Komitet ministara Saveta Evrope.

Roditelji beba koje su pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima nestale iz porodilišta posle rođenja, navode da ovog puta naša država mora da pronađe pravi način kako da reši sve pojedinačne slučajeve. Pre svega, neohodno je da se promeni zakon, koji će jasno da precizira da materinstvo - ne može i ne sme da zastari.

Podsećaju da je Radna grupa Narodne skupštine, formirana zbog afere nestanka beba iz porodilišta u Srbiji, analizirajući ustavnopravnu regulativu, prošle godine konstatovala da ne postoji način da se, uz poštovanje Ustava, zastareli slučajevi procesuiraju.

KUPOVALI UTICAJNI POJEDINI članovi Anketnog odbora konstatovali su da decenijama postoji opšta društvena zavera ćutanja o problemu nestalih beba. - Ima li igde slučaj da je to pokrenuto ili isterano na čistac - pitao je Slobodan Živkucin, član Odbora. - Nema. Znači da su decu krali i usvajali uticajni ljudi.

- Zato je neohodno da se najpre donese „leks specijalis“ za nestale bebe, kako bi svi slučajevi mogli da se ispitaju - kaže Goran Ranđelović, predstavnik beogradske grupe sumnjičavih roditelja. - Mi smo primorani da postavimo uslov državi - da obavezno budemo članovi nezavisnog tela, čije formiranje je naložio sud u Strazburu. Ne prihvatamo da nam se isplaćuje bilo kakva novčana nadoknada, jer bi tako kupili slobodu za kriminalce koji su organizovali nestanak naše dece.

Mirjana Novokmet iz Beograda očekuju da se nestanak beba definiše kao društveno opasno delo i da se predlože dopune drugih zakona.

Saša Janković, zaštitnik građana, pre dve godine je parlamentu i Vladi predočio poražavajući ishod kontrole organa javne vlasti, nakon ispitivanja tri predstavke, odabrane kao karakteristične za veliki broj slučajeva nestalih beba. Skupštini je predložio da donese poseban zakon koji bi omogućio utvrđivanje nepobitne istine u svim ovim slučajevima, uz konstataciju da razlozi za sumnju roditelja nisu iracionalni.

Da je država ipak pokušavala da razreši aferu, pokazalo je osnivanje skupštinskog Anketnog odbora, koji je trebalo da pomogne u rasvetljavanju slučajeva nestale dece iz porodilišta. Izveštaj odbora usvojen je jednoglasno jula 2006. godine. To je bilo prvi put u istoriji srpskog parlamentarizma da bude usvojen izveštaj o radu jednog anketnog odbora.

500 NOVIH SLUČAJEVA PREDSTAVNICI beogradske grupe roditelja navode da im se ovih dana, posle presude suda u Strazburu, javilo 500 novih roditelja nestalih beba, koji su do sada bili obeshrabreni nečinjenjem države. Zvanično, do sada nijedan slučaj nestanka bebe iz porodilišta nije dokazan, iako su pojedini roditelji tvrdili da su ušli u trag svom navodno umrlom detetu.

- Naši zaključci su rezultat ozbiljnog rada - kaže Živodarka Dacin, predsednica Anketnog odbora. - Utvrdili smo predlog mera koji je podrazumevao deblokadu rada MUP-a, tužilaštava i sudova.

Zatraženo je formiranje posebnih policijskih jedinica, sa zadatkom da ispita sve slučajeve nestanka beba i u roku od tri meseca podnese izveštaj skupštinskom Odboru za bezbednost, kao i da ubuduće sve slučajeve ovakve vrste vode Specijalni sud i Specijalno tužilaštvo.

Nažalost, od svega što je predloženo, ništa nije sprovedeno. Država je problem skrajnula na stranu. Istovremeno i roditelji su bili nemoćni.

- Saopštavanje vesti o smrti deteta rodbini, po pravilu, nije praćeno nikakvim detaljnim obrazloženjem uzroka smrti, ili su izjave službenih lica međusobno kontradiktorne - zaključio je Odbor. - Roditelji su na svaki način i bez izuzetaka sprečavani da vide svoje umrlo dete. Imali su velikih poteškoća da dobiju medicinsku dokumentaciju od zdravstvenih ustanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Zoan1

29.03.2013. 21:09

Kada bi se drzavne arhive otvorile moguce je da vise od 90% sadasnjih i bivsih politicara bi zavrsili u zatvoru.

Zoan1

29.03.2013. 21:30

Izgleda kao da su pokradene bebe prodate a to moze samo da se desi ako vrh dedinjskog klana je ucestvovao u prodaji.

Pavle

29.03.2013. 22:06

Ne samo da bi pojedini politicari pogodili u zatvor, vec i gospoda sefovi tz.ginekolozi koji su proglasavali da su bebe mrtve.Ispitajte njihovo imovinsko stanje i sve ce biti jasnije!!!

zabrinuta

29.03.2013. 23:58

Molim Vas neka mi neko da informaciju, kontakt, telefon ili bilo šta drugo gde može da se prijavi slučaj nestalih i navodno "umrlih" beba.Unapred zahvalna

Zoan1

30.03.2013. 06:10

Ovi roditelji koji imaju moje totalno sazaljenje treba da organizuju svoj protest na dedinjama da vide deca i zene onih sto su profitirali kome bol i jad nanose njihovi ocevi / muzevi.

Martin

30.03.2013. 11:38

Da je postupak sa umrlim bebama bio užasan - jeste. Da je u bolnicama loša administracija - jeste. Ali stvarno ne mogu da verujem da je prodato nekoliko hiljada beba a da niko ništa nezna. pa valjda bi neko progovorio, nisu sli lekari i sestre korumpirani. U zemljama gde se dešavala prodaja dece postojalo je tržište i cena.

sam sebe juri oko bandere

30.03.2013. 13:37

Ko je taj koji se suprostavlja zakonu. A da nije iz rezima