Likovi svetaca na grudima

Rade DRAGOVIĆ

22. 04. 2011. u 20:39

SPC posle 25 godina ustanovila šest novih odlikovanja. Povodom 1.700 godina Milanskog edikta iskovan Orden svetog cara Konstantina

SRPSKA pravoslavna crkva ustanovila je šest novih odlikovanja kojima će ubuduće odavati počast zaslužnim ličnostima. Nova odličja iskovana su od plemenitih materijala i u trezoru Srpske Patrijaršije čekaju buduće vlasnike. Za ljubav prema crkvi i narodu SPC je odavala počast samo jednim priznanjem - Ordenom svetog Save.

Novi katalog crkvenih odlikovanja čini Orden svetog Simeona Mirotočivog, svetog kralja Milutina, svetog Petra Cetinjskog, svetog despota Lazarevića, svete carice Milice - Prepodobne Evgenije i svetog cara Konstantina.

Kako za “Novosti” objašnjava glavni sekretar Svetog arhijerejskog sinoda SPC protojerej-stavrofor Savo B. Jović, orden sa imenom cara Konstantina jedini je ustanovljen za konkretan povod - proslavu 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta - ali će biti dodeljivan i kasnije za doprinos slobodi vere i unapređenje ljudskih prava i sloboda.

Orden je iskovan od metala sa pozlatom u obliku Hristovog monograma - početnih slova njegovog imena. Ovu oznaku car Konstantin usnio je u predvečerje čuvene bitke kod Milvijskog mosta u Italiji. Zahvaljujući ukrštenim grčkim slovima “hi” i “ro”, koje je stavio na štitove svojih legionara, rimski imperator je prema predanju, izvojevao veliku pobedu.

- Ktitorima i dobrotvorima crkva će se ubuduće oduživati Ordenom svetog kralja Milutina, koji je i poznat i po velikom broju manastira koje je podigao

- objašnjava protojerej Savo Jović. - Slično je i sa znamenjem koje je ponelo ime despota Stefana Lazarevića. Osim što je bio srpski vladar despot je upamćen i kao pisac, ljubitelj umetnosti i prosvetitelj. Odlikovanje koje je ponelo njegovo ime namenjeno je pojedincima i ustanovama za poseban doprinos društvenim naukama, kao i kulturi, književnosti...

ORDEN I DIANI
PRVI Orden carice Milice biće posthumno dodeljen zaboravljenoj heroini Drugog svetskog rata - Diani Budisavljević. Ova plemenita žena, rođena Austrijanka, sigurne smrti u ustaškim logorima spasila je oko 12.000 uglavnom srpske dece. Prašinu zaborava sa njenog imena uklonila je akcija “Novosti”, koje su serijom tekstova, objavljenih prošle godine, skrenule pažnju javnosti na njene zasluge.

Ime svetog Petra Cetinjskog ponelo je priznanje koje će zakititi grudi ličnosti poznatih po širenju mira, podvizima žrtvovanja i posebno hrabrim delima. Ordenom svetog Simeona mirotočivog nagrađivaće se zasluge u pospešivanju dobrih odnosa države i crkve.

- Odlikovanja nose nazive po ličnostima koja su postala simbol zasluga za koje se priznanja uručuju - kaže protojerej Jović. - To je slučaj i sa odličjem, nazvanim po carici Milici - Prepodobnoj Evgeniji, kojim će biti nagrađeni dobrotvori koji pomažu ljude u nevolji, siromašne, bolesne, nemoćne...

Nova crkvena odlikovanja ručno su izrađena od mesinga, srebra, pozlate, keramike... U osnovi svakog nalazi se krst. Na mestu ukrštanja njegovih kraka ugrađeni su medaljoni sa predstavom ličnosti čije ime orden nosi. Dodeljivaće se u kožnim kutijama sa posebnim lentama za nošenje i pratećom gramatom.

Srpska crkva do sada počast je odavala isključivo Ordenom svetog Save, koji ima tri stepena. Ovo priznanje ustanovio je još 1883. godine kralj Milan Obrenović i dodeljivalo se kao državni orden. Crkva je počela da ga dodeljuje 1986. godine. Za ljubav prema srpskoj crkvi i narodu njime su, pored naših građana, nagrađeni i brojni strani državljani. Nosioci Ordena svetog Save su, između ostalih, ruski predsednik Dmitrij Medvedev, premijer Vladimir Putin, pisac Aleksandar Solženjicin...


PREDLOG VLADIKA

ODLUKU o ustanovljenju novih odlikovanja doneli su crkveni arhijereji na Saboru održanom maja 2009. godine. Godinu dana je trajao rad na dizajnu i izradi probnih modela ordena, a prvi ordeni ispod čekića su izašli prošle godine. Njih će na predlog episkopa dodeljivati Sveti arhijerejski sinod i Sabor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dondo

23.04.2011. 03:33

Sve drzave i vere sveta imaju svoja odlikovanja kroz istoriju,a i sada,,pa tako i nasa drzava i vera treba da ima svoja odlikovanja kojima ce nagraditi plemenite podvige svojih gradjana.A najlepse blago jedne drzave jeste veliki broj plemenitih ljudi koje ce kao kakav pecat priznanja od drustva krasiti ta odlikovanja.Nadam se da je Srbija bogata.