Tadić: Izborima ne smemo ugroziti evropski put

Dubravka VUJANOVIĆ

06. 04. 2011. u 20:29

Predsednik Srbije o značaju ostvarenja evropskih uslova, dijalogu s Prištinom, razgovorima sa opozicijom: Svi su svesni da nismo, niti ćemo, priznati nezavisnost Kosova

Nalazimo se na pragu istorijski važnih političkih ostvarenja. Status kandidata je velika prekretnica. Početak pregovora - još značajniji trenutak. Posle toga, put Srbije u EU biće nepovratan. Kada ostvarimo ta dva cilja, investiranje u našu zemlju porašće višestruko. Jednostavno, nećemo više biti ista zemlja. Sada imamo priliku da dostignemo taj cilj. Bio bi tragičan promašaj kada taj rezultat ove godine ne bismo ostvarili. Zato predlažem da se svi ujedinimo oko tog cilja. Jer, ko god u budućnosti bude na vlasti, koristiće efekte ovog postignuća. Imaće čvrst temelj - poručuje, u ekskluzivnom intervjuu za ”Novosti”, Boris Tadić, predsednik Srbije.

* Komesar File nagovestio je da, uz status kandidata, možemo da dobijemo i početak pristupnih pregovora. Ali, poručuje i da sada sve zavisi od nas. A, mi baš i nismo požurili da ispunimo obaveze...

- Tačno je da mnogo toga sada zavisi od nas. Rok za usvajanje seta zakona koji su suštinski važni za napredak je do juna, najdalje do septembra. Značajan politički trenutak je odluka da bi Srbija mogla da iz dva koraka krene u proces pregovaranja, što u većini zemalja koje su prošle ovaj proces nije bio slučaj. Jer zemlja koja pregovara o članstvu ima potpuno drugačiji tretman kod potencijalnih investitora, nego ona koja nije u pregovorima, odnosno nema status. A, investicije su suštinski važne, jer samo na taj način možemo da rešimo problem masovnog zapošljavanja i podizanja kvaliteta života ljudi.

* Poslednji izveštaji Venecijanske komisije ne slute na dobro, teraju nas da menjamo mnoge akte, da se postižu mnogi politički kompromisi. Hoćemo li, dok sve to postignemo, ući u cajtnot?

- Nismo ušli u cajtnot u većini oblasti koje treba reformisati. Ali, nemamo ni previše vremena. Ne smemo da izgubimo praktično nijedan dan. Set pravosudnih zakona je ušao u Skupštinu, pokrenuta je rasprava, a taj proces je odlučujući za reformu pravosuđa. To je trenutno najvažnija reforma u Srbiji jer se na njoj temelji i obračun sa kriminalom i korupcijom.

* To je, takođe, oblast i gde ima najviše zamerki Evropske komisije...

- Cilj je bio da se ta, najkompleksnija oblast, reformiše na samom početku. U taj proces smo ušli, čak, i pre nego što smo počeli pregovore. A većina zemalja reformu pravosuđa ostavlja za završnu fazu procesa. Što bi rekao Đinđić, rešili smo da, kada već moramo da progutamo žabu, prvo progutamo onu najveću.

* Ipak, deluje da će tema izbora narodnih poslanika biti mnogo bolnija?

- Današnji sistem favorizuje učešće prevelikog broja stranaka u Vladi, što samu Vladu čini nedovoljno efikasnom i tromom. Zato moramo uvesti sistem koji će omogućiti da manji broj stranaka ulazi u vladu. To ne znači dvopartijski sistem. Zašto ne bismo imali model kakav je poznat u dobrom delu evropskih zemalja, gde u vlasti sedi pet, šest stranaka? Tako se formiraju prirodne koalicije koje mogu da ispune obaveze prema građanima. Sa 10, 15, 20 stranaka, to je teško. Dakle, treba ići u pravcu političke i ukupne racionalizacije. To je jedini način da se skrati put od plana do njegove realizacije. I to je način da građani steknu poverenje u institucije.

* Pregovori sa Prištinom su prepona koju, takođe, moramo ”preskočiti” na evropskom putu. Iz prva dva sastanka, očekivano, nije proizašlo mnogo rezultata...

- Nemam iluzija da će ti pregovori proizvoditi samo izvanredna i prihvatljiva rešenja, i da ćemo vrlo brzo početi da aplaudiramo postignutom. Ali, važna stvar je da je dijalog počeo i da smo u njega ušli sa dobrom voljom. Treba ići korak po korak, sportskim rečnikom - iz meča u meč.

* Ali, kakav krajnji ishod može da bude ako prištinska strana ne propušta nijednu priliku da naglasi da je reč o tehničkim pitanjima dve suverene države, a srpska da podseti da će i status doći na red?

- Moram da kažem da nismo ni očekivali da će Priština drugačije tumačiti dijalog, tragajući za afirmacijom svoje takozvane državnosti. Ali, mi prosto nemamo vremena da obraćanjamo pažnju na taj ”folklorni” aspekt ovog političkog procesa, nas zanimaju konkretni rezultati. Ulaskom u dijalog i podnošenjem rezolucije pred Generalnom skupštinom UN, Srbija je podigla svoj međunarodni kredibilitet. Nijednog trenutka nismo odustali od svog integriteta i svojih prava, i to je danas više nego jasno. Svi su svesni da nismo, niti ćemo, priznati nezavisnost, a ušli smo u dijalog u nameri da rešimo istorijski konflikt dva naroda. Jer, konflikte moramo ostaviti iza sebe, EU neće da se u njene okvire unose konflikti, kao što je i za nas same odlaganje rešavanja istorijskih sporova vrlo štetno.

* Hoće li sada, posle rekonstrukcije Vlade, prestati bar unutrašnji konflikti koji su ”pojeli” mesece unazad i hoće li ministri gurnuti malo u drugi plan partijske interese u ime državnih?

”NOVOSTI” SU INSTITUCIJA
* Kakvu biste poruku uputili čitaocima ”Novosti” na današnji jubilej?
- Čestitam svim zaposlenima u ”Novostima” 20-hiljaditi dan izlaženja. To je zaista impresivan broj i postignuće vredno poštovanja. Nema nikakve dileme, ”Novosti” su bile životno potrebne Srbiji u svim ovim decenijama i biće nadalje. Za mene su ”Novosti”, nesumnjivo, jedna - nacionalna institucija.

