Kalabića ubili šest puta

B. PUZOVIĆ - M. LOPUŠINA

01. 02. 2011. u 20:59

Ko je bio komandant gorske garde - patriota ili izdajnik, bahati četnik ili žrtva komunista? Priča o ubistvu u potoku sporna kao i druge smrti

Posle šest i po decenija deo zagonetke zvane Nikola Kalabić je rešen. Osnovni sud u Valjevu doneo je zvanično rešenje po kome je Nikola Kalabić, geometar iz Valjeva, četnik, saborac Draže Mihailovića i komandant Gorske garde Jugoslovenske kraljevske vojske - mrtav. Rešenje je doneto na lični zahtev Kalabićeve unuke Vesne Dragojević, koja želi da rehabilituje svog dedu. Ona je sudu dostavila izjavu Mijaila Danilovića, penzionisanog sveštenika iz Gornjeg Milanovca da je njen deda ubijen u kanjonu reke Gradac, kod Degurićke pećine 19. januara 1946. godine.

- Više od šest decenija Nikola nije bio ni živ, ni mrtav. Komunisti mu posle rata nisu sudili kao četniku i izdajniku, čak ni u odsustvu. O njegovoj sudbini nije ostao dostupan pisani trag - kaže Vesna. - Borili smo se da dokažemo da deda nije izdajnik, koljač, pijandura, siledžija, gibaničar, prostak, kako ga je komunistička propaganda predstavljala.

Zlatan džepni sat, nekoliko fotografija i četnička kokarda jedine su uspomene Vesne Dragojević iz Valjeva na svog dedu Nikolu Kalabića. Ona je danas sa svoje tri ćerke njegov jedini direktni potomak. Kako država nije objavila gde je Kalabić sahranjen unuka Vesna traga za rešenjem drugog dela zagonetke.

- Bila sam kod Degurićke pećine da pronađemo gde počivaju njegove kosti i da ga sahranimo kako pravoslavna vera i običaji zapovedaju. U proleće planiramo da mu podignemo spomenik u Valjevu - kaže unuka Vesna.

RANKOVIĆEVO SVEDOČENJE Ministar Aleksandar Ranković je u jednom intervjuu 1947. godine priznao da su komunisti ispunile obećanje da će mu oprostiti sve grehe zbog uloge u hvatanju Mihailovića, pa je Kalabiću promenjen identitet. Poslat je da živi negde u Bosnu, gde ga niko nije poznavao, ali ga je Udba tamo ubila jer se propio i progovorio. Bilo je priča da je Kalabić zadavljen u beogradskom bioskopu "Odeon" dok je gledao partizanski film. I da je upucan u bekstvu u okolini Valjeva, ali i da je pušten da pobegne u Južnu Ameriku, pa da je viđan u Čileu.

Rođen 1906. u Derventi, u porodici žandarmerijskog kapetana Milana, Kalabić je posle studija geodezije pred rat bio šef Katastarske uprave u Valjevu. I danas u zemljišnim knjigama postoje i koriste se premeri s njegovim potpisom. U Beogradu, na studijama geodezije, upoznao je Borku, venčali se i dobili blizance Milana i Mirjanu.

Pristupio je četnicima i postao zamenik đenerala Draže Mihailovića. Kao komandant, opisivali su ga seljani, bio je bahat i napadan prema tuđim ženama.

- Kalabić sam ja, bre!

To je nadahnuto u televizijskoj drami o hvatanju Draže Mihailovića izgovarao glumac Zoran Rankić, koji je glumio Nikolu Kalabića. Danas Vesna Dragojević kaže da njen deda nije bio bahati ženskaroš, lak na nožu. Unuka tvrdi da je 1941. godine Nikola vozio američku limuzinu "bjuik", imao biblioteku sa nekoliko hiljada knjiga i bio je osnivač Sokolskog društva u Valjevu. Nikola Milovanović, istoričar OZNE tvrdi da su otac Milan i sin Nikola Kalabić kao četnici počinili surove zločine nad komunistima, partizanima i njihovim saradnicima.

- Kalabić je pao u ruke Ozne 1945. godine. U toku istrage, posle razgovora sa funkcionerima OZNE napisao je svoju ispovest i potvrdio da ima informacije o đeneralu Draži. Računao je da je time postigao dogovor, kakve je pravio sa okupatorima, da bi sačuvao živu glavu - piše Milovanović.

TAJNA U GROBU
- U vreme nacističke okupacije, cela Nikolina porodica bila je u logoru na Banjici. Oca Milana, koji je imao deset odlikovanja iz Prvog svetskog rata ubili su u logoru posle zverskog mučenja. Suprugu Borku i porodicu iz logora je spasao čovek kome je Nikola bio kum. Posle rata Borka Kalabić nikad nije pričala o Nikoli, iz straha da se deci nešto ne desi. Sve Kalabićeve tajne odnela je sa sobom u grob.

I Slobodan Krstić Uča, oficir OZNE koji je uhvatio Kalabića i potom i generala Mihailovića, potvrdio je u memoarima da je četnički komandant Gorske garde u razgovorima sa Slobodanom Penezićem Krcunom, šefom tajne službe pristao da izda Dražu.

