Dražini potomci daće DNK

V. C. S. - J. Su.

27. 06. 2011. u 20:58

Viši sud dao nalog za ekshumaciju na Adi Ciganliji, ali se ne zna kad će početi. Dr Stojković: Ako je neko hteo da upropasti nađene kosti, uspeo je

NIJE tačno da Vojislav i Gordana Mihailović ne žele da daju uzorak za DNK analizu, koji bi se uporedio sa ostacima nađenim na Adi ciganliji, za koje se sumnja da pripadaju generalu Dragoljubu Mihailoviću. Ovo je za „Novosti“ potvrdio publicista Milisav Samardžić, porodični prijatelj i najpoznatiji hroničar četničkog pokreta:

- Razgovarao sam i sa Vojislavom i sa Gordanom. Kažu da im niko do sada nije tako nešto ni ponudio i da je u ovoj fazi neozbiljno o tome razgovarati.

Oni čekaju da se formira tim forenzičara koji će izvršiti ozbiljnu ekshumaciju terena i sa posmrtnih ostataka izolovati DNK.

NA LICU MESTA - NIKOGA REPORTERI „Novosti“ pokušali su da stupe u kontakt i sa Vojislavom i sa Gordanom Mihailović. Kada smo pozvonili na interfon Mihailovećovog stana na Obilićevom vencu, u Beogradu, mlađi ženski glas nam je potvrdio da je na putu. Gordana nam je po jednom komšiji poslala samo poruku da neće da priča za medije.

- Kad se sve to uradi i kada im dođe medicinska ekipa, naravno da će dati DNK - kaže Samardžić.

Viši sud u Beogradu je, na zahtev Tužilaštva, u petak prosledio naredbu istražnog sudije za ekshumaciju na Adi. Niko, međutim, ni u Tužilaštvu, ni u Komisiji za otkrivanje tajnih grobnica, baš kao ni u Komisiji za otkrivanje istine o smrti Mihailovića, nije mogao da nam potvrdi da li će iskopavanja početi ove nedelje.

Kraj ružičnjaka na Adi, gde su, 18. juna, nađeni ostaci zida i ljudskog skeleta, podignut je šator, a rov, sa pijukom i lopatom, prekriven je najlonom. Oko mesta su trake - „Stop policija“. Preko puta su parkirana policijska kola. Poslednjih dana nikakvih radova na ovoj lokaciji nije bilo.

Draža Mihailović ima pet direktnih potomaka: ćerku Gordanu (84), unuka Vojislava (60) i četvoro praunučadi. Zato, po rečima Samardžića, neće biti potrebe da se iskopavaju posmrtni ostaci Dražinih roditelja u Ivanjici radi DNK analize.

Sa ovim se slaže i Aleksandar Čotrić, član Komisije za istinu o smrti Mihailovića. Prema njegovim tvrdnjama, pristanak porodice da da uzorak, dobar je preokret.

Prema rečima dr Olivera Stojkovića iz Instituta za sudsku medicinu, to što se trenutno radi na Adi je neozbiljno.

- Zasad nismo dobili nikakve instrukcije za rad. Nadam se samo da to nisu kosti koje ćemo morati da analiziramo, jer na njima ima više materijala onih koji su kopali nego bilo čega drugog. To su dosta stare kosti i o njima treba voditi računa, a ne dirati ih golim rukama. Ako je neko hteo da ih upropasti, onda je to i uspeo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Goran

27.06.2011. 22:38

Sta mogu da ustanove na osnovu Vojislavovog DNK materijala, kada je on usvojen od strane pokojnog sina generala Draze?!

Stela

28.06.2011. 12:35

@Goran - Genijalno! Ne secam se kada smo se poslednji put ovoliko smejali. Moramo da kazemo babi da nije rodila Voju - hahaha. Inace novinar, Novosti je takodje genijalan - 5 direktnih naslednika: prebrojte ponovo i dobicete broj 6. A tacan broj je u stvari 8.