- Treba biti krajnje realan, nijedna vlada na svetu ne odriče se partijskih interesa njenih članova. Teško je očekivati da u Srbiji bude drugačije. Uostalom, partije su u vlasti zahvaljujući volji građana i nju reprezentuju. Ali, na samim članicama koalicije je da pokažu odgovornost prema opštem interesu koji je stariji od svakog stranačkog i, potpuno se slažem, ovo je nova šansa Vladi da pokaže bolje rezultate.

* Sami kažete da nije urađeno dosta toga i da građani imaju razloga za nezadovoljstvo...

- Niko nije zadovoljan nijednom vladom u poslednjih dvadeset godina. Vlade zemalja u tranziciji svuda su na svetu bile u sličnoj situaciji. Ali, ne treba minimizirati sve ono dobro što je ova vlada uradila. Ona je ušla u mandat u izuzetno teškim, skoro nemogućim okolnostima. Mnogo snažnije ekonomije su pale pod teretom svetske krize. Mi smo, ipak, obezbedili političku i ekonomsku stabilnost. U ovako teškim ekonomskim okolnostima niko ne bi uspeo da postigne do kraja ono što je bilo zacrtano

pre nego što je kriza buknula - povećanje broja radnih mesta. Ali, moram podsetiti da je posle 5. oktobra građanima Srbije bilo potrebno pružiti nadu. Zato je tada model razvoja bio orijentisan na potrošnju. To je uzrokovalo veliki debalans kada su u pitanju uvoz i izvoz. Više se trošilo nego što se proizvodilo. Dakle, podignut je kvalitet života ljudi, ali je dugoročno slabila naša privreda. Stvaran je deficit našeg tekućeg računa koji je postao nepodnošljiv. Danas zarađujemo onoliko koliko proizvodimo. To je smanjilo deficit, podiglo izvoz, ali je građanima teže. I to takođe nije dobro. Ali jedini lek za taj problem je u novim stranim investicijama kojima bismo dobili mogućnost za zapošljavanje ljudi - i strateško i dugoročno investiranje države u obrazovanje, nauku, infrastrukturu i energetiku.

* Hoće će biti konkretnih efekata od rekonstruisanog kabineta? Ili će biti u pravu oni koji tvrde da je sve samo ”šminka”?

- Prvi konkretan posao biće izvršenje Akcionog plana. On predstavlja okosnicu za rad Vlade u narednih šest meseci. Osim toga, prvi radni dani nove vlade rezultirali su konkretnim potezima na polju socijalne politike - zaštitnom cenom hleba kojom se štite naši najugroženiji sugrađani. Tu cenu nije bilo lako postići, kao ni dogovor da ta cena važi godinu dana. Takođe, mere koje preduzima Vlada, u dogovoru s bankama, a koje omogućavaju građanima da odlože otplatu svojih kredita za dve godine, počeće da se primenjuju narednih dana. Oko pola miliona građana moći će, ako žele, da ostvare ovu olakšicu. To znači da će tim građanima mesečno kućni budžet biti veći za 50 evra u proseku, jer će im za toliko biti manja rata za otplatu kredita. To je dobra vest za građane. Međutim, svesni smo da to nije dovoljno i da samo merama socijalne politike ne možemo rešiti najveći životni problem - nizak standard, i da su jedino nove investicije trajno rešenje tog problema.

* Očekujete i da svi ministri sada daju bolje rezultate?

- Od premijera očekujem da vodi računa da mu ministri dostavljaju izveštaje o svojim učincima. I da te rezultate pratimo iz dana u dan.

* U toj Vladi su, međutim, ostali isti partneri. Šta vam daje garanciju da opet neće doći do tenzija na istim relacijama - sa Dinkićem? Uostalom, posle ovih promena on je izjavio da je Koštuničina vlada bila bolja i pokrenuo peticiju iza koje nisu stale ostale stranke vlasti...

- Moj stav je više nego poznat. Dakle, ne možete istovremeno biti član i Vlade i opozicije. Ne možete istovremeno igrati i u Zvezdi i u Partizanu. To, valjda, svaki navijač, svaki građanin u Srbiji zna. Držaću se tog stava. A svako je gospodar svoje političke sudbine. Videćemo kako će to ići u budućim danima.

* Ako ne bude išlo, spremni ste i na izbore pre predviđenog roka?

- Za mene, smisao bavljenja politikom nije u tome da budem predsednik da bih zauzimao važnu fukciju u društvu. Bavljenje politikom za mene znači mogućnost menjanja stvari kako bi ljudima život bio bolji, mogućnost da se zemlja izgradi, osavremeni, ostavi boljom generaciji koja dolazi. U koaliciji u kojoj jedan vuče na jednu, a drugi na drugu stranu, nisam u prilici da ostvarim rezultat i da preuzmem odgovornost za takvo ponašanje. Do onog trenutka do kada budem imao svest da mogu da ostavim pozitivan trag, da omogućim Srbiji da postigne status kandidata, da uđe u pregovore o članstvu u EU, do kada budem svestan da mogu da doprinesem izgradnji autoputeva, većem stepenu slobode, rešavanju problema ljudi, radiću ovaj posao. To je moja politička filozofija.

* Postoji konsenzus u vlasti, a i u dobrom delu opozicije, da izbori treba da budu posle dobijanja kandidatuture. Zašto se onda ne dogovorite i ne sprečite protest opozicije za koji ne znamo, u ovom trenutku, kuda može da odvede?

- Protesti su demokratsko dostignuće. Svaki protest koji je miran i u skladu sa zakonom deo je jedne normalne procedure. Kao stari učesnik demonstracija, ne mogu principijelno imati ništa protiv njih. Ali, licitiranje sa datumom izbora, postavljanje ultimatuma, infantilan je način gledanja na politiku. Ne smemo izbornim procesom ugroziti kandidaturu. Takođe, veštačko izazivanje krize i izazivanje nasilja na ulicama mogu biti i te kako način ugrožavanja kandidature Srbije. To organizatori protesta moraju imati na umu. Jer, ako samo jedna zemlja svojim vetom podigne rampu za status, nijednom izbornom radnjom to nećemo popraviti. Ovo nije pitanje jedne političke stranke, nego svih stranaka i svih građana. Zato nam je o tome potreban nacionalni konsenzus i tražim ga od svih učesnika u političkom životu.

* Hoćete li pozvati opoziciju, konkretno Tomislava Nikolića, na dijalog o tom konsenzusu?

