AUTO INDUSTRIJA SAD: Pad proizvodnje i prodaje

V. N.

13. 09. 2017. u 23:20

Slabiji poslovni rezultati američke automobilske industrije, prodaja u julu opala za 7 odsto

АУТО ИНДУСТРИЈА САД: Пад производње и продаје

OŠTAR pad proizvodnje u američkom automobilskom sektoru u julu odrazio se na ukupnu fabričku proizvodnju u SAD, koja mesecima stagnira, izveštava agencija AP.

Uprava Federalnih rezervi (Fed) saopštila je da je fabrička proizvodnja pala za 0,1 odsto u julu, usled smanjenja proizvodnje automobila, kamiona i auto-delova za 3,5 odsto.

Proizvodnja u automobilskoj industriji je pala treći mesec uzastopno, i manja je za 5,0 odsto u poslednjih godinu dana.

Prodaja automobila, koja je u poslednjih nekoliko godina bila snažna, u julu je opala za 7 odsto.

Pad proizvodnje automobila delimično je kompenzovao rast u drugim proizvodnim sektorima od 0,2 odsto u julu.

Ukupna industrijska proizvodnja, koja obuhvata i rudnike i komunalna preduzeća - povećana je u julu za 0,2 odsto, saopštio je Fed. Rudarska proizvodnja je porasla za 0,5 odsto, dok je kod komunalnih usluga zabeležen rast od 1,6 odsto.

Američki proizvodni sektor se oporavio od pada zabeleženog krajem 2015. i početkom 2016. godine do kog je došlo zbog manje proizvodnje u energetskoj industriji i zbog snažnog dolara, koji je američku robu učinio skupljom na stranim tržištima. Međutim, Fed kaže da prerađivačka industrija beleži vrlo male promene od februara do jula.

Agencija AP navodi da je Fed omaškom objavio izveštaj o industrijskoj proizvodnji na svojoj veb-stranici pre roka, koji je bio utvrđen za sutra ujutru u 9.15 po istočnom američkom vremenu.


NOVE MUKE "GM"

AMERIČKI proizvođač automobila "Dženeral motors" prijavio je niži kvartalni profit zbog slabije prodaje automobila i troškova restrukturiranja poslovanja.

Neto dobit vodeće američke automobilske kompanije je u drugom kvartalu iznosila 2,4 milijarde dolara ili 1,60 dolara po akciji, što je pad u odnosu na 2,8 milijardi dolara ili 1,74 dolara po akciji iz istog perioda prošle godine, prenosi britanska agencija Rojters.

Kada se izuzmu jednokratni troškovi, kompanija je prijavila zaradu po akciji od 1,89 dolara, što je bolje u odnosu na procenu analitičara koji su očekivali prosečnu zaradu po akciji od 1,69 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)