RUMUNSKA kompanija "Dačija" godinama unazad predstavljanjem konceptnihvozila pokušava da pokaže da su njeni inženjeri spremni za blisku budućnost u kojoj neće biti mesta za vozila sa konvencionalnim pogonom.


Dokaz da je "Dačija" spremna da nastavi priču o uspehu je predstavljanje konceptnog vozila "dačija spring" kojim ova kompanija najavljuje svoj prvi sasvim električni model.


To je i lepa vest za one sa prosečnom dubinom džepa jer će ta "Dačijina revolucija" biti uvod doba koje bi električna vozila trebalo da učini pristupačnijim.


U samo 15 godina, "Dačija" je uspela da prodrma temelje automobilske industrije predstavljanjem revolucionarnih modela "logan" (na tržištu novih automobila) i "daster" (na tržištu SUV-ova). Marka ide u korak sa vremenom, ostajući pri tome verna svojim osnovnim načelima: jednostavna, savremena, pouzdana i izdržljiva vozila po pristupačnim cenama. "Dačija" je prava priča o uspehu sa ukupno 6,5 miliona kupaca kao i predvodnik na tržištu privatnih vozila u Evropi zahvaljujući uspesima modela "logan", "sandero" i "daster".


Električni konceptni automobil "dačija spring" se zasniva na "Renoovoj" viziji održive i pristupačne mobilnosti za sve, pri čemu zadržava osnovna načela i filozofiju marke"Dačija". Najavljuje budući, sasvim električan gradski automobil sa četiri sedišta koji će ispunjavati najosnovnije potrebe i biti pristupačan najširem broju kupaca. Reč je o gradskom automobilu sa petoro vrata koji spaja jednostavnost, pouzdanost i pristupačnost, čineći vožnju još jednostavnijom.


Lagana i kompaktna serijska verzija "dačija spring" će imati domet od 200 km (WLTP) kojim osigurava bezbrižnu vožnju gradom i izvan njega.

U prodaji će se naći 2021.