- Ta komunikacija nikad nije ni prestala. Sa svojim protivnicima nikad ne izbegavam komunikaciju. To je deo moje političke kulture i od toga neću odustati. Nema nikakve dileme da je dijalog koristan, i o datumu raspisivanja izbora i o svim političkim temama. Ali, on ne može da se vodi tako da posle njega ostaju poraženi i pobednici. Ne može se dijalog voditi postavljanjem ultimatuma.

* Jeste li vi spremni da učinite prvi korak?

- Uvek sam spreman za dijalog i dogovor. Demokratska stranka je i nastala kroz dijalog. Ali, ponavljam, nema tog dijaloga zbog kojeg ću pristati da datumom izbora ugrozim kandidaturu. Ako o tom datumu možemo da se dogovorimo tako da taj čin ne bude doveden u pitanje, nemam ništa protiv.

NIJE CILj DA SE MEDIJI GASE * Medijska scena u Srbiji već trpi negativne efekte Zakona o informisanju, neki mediji se već suočavaju sa kaznama koje ugrožavaju njihov opstanak. Hoćete li reagovati?
- Kada je taj zakon usvojen, rekao sam da ćemo pratiti njegovu primenu i efekte. Vidim da se kaznama ugrožavaju mediji, a cilj nije bio da se mediji gase, nego da se uspostavi odgovornost. Treba ozbiljno sagledati da li su potrebne neke izmene tog zakona, jer ovo što se dešava me zabrinjava. Želeo bih da dobijem sugestije novinarskih udruženja i uglednih medijskih poslenika, kako bi poboljšali ovu, inače, vrlo osetljivu oblast.

TELEKOM” PO NAŠOJ CENI

* Prodaja ”Telekoma” i dalje izaziva kontroverze. Šta je istina u ovom trenutku? Šta će država uraditi sa jedinom ponudom koja je stigla?

- Evo kakva je situacija. U uslovima krize telekom tržište trpi, i činjenica je, veoma je teško postići dobru cenu za takvu kompaniju. Ona je bitna regionalno, ali globalno ne. Zato samo oni investitori koji su zainteresovani za nastup u jugoistočnoj Evropi pokazuju interesovanje. Iako je nekoliko kompanija kupilo tendersku dokumentaciju, na kraju je samo jedna izašla sa ponudom. Ukupna atmosfera prodaje ”Telekoma” bila je negativna (od optužbi da se vrši prodaja nacionalnih resursa, da će se novac navodno potrošiti za kampanju, do toga da je navodno u pitanju korupcija) i ta jedna ponuda bila je takva kakva je. I nije zadovoljila minimum cene koju je tražila Vlada. Vlada drži reč i cena od 1,4 milijarde evra je opstala, iako je to izuzetno visoka cena imajući u vidu tržište. Da nije tako, javilo bi se mnogo više konkurenata.

* I pregovori su, ipak, nastavljeni...

- E sad, poštujući zakon, Vlada je ušla u razgovor sa ponuđačem o tome da li on može da postigne traženu cenu. Ponuđač još nije dao odgovor. Ako prihvati cenu, Vlada će pozitivno odgovoriti. Ako ne prihvati, siguran sam da neće. Dakle, ”Telekom” neće biti prodat po nižoj ceni iako mnogi unapred optužuju Vladu da je spremna to da uradi. Mora se znati još jedna činjenica. ”Telekom” danas ima ovu cenu, ali dugoročno, trka sa konkurentima koji su globalne kompanije - nije moguća. ”Telekom” nema tu količinu vazduha u plućima. Za dve-tri godine bismo lako mogli doći u situaciju da ”Telekom” bude preuzet za mnogo manji novac. I ko će onda biti kriv što država nije materijalizovala sadašnji potencijal, dok tog potencijala ima? Hoće li biti krivi agencije, savetnici, stručni aktivi, partije, eksperti bez pokrića i svi oni koji danas daju kontradiktorna mišljenja, prave huku i buku i samo zbunjuju javnost? Odluke se moraju donositi na vreme, a sada je vreme za takvu odluku. Inače, ova vlast nema od toga neke koristi, već samo štete, jer dobar deo građana zbunjen celokupnom larmom to ne pozdravlja.

* Ispada da ne pozdravljaju ni mnogi koji su u procesu učestvovali...

- A to je već tragikomično!

PRAVNA DRŽAVA NE ZNA ZA SISTEM ”KO JAČI TAJ TLAČI”

* Postoji li ikakav napredak u ostvarenju te ”konačne saradnje” sa Haškim tribunalom?

- Srbija zaista čini sve što je u njenoj moći i toga je svestan ogroman deo međunarodnih činilaca. Ali, ocena o saradnji zavisi od izveštaja Serža Bramerca.

* A on kaže - ništa sem hapšenja...

- Sačekajmo njegov izveštaj. Mi treba da učinimo sve da uhapsimo Ratka Mladića i Gorana Hadžića i izručimo ih Tribunalu, jer je to naša domaća i međunarodna obaveza. A Bramerc neka piše izveštaj u skladu sa svojim saznanjima.

* Kada je reč o zločinima, javnost prilično loše reaguje na činjenicu da se ljudi sa poternica koje mi potražujemo olako puštaju na slobodu (od Ganića, Purde, do Divjaka), dok se svi Srbi izručuju i sudi im se u drugim državama. Slučaj Vučurević je poslednji u nizu...

- Funkcionisanje pravne države nam je, izgleda, neobično i kao da nas uvek iznova iznenadi. A ono podrazumeva da se procesuiraju svi slučajevi za koje postoji osnov, a ne procesuiraju oni za koje nema dokaza ili postoji greška u optužnici ili proceduri. Mi smo zemlja koja poštuje međunarodni pravni poredak. Gospodin Vučurević je strani državljanin, uhapšen na granici po poternici, i to je čist primer funkcionisanja pravne države. Tako je bilo i u svim slučajevima koje ste pomenuli. Za sve moraju postojati dokazi kako bi sud doneo valjanu presudu. U suprotnom, imali bismo diskreciono pravo da se svima sudi bez dokaza, po sistemu ”ko jači taj tlači”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (97)

Savo

06.04.2011. 23:45

@perce - Ma da bre. Covek kupuje vreme klasicno ,a svestan je da nema sanse da zadrze vlast. I jos jednom pokazuje da ga bas briga sta narod zeli,vec sta njemu odgovara i onima koji ga placaju (west coast).

