Radovan Karadžić će zahtevati da služi kaznu u Srbiji

V. Mitrić

31. 03. 2019. u 09:28

General Milomir Savčić, šef istražnog tima odbrane bivšeg predsednika RS o novoj presudi. Dr Radovan Karadžić, na engleskom odgovori na svaki paragraf

Радован Караџић ће захтевати да служи казну у Србији

General Milomir Savčić Foto: V. Mitrić

NAJPRAVEDNIJE bi bilo da dr Radovan Karadžić služi kaznu u Srbiji. Znamo da do tog cilja nije lako ni jednostavno da se dođe, ali ćemo to izričito zahtevati u Organizaciji ujedinjenih nacija, kod generalnog sekretara, kaže za „Novosti“ general Milomir Savčić, šef istražnog tima odbrane bivšeg predsednika RS, aktuelni predsednik Boračke organizacije RS, koji se, upravo, vratio iz Haga.Budući da je ova presuda, na doživotnu robiju, teža od predhodne, ističe Savčić, „evidentno je pravo na žalbu i pripreme uveliko teku“.


- Dr Karadžić je sav posvećen, i dalje predmetu, napisao je na engleskom jeziku odgovore na svaki paragraf presude izrečene na doživotnu robiju – otkriva naš sagovornik . -Spremaju se verzije na srpskom i drugim jezicima, što je samo početak rada na novom dokazivanju njegove uloge u ratu. Neshvatljivo je, u pravnom i bilo kom smislu, da Žalbeno veće, nije uvažilo valjano činjenicu da je dr Karadžić, kao vrhovni komandant Vojske Republike Srpske, izdao 72 naređenja jedinicama VRS da se ne dejstvuje po civilnim ciljevima, što, posebno, važi za region Sarajeva. To je fakat, dokaz i te kakav, ali je Žalbeno veće ignorisalo sve to, što je neshvatljivo.


Pročitajte još: Karadžić najavio žalbu


Savčić podseća da je teška presuda doneta zasnivanjem na izjave dva svedoka koji su sklopili sporazum o priznanju krivice i jednim zaštićenim svedokom, “koji su svedočili onako kako je dobro za njih i Tužilaštvo, bez ikakve istine o stvarnim događajima i ljudima koji su bili u njima, pre svega dr Karadžića“.


- Dr Karadžić je neumoran, bavi se svakim detaljem, analizira sve navode optužnice podupirajući obimne dokaze koje ima odbrana, a nije ni čudo što je kazna irečena preglasavanjem 3 prema 2 – ističe Savčić. - Lično mislim da Karadžić neće biti upućen na izdržavanje kazne dok se ne okonlča drugostepena presuda u predmetu generala Mladića. U Hagu su, i dalje, Stojan Župljanin i Mićo Stanišić, čije su presude odavno pravosnažne. Kad budu presudili generalu Mladiću, mislim da će onda da potpuno isele i sudnice i ćelije. Znamo da konačnu odluku o upućivanju na izdržavanje kazne donosi predsednik suda, ali siguran sam da ćemo pred generalnog sekretara OUN izaći sa argumentima, koji će biti snažni, jaki i potpuno uverljivi.


Bolno je, kako kaže, kakve se stvari stavljaju Srbima na teret, uključujući i dr Karadžića, bez ikakvih dokaza, „na osnovu lažnih izjava kojekakvih svedoka“.


- A, evo danas u Brodu, na godišnjicu zločina hrvatskih snaga nad Srbima u Sijekovcu, imamo dokument hrvatske vojske, praktično, revers kojim pomo'nik komandanta jedne od hravstkih jedinica daje, na noć, zarobljene Srpkinje, radi seksualnog iživljavanja i ujutru ih na revers prima – ističe Savčić. - E,to nikoga ne interesuje, a tu nema rekla kazala, već postoji dokument čiju validnost niko ne može da ospori.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije