Advokat Karadžića: Tražićemo ponovno suđenje zbog novih dokaza

Tanjug

30. 03. 2019. u 10:33

Odbrana bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića sprema se da krajem ove ili početkom 2020. godine uloži zahtev za ponovno suđenje zbog novootkrivenih dolaza

Адвокат Караџића: Тражићемо поновно суђење због нових доказа

Goran Petronijević

Odbrana bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića sprema se da krajem ove ili početkom 2020. godine uloži zahtev za ponovno suđenje zbog novootkrivenih dolaza, kazao je za TAS S Goran Petronijević, jedan od Karadžićevih advokata.

"Spremamo zahtev za ponovno suđenje. Revizija je moguća ako odbrana ili tužioci naiđu na nove dokaze ili činjenice koji nisu bili poznati advokatima optužbe ili odbrane u vreme izricanja presude prvostepenog ili drugostepenog suda, a koji bi mogli da ozbiljno utiču na sudsku presudu", kazao je Petronijević ruskoj agenciji.

On je rekao da odbrana poseduje "ozbiljan paket dokumenata dobijenih od tužilaca u vreme kada je već bilo kasno da se iskoriste u procesu" i dodao da je "95 odsto svih dokaza bilo u posedu tužilaca".

"Oni su bili u obavezi da ih predaju i nama, ali je, kada su to konačno učinili, bilo prekasno, nije bilo prilike da iskoristimo te dokaze tokom suđenja", naveo je Petronijević.

On je ocenioo da ne postoji krajnji rok za odbranu da podnese zahtev za reviziju procesa.

"Pokušaćemo da izanaliziramo presudu što je pre moguće, analiziraćemo naknadno i otkrivene dokaze što je pre moguće. Ali, nećemo biti u prilici da završimo taj posao pre kraja ove ili početka naredne godine", kazao je Petronijević i dodao da odbrana ima nekoliko hiljada dokumenata koje treba da analizira.

TAS S podseća da je Karadžić u Haškom tribunalu u martu 2016. osuđen na 40 godina zatvora, pre svega zbog masakra u Srebrenici, da bi nakon žalbe odbrane, 20. marta ove godine presuda preinačena u doživotni zatvor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Pera

30.03.2019. 12:43

Da li se neko u ovoj državi bavi razotkrivanjem laži i demontiranjem kvazi suda u Hagu. Taj sud ima samo jedno pravilo sva sredstva su dozvoljena protiv pravoslavlja i Srba.

bosnjo

30.03.2019. 14:41

Sta hocete vise gadovi smrdljivi fasisticki, dokada cete se vise isprdivati sa zrtvama srpskog pokolja. Trebate da se stidite vasih fasista bando srbofasisticka pih smrdljive zivotinje seme vi se utrlo ko sarenim konjima.

Miki-Zg

31.03.2019. 06:54

@bosnjo - Šteta što takove talibane nisu pronašli i izvukli iz rupe ?