Svet

07.04.2011. 09:04

@perce - Zoran, goran 1979 pored ostalih comentatora imaju dobro vidjenje sto se tice ulaz u EU. Sve strane novine potvrdjuju da je Tadic e prodat kao Francuski presednik Sarko(sisme)Za Srbiju je jedino resehje da sa EU uspostavi jednu prijateljsku i economsku relatiju bez ulazak u EU, a ni slucajno u NATO, da bi isbegli psledice kao sto se desilo Rumunima, bugarima; koji 10 puta gore zive sad nego kad su bili "nesavisni". Rasmislite dobro od svemu a ja sam ubedjen da nam je samo Rusija spas!

Toplicanin

06.04.2011. 20:42

Evropski put Srbije traje vec 11 godina i jos se nezna kada ce Srbija postati clan EU.Uslovi su veliki a najveci jeste saradnja sa nezavisno Kosovo.Mnogo toga nije uradjeno u nasoj zemlji standart je veoma slab gradjani nezive nikako bolje.Posla nema plate su nikakve a cene kao u Nemackoj (Skoro), Autoput gradimo a nikako da ga zavrsimo .Srbija mora jos mnogo toga da promeni ako zeli jasan put koji vodi napred. A najveca pretnja Srbiji jeste bela kuga.

Zoran

06.04.2011. 21:22

Tadić:''Od učesnika u političkom životu tražim konsenzus za ostvarenje evropskog puta'' - Gospodine predsedniče, za ostvarenje evropskog puta, ma šta to značilo, potrebno je da pitate građane Srbije na referendumu. To je jedini način da vidite da li imate, ili nemate, konsenzus oko tog pitanja. Moje skromno mišljenje jeste da je narod u velikoj većini protiv ulaska u EU, bar ne na ovakav način na kome vi uporno insistirate.

Goran1979

06.04.2011. 21:48

@Zoran - Upravo tako. Narodu ne treba EU. Ovde je narod gladan. Narod se pita. Referendum i od EU nema ništa. Nikakve koristi građani naše zemlje nemaju od te EU. Pogledajte neutralnu zemlju Švajcarsku, takva nam je Srbija potrebna

Dejan CH

06.04.2011. 22:19

Samo se ti jos vise zavali u tu fotelju i sanjaj o ulasku u EU.Ja ne znam ko to jos hoce i zeli,to bi trebaolo da odluce stanovnici ove zemlje.A Nato i da ne sp ominjem ,bavite se malo domacim temama sta i kako dalje, ovom narodu je puna kapa tih Evrointegracija.

momcilo 57

06.04.2011. 22:26

Gospodine Tadicu,vi stalno iznalazite neke razloge za neraspisivanje izbora.Cega se vi to plasite?Ako mislite da ste dobro radili pa pustite da vas narod ''nagradi'' da na izborima.Samo ih vi raspisite!

baunti

06.04.2011. 22:27

Tadicu, niko Telekom ne moze preuzeti po znatno nizoj cijeni od sadasnje ako se postave dobri zakoni, sto je dokaz da pravna drzava NE FUNKCIONISE. Postavi zakone da zastitis nacionalne interese i da vlada uvijek moze da zaustavi "preuzimanje" strateskih kompanija, jer takvi zakone postojesvuda na zapadu u koji se kunes. Onda neces morati da prodajes Telekom, a on ce i dalje donositi vladi pare, i pruzati gradjanima usluge. A konkurenciju moze da zamijeni partnerstvom sa zainteresovanima.

pera-nis

07.04.2011. 02:06

@baunti - baunti ti bas lupetas,sada ces ti da mu kazes kako se stiti drzavni interes.pa u nas telekom se mora uloziti jos par milijardi eura da bi dostigo tehnicki nivo operatora u svetu,a mi te pare nemamo i jos uvek su nam usluge kao u filmu(alo beograde ,ovde nis)zato je sasvim normalno i pozeljno da se nadje kupac koji ce telekom kupiti i u isti investirati,sto bi kupcu donelo dobit a korisnicima kvalitetniju i jeftiniju uslugu.....nije strateska kompanija ona koja je gubitas vec ona koja zaradjuje

dragan cuprija

06.04.2011. 22:28

Kao i obicno,pricam ti pricu...previse demagogije bez realnog pogleda na stvarno stanje stvari u drzavi.

sladjan kg

06.04.2011. 22:35

Ne znam dokle cete nas vise zamajavati to pricom o EU?Kao da cemo odjednom procvetati kad udjemo tamo.Pa mi prvo moramo da se reformisemo iznutra pa tek onda sa uredjenim drustvom mozemo da udjemo u EU.p.s.Sa ovakvom drzavnom politikom to nam najverovatnije nece nikad ni uspeti.

mIHAJLO_10

06.04.2011. 22:38

dokle ove price o evropskoj uniji i od njegove posete francuskoj da su francuzi neki prijatelji. Verovatno se tadic dobro sakrio za vreme bombardovanja pa ni nepamti sta su nam francuski prijatelji uradili. Takve lazi nemogu da prodju vise!Mihajlo

MILANKO

06.04.2011. 22:42

Gospodine predsednice,ako se dobro secam vi nam pred izbore obecaste 400 000 novih radnih mesta?Pa zato smo vam i ukazali poverenje a ne na lepe oci!!!

pera-nis

07.04.2011. 01:54

@MILANKO - lazes milanko, nije tadic obecavao 400.000 radnih mesta vec sloba milosevic,pa sa toliko radnih mesta bi morali da uvozimo i radnu snagu,a sto se poverenja tice ti i nisi glasao za tadica vec je poverenje dobio od nas koji ne velicamo nepismene,zlikovce i kvazi velikosrbe........kao ovaj mihaljlo na primer.nevaljaju mu francuzi koji su u svim ratovima bili sa srpskom vojskom rame uz rame a velica gadafija ciji su gradjani bili glavni mudzahedinski egzekutori u bosni.....

filipo

07.04.2011. 18:14

@MILANKO - Pero, francuski vojnici su u svakom ratu bili ramenom IZA naseg ramena, da ne kazem daleko iza ledja nasim vojnicima. A na kraju i ako smo nekada bili saveznici, oni su promenili svoju politiku prema nama pa ne vidim razlog da ih jos uvek tvrdoglavo posmatramo zastarelim ocima.