Ратко

27.06.2011. 23:19

Није тачно да је усвојен.Војислав је син Дражиног сина Бранка!

dinarac

28.06.2011. 00:56

Cela Srbija do sada bi trebala znati da se gospodin SAMARDŽIĆ zove MILOSLAV.

dejan

28.06.2011. 08:54

Ziveo djeneral Draza,zivela Srbija,ziveo Vuk. Vuce-Vuce-Vuce,svi-svi-svi, Srbija-Srbija-Srbija...uaaaaaaaaaaa komunjare...

Radomir Pavicevic

29.06.2011. 11:32

@dejan - Kome to vices Dejane. Ko je izdao Cara Lazara na kosovo na Vidovdan VUK. Ko je napisao ustav 74 da kosovo dobije nezavisnost, komunisti. Ko je sinoc na Vidovdan trazio da se prizna kosovo Vuk.Ne prolaze vise ti predizborni trikovi kod naroda.

Radomir Pavicevic

29.06.2011. 11:10

Posle sinocne izjave presednika SPO o kosovu svi oni koji su me napadali u komentarima treba da mi se izvinu.Istorija se ponavlja. ponovo izdaja kosova na Vidovdan.Drazu su izdali cetnici koji su bili najgori komunisti.Vec sam rekao da bi mi bilo drago da se nadju Drazine kosti i da se dostojanstveno sahrani, ali to nece sigurno uraditi oni koji su ga i izdali i koji traze da se prizna kosovo.Treba sacekati neku normalnu vlast u Srbiju koja ce to iskreno uraditi.

dejan

29.06.2011. 16:33

@Radomir Pavicevic - Izvini Radomire za mene je Kosovo Srbija i sveta zemlja,izvini molim Te sto ga ne pisem malim slovom kao Ti. Zivela Srbija,Draza i Vuk. Vuce hvala Ti sto uvek govoris istinu ma koliko bolela,hvala Ti veliki Srbine sto se boris za nase Kosovo. Radomire opismeni se,inace ispod nivoa mi je da polemisem sa tobom.

Radomir Pavicevic

30.06.2011. 11:12

@Radomir Pavicevic - Dejane za mene je Kosovo i Metohija Srbija, a to kosovo koje ttrazi vas Vuk da se prizna ja ne priznajem zato ga i pisem malim slovom.Sto se tice pismenosti to preporuci ovome sto je izvizdan na Gazimestanu, ciji je djed trazio da se Draza pridruzi Titu i jedan veliki srpski general stavi pod Titovom komandom.. i ja sam zivio i skolu zavrsio u inostranstvu pa ipak se sa tobom sporazumijevam.Ocigledno nijesi slusao na Vidovdan ko je trazio da se prizna kosovo.

dejan

30.06.2011. 12:51

@Radomir Pavicevic - Postovani gospodine Radomire,izvizdan je od huligana,a aplaudiran od kulturnih ljudi,pre par godina odlikovan je na Gazimestanu od strane Srpske pravoslane crkve,kao sto rece neki dan Veliki Vuk-srpski ,,ne znanje nemoze biti opravdanje,,tako ces se uzalud opravdavati usto ne poznajes istoriju Srba, njegov djed je ubijen u Marseju,pa nikad to nije rekao sto navodis.Dzaba likujes glupostima,zasmejavas naciju,Vuk prizno Kosovo-SMESNO. To su culi samo oni koji nisu hteli da razumeju,sta je rekao.

Radomir Pavicevic

30.06.2011. 13:33

@Radomir Pavicevic - U pravu si Dejane nije djed nego otac, kojem nije ni dosao na sahranu.Nazalost Vuka su svi Srbi culi sto je rekao na Vidovdan.Ali to je tragicna istorija Srba. Vidovdan, Vuk.Mozes ti mene Dejane da napadas koliko hoces, ali sto se tice istorije,, sve sam arhive zapadne pregledao i procitao sve sto se Pisalo o Srpskoj istoriji.Nijesam vidio da mu je iko aplaudirao, cak se i on nepristojno izrazio i rekao cutite.Za mene Srbi sa Kosova i Metohije nijesu huligani nego moja braca i sestre.