Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas povodom Međunarodnog dana nestalih da nestali i njihove porodice ne smeju biti taoci neuređenih političkih odnosa među državama regiona i da je zajednička obaveza da se to pitanje reši udruženim snagama.

Brnabić je u Skupštini grada Beograda, gde je održan komemorativna sednica, kazala da je vreme da stasaju nove generacije neopterćene mržnjom i koje neće nositi krivicu za stvari koje su se dogodile pre njhovog rođenja.

“Ne smemo dozvoliti da se istorija ponavlja, moramo da učinimo sve da rešimo to pitanje, da imamo zajedničku budućnost, a ne ponavljanje prošlosti”, rekla je premijerka.

Ona je istakla da rešavanje pitanja nestalih nije samo obaveza prema žrtvama i porodicama, već je to, kako kaže, obaveza od prvorazrednog značaja kako bi ostvarili moralno pravo u budućnosti da prebrojavamo uspehe, a ne žrtve i zla.

Kako je rekla, za naše društvo, nezavisno da li u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, KiM ili bilo gde drugde u svetu, važno je da sve priče i sudbine budu izrečene, da ostanu zabeležene kao deo koletivnog pamćenja i kao podsetnik da se ne sme prestati sa traženjem nestalih i da se zločini ne smeju ponoviti.

PROČITAJTE JOŠ - Đurić: Odnos prema nestalima da bude odraz iskrenosti

“Tužno je da posle toliko decenija od sukoba na prostoru bivše SFRJ, ne samo da nisu istražene sudbine, već se o tim subinama nekada ne sme slobodno ni govoriti i zbog toga je vazno da obeležavamo ovakve dane”, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, država mora da omogući podršku i pomoć Komisiji za nestala lica i drugim institucijama, povećava kaapcitete i poboljša uslove rada, te da omogući saradnju sa drugim državama koliko je to u njenoj moći.

“Učinićemo sve da se saradnja sa drugim stranama poboljša i da potraga za nestalima bude rasterećna politizacije. To se mora tretirati kao crvena civilizacijska linija koja se ne sme zloupotrebvaljavti u dnevno političkoj komunikaciji”, rekla je ona.

Brnabić je zaključila da je to pitanje dostojanstva jednog drustva i načina na koji će graditi budućnost, navodeći da bez zatvaranja ovog poglavlja i naše drustvo koje je mnogo ucinilo i sva društva u okruženj neće biti u stanju da prevaziđu prošlost i da se okrenu budućnosti ukoliko imaju te rane.


ODALOVIĆ: IMA POMAKA U IDENTIFIKOVANjU NESTALIH, ALI NISU ZADOVOLjAVAJUĆI


Predsednik komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da određenih pomaka u potrazi za nestalima tokom ratova 1990-ih na prostoru Jugoslavije ima, ali da ti pomaci nisu zadovoljavajući. "Sama brojka od oko 10.250 nestalih lica govori o tome koliko je to ozbiljan problem", rekao je Odalović.

On je rekao da prema podacima komisije, na centralnom delu Srbije nema nijedne grobnice sa telima nestalih tokom ratova i da su tela u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na prostoru Kosova i Metohije.

Odalović je kao problem naveo nespremnost nekih zemalja regiona da se suoče sa posledicama sukoba i sa zločinima koji su počinjeni na njihovim teritorijama.

Pročitajte još - Niko više ne traži nestale Srbe

On je rekao da se zalaže za to da se otvore sve arhive u posedu državnih organa u zemljama u regionu.

"Kada zatvorimo tu temu, onda ostaje još jedan segment, da sudstvo i tužilaštvo pokrene istragu o zločinima i da privedu i procesuiraju počinioce", rekao je Odalović.