Niko

06.04.2011. 23:14

sram te bilo Tadiću... povećanje izvoza - a Bukurešt izvozi više od nas, pregovori o Kosovu - propala priča, rekonstrukcija vlade - propala priča, prodaja telekoma - podaja gotovine za veresiju, izgradnja autoputeva - propala priča, i na kraju je jedini uspeh hapšenje vučurevića po hrvatskoj optužnici, jadno i bedno!

srbin

06.04.2011. 23:48

izborima ne smemo ugroziti evropski put. sta to znaci? znaci ako ne glasamo za njih na sledecim izborima, necemo ici u evropu. i posle tita, tito. e pa nije bas tako gospodine predsednice. prvo, raspisite vi izbore, pre nego sto prodate telekom. sto je sigurno, sigurno. neka telekoma gde je sad, nista mu ne fali. tuzno bi bilo da se te pare koriste za kupovanje socijalnog mira, i produzavanja agonije. pa kad vam vidimo leda, onda cemo da pregovaramo sa evropom, jeli to interes srbije ili ne.

ШОНЕ

06.04.2011. 23:49

Да ли има неко ко верује да ће богаташ извадити своје паре и делити сиротињи на улици ??? Па наравно да неће .Исто мислим у случају наше "наде" да ће западна Европа то учинити према Србији ... само им ми требамо , пази богати .

gavran

07.04.2011. 00:08

toliko su mi ove price zgadile eu da cu na referndumu da glasam protiv ulaska - mada bi nam jedini spas bio da nas okupira neka zapadna zemlja , po moigucstvu nemacka - pa da oni vladaju - jer u ovoj zemlji sve nesposobnjakovic do nesposobnjakovica

Dragan

07.04.2011. 00:14

Stavljajuci ekonomske probleme koji usput nisu mali na stranu i pored "rekonstrukcije" vlade, urusavanje je pocelo nizom pogresnih poteza jos od posete  ministra vojnog Americi.Od te posete naravno mi nemamo nista osim stete.Protokolarna poseta Putina je bila u funkciji popravljanja rejtinga i maskiranja a vrhunac svega je poseta agresorskoj zemlji koja je daleko od prijatelja Srba.Bajke o tome da smo na pragu famozne Evropske Unije vise ne pale .Izbori su spas!

Андрија Кокановић

07.04.2011. 00:48

10 godina se ja nalazim na pragu velikih političkih ostvarenja, a kako sam bliži tim ostvarenjima sve sam dalje od nade u bezbrižnu budućnost. Od te 99-e, kada sam kao petak gledao kako mi iznad kuće lete bombe, pa do danas slušam kako mi pričaju da su ta ogromna politička ostvarenja sve bliže. A kada skrenem pogled sa ekrana i pogledam malo oko sebe vidim sve više ljudi bez posla, sve učestalije krađe po komšiluku...

zoran

07.04.2011. 16:02

@Андрија Кокановић - U vreme kada su prastale bombe po celoj srbiji cinici sa zapada su govorili za 10 godina srbija ce biti vodeca zemlja na balkanu rezultat je to sto vidimo mnogi ljudi u srbiji razmisljaju o tome kako da se prehrane to je zalosno srbija nije siromasna resursima treba samo raditi pametno nazalost nasa vlast o tome nece ni da cuje .

LT

07.04.2011. 00:51

Za koji evropski put govoris Borize!!! idi ti tim putem, ako stignes javi nam se i mi ce mo te slediti. a voko vise neidemo. . dosta je

Pera

07.04.2011. 00:52

Gosp. Tadiću ako je to tako zašto ste za ove 3 godine radili sve ono zbog čega će do prevremenih izbora ipak doći. (Priznajem, od naslova, stvarno dalje nisam mogao čitati.)

DULE

07.04.2011. 01:58

Kao predsedniku moje najmilije zemlje trebao bih da ti persiram ali postoje mnogi razlozi zbog kojih mi samopostovanje to ne dozvoljava; elem putujes po svetu kao najveci turista umesto da nahranis nekoliko gladnih sto pretura po kantama; privredu si rasturio i samo omladini obecavas Evropu gde ce se osecati kao tudjinci; rasparcao si Srbiju po regijama kao da smo veliki kao Rusija; izvinjavas se nasim zlocincima bez kompenzacije;i mogao bih da nabrajam...

kimi

07.04.2011. 02:01

Gospodine predsednice izbacite vise tu rec EU iz recnika. Pokrenite rad i diciplinu (kriminal i korupcija = zatvor). Nama nije potrebna eu nama je potreban bolji zivot. Te psiholoske doskocice sa fakulteta o EU kao nekom medu i mleku su stvarno degutantne. Kada budemo stabilna i jaka drzava sama EU ce nas zvati u svoje dvoriste bez naseg kumljenja i moljenja (filozofiranja o njima). Mene interesuje sta ce biti sa nama a ne kako cemo uci u EU.

Sabacka Kafana Civija

07.04.2011. 02:21

Put za evropu (pakao) je trasiran i pozlacen!!EU krajem 2012 nece postojati dolar i evro riknucu i nema UNIJE.

Dragan Bogosavljev

07.04.2011. 03:24

Predsenik, koji danas sklapa (ne postoji bolji izraz) ugovor o '' strateskom partnerstvu'' sa francuzima, narodom, koji se ni malo nije bunio sto su ovde kod nas padale bombe i umirala deca, koji se ni malo ne buni sto se to sad isto to desava u Libiji, sto se mesa u unutrsnje stvari obale Slonovace, to tadic samo u svoje licno ime i nicije vise.

Bata Dosen

07.04.2011. 04:05

tadic trazi konsenzus od ljudi iz politike za njegovu Evropu . A sta on nudi narodu srbije ?? Alternativu ?? U ovom tekstu na ovolikom izgubljenom prostoru , nikako nije uspeo da se odbrani od prodaje Kosova . Pokusava sa zapadnom politikom koja ima potpor od masona i jevreja. Srbija ne moze i nikad nece promenuti ime za rad EU , jer to njen narod ne zeli.Politika je nesto drugo a razum naroda drugo

Aleksandar

07.04.2011. 05:19

Predsednice dosta nam je tih nadrealistickih EU tema, sa kojima gladni i ponizeni gradjani Srbije ne mogu da se identifikuju. Konsenzus u Srbiji moze da dobije patriota koji ce da resava goruce probleme ove drzave: Nezaposlenost (zaposlenost sa robovskom platom), belu kugu, unisteno selo i neiskoriscene resurse. Srbi su ponosan i kreativan narod i sa inspirativnim vodjstvom koje veruje u nas mozemo da napravimo cuda. Vi vise verujete u EU nego u nas, i kredit koji ste nekad imali je potrosen.

