OVK krenula da ubija svedoke čim je došao NATO: Ko je Nazim Rustemi, najnoviji u nizu likvidiranih svedoka

V. M.

17. 01. 2020. u 11:02

ОВК кренула да убија сведоке чим је дошао НАТО: Ко је Назим Рустеми, најновији у низу ликвидираних сведока

Najmanje pet svedoka protiv Haradinaja više nije živo

Šumarski inspektor trebalo je na sudu da svedoči o zlodelima protiv nelojalnih Albanaca

TRI meseca nakon što je, kao svedok, dao iskaz istražiteljima Specijalnog suda za zločine OVK, šumarski inspektor Nazim Rustemi je ubijen. Njegova sudbina nastavak je niza sumnjivih smrti i nestanaka svedoka protiv lidera OVK. I budi slutnju da bi, kao što je to bio slučaj u Haškom tribunalu, optužnice mogle da padnu, jer sud ne uspeva da sačuva svedoke.

Telo Rustemija pronađeno je pre mesec dana kod jezera Badovac, a ovih dana prištinski mediji pišu da je trebalo da bude zaštićeni svedok specijalnog tužilaštva. Na to je ukazala njegova udovica Eljmaze koja je ispričala da je Rustemi i ranije dobijao pretnje, a da mu je pre nekoliko godina i zapaljen automobil. Rustemi je, tokom sukoba na Kosovu, bio talac OVK i pretpostavlja se da je sudskim istražiteljima govorio o zločinima protiv "nelojalnih Albanaca".

Nestanci, sumnjive nesreće i ubistva svedoka pratili su i jedina dva suđenja pripadnicima OVK pred Haškim tribunalom. Optuženi u oba slučaja - Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj - oslobođeni su zbog nedostatka dokaza. Sumnja se da je samo u postupku protiv Haradinaja ubijeno najmanje petoro svedoka.

Da bi takva situacija mogla da se ponovi upozorio je još pre četiri godine specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti. On je tada rekao da su neke osobe koje bi trebalo da svedoče pred novim sudom - već ubijene. Mislio je, verovatno, na Bedrija Curija, bivšeg pripadnika OVK, koji je tih dana kod Glogovca ubijen hicem u glavu.

Uklanjanje svedoka na KiM, međutim, prema podacima srpskih sudskih organa i bezbednosnih službi, počelo je odmah posle NATO bombardovanja i broj žrtava do danas meri se desetinama. Prvi potencijalni svedok za koga je poznato da je to platio glavom bio je bivši borac OVK Suad Ksoraj koji je likvidiran i spaljen u junu 1999. Porodica je sumnjala da iza ubistva stoji Ramuš Haradinaj.

Na odlazećeg premijera vlade u Prištini, sumnja je pala i za ubistvo komandanta suparničke terorističke organizacije FARK Tahira Zemaja, njegovog sina Enisa i brata Hasana, koji su takođe pominjani kao mogući svedoci protiv OVK. Oni su ubijeni u sačekuši 2003, a godinu dana ranije pogubljen je i Zemajov bliski saradnik Smailj Hajdaraj. Među žrtvama je Dželjadin Musaj, koji je bio u programu zaštite svedoka, a ubijen je zajedno sa maloletnim unukom. Nešto ranije stradala su i njegova braća Ismet i Sinan.

POZIV I KUKAJU

SPECIJALNI sud za ratne zločine uputio je u četvrtak poziv bivšem pripadniku OVK Ramizu Kukaju. On će biti saslušan 5. februara u Prištini. Ovaj sud do sada je saslušao oko 250 ljudi. Prema rečima predsednika Organizacije ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija, najveće interesovanje tužioci pokazuju za aktivnosti generalštaba OVK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Mikiboy

17.01.2020. 11:28

Kosovskim politicarima su ruke krvave do laktova a Zapadu jos vise jer to dozvoljava.