СТОГОДИШЊИЦУ победе у Првом светском рату, Војска Србије обележава у суботу здруженом тактичком вежбом "Век победника 1918-2018", највећом у последњих неколико година. Око 8.000 војника, припадника свих родова српских оружаних снага, своју увежбаност у бојевом гађању истовремено ће демонстрирати на 10 локација широм земље - у војним комплексима "Пасуљанске ливаде", "Међа", "Орешац" и "Боровац", на привременим полигонима "Пештер" и "Тител", у рејонима Јастрепца, Зворничког језера и Сремске Митровице, као и на Војној академији у Београду.

Вежби у част обележавања века од победе у Великом рату присуствоваће и председник Александар Вучић. Он ће се, као врховни командант, у спремност Војске Србије уверити на привременом полигону "Пештер", у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића. По завршетку приказа вежбе на "крову Србије", председник Вучић ће се обратити јавности, док ће утиске о "Веку победника" министар Вулин изнети после приказа на комплексу "Тител".

Осим 8.000 припадника Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, у вежби која се изводи по теми "Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије" учествоваће и више од 600 борбених система и ваздухоплова. Како је планирано, биће утрошене и 103 тоне убојитих средстава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вулин: Увежбани за "Век победника"

У рејону Сремске Митровице, тактичком вежбом "Тенковски батаљон на маршу", за "Век победника" припремали су се припадници Прве бригаде Копнене војске, док су војници и официри Четврте бригаде Копнене војске и Центра за обуку јединица за мултинационалне операције генералну пробу имали на Војном комплексу Боровац крај Бујановца.

На полигонима "Међа" и у Војном комплексу "Тител", увежбавало се око 2.000 припадника Војске Србије, уз коришћење 15 ваздухоплова и више од 35 различитих пловила. Прва бригада Копнене војске, Речна флотила, Специјална бригада Копнене Војске, 250. ракетна бригада и 204. ваздухопловна бригада у Тителу ће показати форсирање реке и превоз тенкова преко понтонског моста. Вежба у том броју и такве тежине није рађена још од времена ЈНА.

Атрактиван приказ здружене вежбе биће и на полигону "Међа" код Лесковца. Ту ће Специјалне бригаде Копнене војске, Трећи батаљон Војне полиције и припадници РВиПВО, извести више целина тактичке вежбе, а најзначајније су - специјални и класични десант, као и напад тимова на терористичку базу, на терористе који се извлаче и на возило и бекство терориста у самом возилу. Посебно занимљив сегмент данашње вежбе биће на Војној академији, у касарни "Генерал Јован Мишковић" у Београду, где ће батаљон Војне полиције специјалне намене "Кобре" својим способностима и обученошћу приказати зашто су једна од најелитнијих јединица у Војсци Србије.


Тител

ТЕНКОВИ У РАВНИЦИ

ВРЛО запажено место у вежби "Век победника" имаће и тенкови. Учествоваће њих 100 с комплетним посадама без позивања резерве.


На војном комплексу "Међа" и у рејону Сремске Митровице, тенковске јединице Прве бригаде показаће своју оспособљеност за марш у равничарским условима као одговор на изазове, ризике и претње по безбедност земље.ВЕЖБАЛИ И ЛЕКАРИ

У ЦЕНТРУ санитетске службе јуче је одржана завршна показна вежба "Јесен 2018", чија је тема збрињавање страдалих и угрожених у условима ванредних ситуација. Учесници вежбе биле су старешине Центра санитетске службе, слушаоци 12. класе за резервне официре санитетске службе, кадети Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране, наставници организационих јединица ВМА и начелници организационих јединица те установе. Вежбу су пратили и британски амбасадор у Србији Денис Киф, пуковник Ник Илић, изасланик одбране Уједињеног Краљевства у Београду, а у раду вежбе учествовали су припадници британске делегације које је предводио генерал Тоби Роуланд.