Aleksandar

07.04.2011. 05:20

Predsednice dosta nam je tih nadrealistickih EU tema, sa kojima gladni i ponizeni gradjani Srbije ne mogu da se identifikuju. Konsenzus u Srbiji moze da dobije patriota koji ce da resava goruce probleme ove drzave: Nezaposlenost (zaposlenost sa robovskom platom), belu kugu, unisteno selo i neiskoriscene resurse. Srbi su ponosan i kreativan narod i sa inspirativnim vodjstvom koje veruje u nas mozemo da napravimo cuda. Vi vise verujete u EU nego u nas, i kredit koji ste nekad imali je potrosen.

Marko

07.04.2011. 07:38

Dokle vise bre o tom kvazi evropskom putu, dokle vise sa izmisljotinama, dajte vi nama posla a lako cemo za taj "evropski put"!!

Столе

07.04.2011. 07:46

Генерације и генерације после вас ће плаћати ваше катастрофалне потезе.

Mali bata

07.04.2011. 08:25

Svako vidi na svoj nacin, a mozda je i to razlog da trapkamo i mesto, no ovde se traze izbori bas iz tog razloga da Srbij se pokrene u tom pravcu i prikljuci evrepskoj porodici. jedan covek je dovoljan koji poseduje kvalifikaciju da podigne drustvo koje voli.

djordje

07.04.2011. 09:05

tadicev evropski put i njegova nepovratna politika bez alternative se plasi izbora i volje srpskog naroda. tek u ez ce srbija procvetati je cisto zamaglivanje ne znam koga

Djole

07.04.2011. 09:10

Ali gospodine predsedniče koje Vama ili bilo kome ili kada dao ikakav nalog da možete pregovarati o ulaski Srbije u E.U. i zašto se više bakćete oko tog pitanja jer može da se dese ako ikada dozvolite ili pitate narod o ulasku u E.U. da dobijete negativan odgovor! Pa onoga časa ako ikad uspemo da dostignemo norme za ulazak u E.U. ona nam tek tada neće biti potrebna! A ako uđemo na silu dali ćemo da prođemo kao Grčka, Irska, Portugal i td.

milija

07.04.2011. 09:33

usao im je strah u kosti od sigurnog poraza na izborima..o kakvim investicijama predsednik prica, pretpristupni fondovi EU sluze za ulaganje u transportne mreze, zeleznice i puteve, a ne za grinfild ili braunfild investicije koje treba da donesu narodu posao i hleb. Investitori beze iz Srbije zbog: brzine i troskova izdavanja gradjevinskih dozvola, ogromne korupcije, nepostojanja planova i nefunkcionisanja Zakona o planiranju i izgradnji, zbog toga sto 10 ljudi kontrolise 80% srpske ekonomije.

kiki

07.04.2011. 10:00

Dokle ce dam mazu oci Evropom. Niko nije protiv ulaska u EU pa cak ni DSS. Ali narodu je dosadilo da se pod evropskom mantrom prikriva ono sto vlast radi. Nece izbori pokvariti sanse Srbije da udje u EU, ali svaki mesec koji ovaj rezim provede na vlasti ni godina provedena u Evropskoj uniji ne moze da nadoknadi. Tadicu probaj da sklonis od sebe one na koje se oslanjas a koji koriste narodnu muku za svoje bogacenje. Fatalni trio DDD . Ti, mozda, imas neke sanse!

Jovo Sikimic

07.04.2011. 10:04

Ljudi lome televizore i nista ne mozemo da cujemo nego o Evropskoj uniji. Kom je dobro donela Evropska unija - Njemackoj i Francuskoj. Pogledajte Grcku, 400 mil. evra duga, a br. stanovnika ima kao Srbija. Sad su na redu Portugalija i Spanija. Tvrdim da ce se raspasti EU u roku od 5. godina. Otvoreno trziste i ti ministri unistise dusu srpskog naroda. Pogledajte stecajne postupke firma koje su uspesno poslovale, sta radite i blagovremeno se povucite

MatijaBG

07.04.2011. 10:09

Bravo predsednice,evropa nema alternativu,ali si zaboravio da ni NATO nema alternativu!!!!Uradi obecano!

Dzoniba

07.04.2011. 10:34

@MatijaBG - pitam se samo gde si ti ziveo 99-te...ne znam cemu to bravo....znas li ti li ti sta je moral, sta je cast....pitam se samo kako bi objasnio onim roditeljima koji su izgubili decu od istog nato pakta, deci koja su izgubila roditelje, narodu koji ce biti ozracen jos 100 god od njihovih bombi.......?

MatijaBG

07.04.2011. 10:39

@MatijaBG - Dzoniba,ziveo sam tada na Senjaku,ako znas gde je to!!!Milosevic je objavio rat citavom svetu,a znao je da ce ginuti i deca,pa i ja sam mogao poginuti.Pola Beograda je navijalo da NATO likvidira Milosevica i to je realnost koju neko zeli da ne vidi!Bolje je biti i ozracen nego pod Milosevicem!!!

Gox

07.04.2011. 11:19

@MatijaBG - O kakvoj časti i moralu pričaš? Ovde su svi izgubili čast odavno. O moralu neću ni pričati. Jedni što su ratovali u naše ime a drugi koji su podržavali "svete" ratove. Milošević se zaratio sa celim svetom! Ta poginula deca idu također i nama, građanima Srbije, na dušu jer smo podržavali Miloševića i Nikolića.

Dzoniba

07.04.2011. 11:26

@MatijaBG - Beograd a i Srbiju poznajem bolje nego ti to je sigurno.....i ako samo malo upalis mozak zakljucices da su nama objavili rat, zato sto smo branili svoje, isto kao sto bi svaka zemlja uradila....ja znam da bi ti prodao svaki milimetar zemlje koje zelis da vidis u evropi....verujem, da se ti pitas, ostao bi samo Beogradski pasaluk....otisao bi Sandzak i Vojvodina u jednoj ruci....a to da je bolje biti ozracen mozes da proveris sa ljudima koji imaju rak i sa decom koja su obolela od leukemije

sreto

07.04.2011. 11:37

@MatijaBG - Nebrini Matija,ti i tvoj Predsjednik stizete Evropskoj Uniji na SAHRANU!!!

zoranSan

07.04.2011. 12:00

@MatijaBG - Matija da li se ti to žališ na Tadića jer je sad u koaliciji sa Miloševićevim ljudima iz devedesetih?Tvoji komentari zaista nisu jasni,bolje pređi na B92 ili RTS tamo imaš istomišljenike .

Dzoniba

07.04.2011. 13:23

@MatijaBG - ti verovatno mislis na politicare....u ovoj zemlji ima jos dosta postenih i dobrih ljudi....a to sto bi obicne gradjene trpas u kos sa bagrom i olosom uzmi pa se zapitaj

Ag - 33

07.04.2011. 17:02

@MatijaBG - Matija,pošto toliko voliš EU i NATO, zašto lepo ne odeš tamo, siguran sam da te oni jedva čekaju! Što lepo ne odeš na forume U92, Bljic i dr gde su tvoji! Vdiim da ti smeta Gadafi!? Sigurno ti smetaju: Putin, Čavse, Ahmadinedžad, Morales!?!

sajdzija

07.04.2011. 10:11

Proslo je tvoje vreme Borise, trazio si nase glasove i mi smo ti ih dali. Uradio si sve sto si mislio da je u nasem interesu i ako vecina uradjenog nije bila u skladu sa onim sto si nam obecao i zasta si dobio nasu podrsku.Ukoliko i dalje tvrdis da su Dusan Petrovic, Snezana Malovic, Mrkonjic, Obradovic,Markovic, Dulic, Trivanka, Homen,Dinkic, Cvetkovic i kompanija, tvoje najbolje resenje za nas i Srbiju, bolje nemoj ni da nas zoves da glasamo. Djilas je buducnost Srbije ako nas pitas!

Dragan Bogosavljev

07.04.2011. 10:11

Iz ''prijateljske" francuske "'demonkratski"' predsednik "'upozorava"' opoziju! Briga mene i svakog normalnog za evropski put. Mnogo tunela a svetla nigde. Eto, Vi ste sad u tom evropskom vavilonu

Smirnoff

07.04.2011. 10:18

Daj Boze da nikada ne dobijemo status kandidata, i ovako lose zivimo sa evropskom unijom bi nam bilo jos gore!

virdus

07.04.2011. 10:44

Srbija nema alternativu sine moj,a sve ostalo ima alternativu....kakav NATO,kakva EU...pa zar mi nismo vekovima Evropa,zar treba da mi lekcije o uredjenju drustva u kom zivimo deli sacica homoseksualaca,oni sto svoju seksualnu nemoc lece bombardujuci Srbiju,Irak,Libiju...haha,neka,hvala...vladate bre,duze od Milosevica,i sta ste napravili imamo svega,a nista nije nase,sve ste prodali,sad je na redu dusa....e to,to sto vi nemate i ne znate da cenite,to vam ovaj narod nece dati...NIKADA...

zoranSan

07.04.2011. 10:49

Tadić je ponovo potvrdio moj raniji komentar da je DS cilj da uđe u EU pa makar i bez građana Srbije.Važno je ući u EU bez obzira šta se dešava sa građanima.Cilj opravdava sredstvo,što bi rekli makijavelisti,bivši i sadašnji.

VVL

07.04.2011. 11:03

Zasto da ne idemo u EU?!Vec danas izvozimo maline, Jaffa-keks i neke druge sitnice.Kao punopravan clan EU Srbija mi mogla da na regularan nacin izvozi mnogo toga vise. Nasi proizvodjaci rakije bi mogli da preplave evropsko trziste i na taj nacin bi privreda Srbije imala vecu mogucnost na razvoj. Ne zaboravimo turizam. Pokazimo ljudima nasu prelepu zemlju sa svim svojim prirodnim i istorijskim lepotama. Umesto da mi sami ulazemo u Srbiju nasi ljudi ostavljaju svoje pare u Turskoj i Hrvatskoj???

laki lazic

07.04.2011. 11:08

Može li i sme li predsednik jedne države da bude ovako ciničan.Naš narod kaže, vidi li on dalje od nosa?Po gornjim izjavama ne. Naročito  kod Telekoma i Vučurevića.

perica

07.04.2011. 11:08

Predsedniče, odlazite već jednom odavde i pustite nas da živimo normalnim životom!!!

sreto

07.04.2011. 11:33

Gospodine Tadic,pitam se ciji ste Vi Predsjednik??? Kako to da za ZLOCINE nad SRBIMA uvijek nema dokaza???O kojoj Vi pravnoj drzavi stalno pricate??? Vase gradjane hapse i sude svi u regionu, a Vi njihove dokazane ZLOCINCE pustate i oslobadjte optuzbi.

Žeki

07.04.2011. 11:38

Baš mene briga za EU. Ja hoću da imam od čega da izdržavam porodicu. Iako sam zaposlen, to je u Srbiji nemoguće, osim ako nisam poslanik koji pije kafu za 5 dinara i koji se žali što je pljeskavica od 350 g. 145 dinara, a za nas obične smrtnike košta tri puta toliko!!!!!

MIRJANA

07.04.2011. 11:43

Milosevic je imao hrabrosti da raspise prevremene izbore ,na kojima je bio pokraden (bez izlaska u drugi krug vajnih demokrata) A ovi sada plase se istog ishoda pogubnih za njih!!!Zato im "izbori kvare evropski put",Bole sporo uci ali uci!!!

Starac Milija

07.04.2011. 11:46

Mnogi ne znaju ali Srbija i danas može da izvozi u EU bez ikakvih problema. Problem je što mi mahom izvozimo sirovine a industrijske robe je sve manje, a kakvo nam je stanje privrede nećemo imati uskoro ništa da izvezemo, zaslugom ove vlasti na čelu sa predsednikom DS-a. Sada pošto vide da bi na iborima jedva nešto malo njihovih članova glasalo za njih, agituju za ukidanje izbore (na neko vreme). Da ukinemo demokratiju Tadiću? Hoćete i slobodu da nam ukinete radi EU šargarepe?

kondor

07.04.2011. 11:50

Gospodine presednice , da mozete da pogledate u VN koliko ste dobili (-) na vas intervju , videli bi da je vasa politika i diplomatija uzaludna , koju zelite da sprovedete u Srbiji sa vasom koalicijom ZES. Ovdje vam ne pomaze onih vasih 126 kao za rezolucije . Ovdje narodi Srbije daju ocene iz srca i demokratski i vide dobro da je taj vas put jako los , dobro znaju da EU ne zeli Srbiju ovako siromasnu i sa velikim brojem nezaposlenih i velikim brojem korisnika nar.kuhinja . Niste ni svesni !

Kole

07.04.2011. 12:19

Pesmica "Druze EU mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo" ??? Zasto Srbija uvek mora slepo da veruje u neku dogmu ? Pre je to bio Drug Tito i komunizam, a sada je to EU.Zasto? Zar ne znamo sami da normalno zaivimo i radimo, nego moramo da imamo Velikog EU brata da nas bombarduje i namece svoja pravila?

Lakic Lazar

07.04.2011. 12:26

Gde nas je doveo evropski pu"?U bedu jad i cemer,preko milion gladnih u tako bogatoj Srbiji.Zalosno.

Duki

07.04.2011. 12:42

Planovi, prazne priče, pa onda izgovori zbog neispunjenih praznih obećanja , pa...Dokle više tako! Da li je ova vlast sposobna uopšte da nešto uradi? Dosta nam je više priča, hoćemo dela. Sad im je izgovor evropski put Srbije. Zašto misle da su oni jedini sposobni za to? Hvataju se za svakakve izgovore samo da bi zadržali vlast. Kakve su sve bajke pričali kad su došli na vlast, a stanje je krajnje katastrofalno na svim poljima. Izbori što pre dok ne bude prekasno!

tamnenaocarezasunce

07.04.2011. 13:06

Gospodine Tadicu ,vi i vasa stranka ste glavna prepreka Srbije za ulazak u EU . Je li vam sugerisano od EU da smanjite korupciju ,da uradite denacionalizaciju ,da se ljudima vrati imovina ,je li trazeno jos sto stvari koje niste mrdnuli sa mesta !!! Jel vi mislite da mi ne znamo o cemu se radi . Ne da niste nista uradili nego ste sa privatizacijama Srbiju zavili u crno .

filipo

07.04.2011. 17:54

@tamnenaocarezasunce - Ovi predlozi su OK i treba ih sprovesti ali zbog SRBIJE a ne zbog porobdzija!

Aleksandar Stojnic

07.04.2011. 13:29

Inicijativa za prodaju Telekoma je,kao i mnoge druge inicijative,potekla je bas iz vaseg kabineta,tako da me i ne cudi,sto tu ideju toliko branite.Iz vase izjave covek bi pomislio da je to neprofitabilno preduzece,koje ce Srbiji u narednim godinama samo praviti problem!Strasno,nista drugo.

Dragan Bogosavljev

07.04.2011. 13:41

Puno vaznije od evropskog puta je da predsedniku i njegovoj stranci vidimo ledja, bar na neko vreme da dodjemo malo do daha. Izbori, odmah!

Velimir

07.04.2011. 13:49

On je,covek zacrtao svoj put;moze taj put biti dug i kao mlecni put - ali njega to ne zanima - on ne odustaje.Nikoga ne pita ima li namere da ga sledi,to se podrazumeva kao za vreme Broza put u bolju buducnost,koji nije smeo da se dovodi u pitanje. 

GAJA

07.04.2011. 14:30

Jedina šansa Srbije je odlazak sa vlasti ljudi koji nemaju drugu alternativu osim jedne.Takva izjava vodi samo u poslušnost prema onima koji nas tamo željno očekuju. Tadiću nikad nisi bio predsednik većinske Srbije...Odlazi,narod nije slep kao u vođi R. Domanovića.

Zoran

07.04.2011. 14:45

Dok ovo pišem 258 ljudi je glasalo tako da im se sadržaj ne dopada, a samo 23 da im se dopada. To više nego dovoljno govori o tome kakvo je raspoloženje u narodu, ne samo prema Tadiću i sadašnjoj vlasti, već i prema EU. Nemojte da se iznenadite, gospodine Vrhovni komandante, kada na izborima tresnete o ledinu, pripremite se, to sigurno boli. A i vi gospodo iz predsedništva i kabineta predsednika, prenesite mu šta narod misli, čovek je očigledno neinformisan...

filipo

07.04.2011. 17:51

Tadicu, vi bi da nas gurnete u nepovrat(an proces "pridruzivanja") bez referenduma? Pa to i jeste vas zadatak i kada ga obavite, cao, ne interesuje vas sta ce da ostane od nas. Dali znate da je i Portugalija zatrazila pomoc od EU zbog krize? Kakvim investicijama mozemo onda da se nadamo?Necu EU, necu NATO i ne zelim ni ovu vlast vise da vidim, IZBORI ODMAH.

Ivana

07.04.2011. 18:58

Vlast je nesposobna da nas uvede u EU.Vladajuća koalicija je u totalnom haosu i rasulu, niko ništa ne radi.Raspišite izbore pod hitno.Miting će se održati 16 aprila na miran i demokrtaski način.Izađimo na ulice izborimo se za izbore.Samo izbori donose stvarne promene.

Maja

07.04.2011. 19:38

Prica o EU je zamajavanje naroda.Raspisite izbore i pustite casne ljude da vode ovu drzavu.

SP

08.04.2011. 11:50

Pa naravno da se izborima neće ugroziti put ka EU, na protiv, ubrzaće se, jer će konačno početi da se sređuju stvari, jedna po jedna

zivko

08.04.2011. 14:13

@SP - pa moglo bi u maju,taman kad dodje seselj onda imate ono sto trazite,(prazne prodavnice),bez nafte i onda smo lepo nezavsni i zivimo srecno dogod ne umremo od gladi,zivela srbija

Bianca

09.04.2011. 14:07

Tadicu samo sanjaj i zanosi se da cete uhvatiti generala Mladica! Nikad,ama bas nikad da ga ne uhvatite to zelim vise nego ikad.

Goga

12.04.2011. 07:01

Uopste mi nije jasno zasto misle da ce im bilo ko iz Evrope dozvoliti da opljackaju novac iz pristupnih fondova. Pa nisu oni budale kao mi , da ih ne pitamo gde odose nasi porezi, nasi doprinosi za penziono, nasi doprinosi za zdravstvo , novac od pretplate za rts, novac od infostana. Imam 40 godina i nikada u zivotu me toliko njihovih sluzbenih automobila nije traumiralo, gde god krenem oni u limuzinama zure, gde bre zurite , svi vozovi su vam otisli