- Ponuđene su mu garancije i on je prihvatio nagodbu. Kada smo uhvatili Dražu u martu 1945. osetio sam da je Kalabić psihički pao, jer mi je rekao da ga ne izvodimo pred đenerala. U međuvremenu je Kalabić obrijan i smešten u stan Udbe u Kosovskoj ulici broj 43 u Beogradu. Krcunov šofer Josif Cvetković mu je donosio hranu - pisao je Uča.

Savremeni istoričari su suočeni u arhivima sa mnogo dokaza o kolaboraciji Nikole Kalabića sa Nemcima, ali i o saradnji sa šefovima OZNE, pre svega, sa Slobodanom Penezićem.

- Čudne su okolnosti pod kojima je sudskim putem utvrđeno da je Nikola Kalabić mrtav i da je ubijen u januaru 1946. godine - kaže istoričar Bojan Dimitrijević, član Komisije za utvrđivanje okolnosti o sudbini Draže Mihailovića. - U Arhivu BIA video sam originalna pisma i fotografije Nikole Kalabića, koja su potpisana njegovim pseudonimom Slobodan Ranković. Ta pisma koja je Kalabić poslao Udbi su iz decembra 1945. i marta i aprila 1946. godine i deluju autentično. Ona potvrđuju pretpostavku da je Nikola Kalabić imao udela u akciji hvatanja Draže Mihailovića. Kako Kalabiću nikada nije suđeno, mislim da nema osnova da bude rehabilitovan!

AMERIKANCI
O komandantu Gorske garde pisano svedočanstvo ostavio je američki pukovnik Albert Sajc. - Bio je najzanimljivija ličnost četničkog pokreta. Visok, vitak, snažne građe, lepih crta lica, lako prepoznatljiv. Imao je crnu gustu bradu, koja mu je savršeno pristajala i zelene oči koje su prosto streljale.
Koliko ga je Sajc cenio, svedoči podatak da je Nikoli poklonio svoj revolver.

Tokom suđenja 1946. Draža Mihailović je rekao da je, ako je tačno da ga je Kalabić odao Nikola kompletan izdajnik: "Izdao je Pećanca, svog oca, mene, a sutra će i Vas!"

Suznih očiju unuka Nikole Kalabića poriče da je njen deda izdao četničkog komandanta, čija je bio desna ruka:

- Nikola nije izdao Dražu Mihailovića! Sada je zvanično sudskim putem utvrđeno da su ga agenti OZNE ubili dva meseca pre nego što je Draža komunistima pao u ruke. Njemu su otadžbina, kralj i đeneral Draža bile tri najveće svetinje!

Ni danas se sa sigurnošću ne zna kako je ubijen "gorski car" Kalabić, jer pojedini ravnogorci sumnjaju u svedočenje popa Mijaila da je to učinila OZNA u januaru 1946. godine. I istoričari OZNE imaju različite priče. Nikola Milovanović je pisao u "Istoriji OZNE" da je Kalabić ubijen u leto 1946. godine:

- Kalabić se slobodno kretao Beogradom. Jedne večeri revolverski hici iz ruke čoveka, čiji su najbliži bili žrtve Nikolinih zločina, zapečatili su sudbinu komandanta Gorske garde, koji se mrtav stropoštao na asfalt.

Slobodan Krstić je pak zapisao da je Nikola Kalabić zadavljen u zatvoru, kada je namamljen da poseti đenerala Dražu:

- Seo je na stolicu i bio vezan, dok je čekao da vidi Dražu. Onda su ga trojica vojnika, u prisustvu Vladana Bojanića, Mila Milatovića i mene, obmotali zavojem, namakli mu konopac oko vrata i naglo zategli omču.

Posle nestanka tj. smrti Nikole Kalabića njegova porodica se našla na meti političkog progona. Oduzeto im je 30 ari imanja na Divčibarama, u porodičnu kuću u Valjevu komunisti su uselili svoje simpatizere.

- Nikolina supruga, moja baka Borka, izgubila je posao u valjevskom Katastru, a čak joj je bilo ograničeno kretanje - kaže Vesna. - Moju majku Mirjanu su svakodnevno na ulicama tukle i maltretirale partizanke. I ona je dugo čekala da dobije posao. Uvek su joj govorili: "Znaš li ti čija si ćerka?"

Istu sudbinu doživela je i Vesna, jer se zapošljavala samo na kratko u valjevskom Zdravstvenom centru, PTT-u i opštini.

- Uprkos svim mukama, nikada se nisam odrekla svog dede - kaže Vesna Dragojević. - Ponosim se dedom i uzeću njegovo prezime Kalabić, jer je časno i pošteno.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

SANDZAK

01.02.2011. 21:21

Vesna uvijek su se Srbi ubijali izmedju sebe i izdavali jedni druge o tome bi neko trebao roman da napise.

karamut

11.03.2013. 11:36

@SANDZAK - Vesna javi se da razmenimo neke informacije karamut.stari@hotmail.com

mungos

01.02.2011. 21:30

Komandant GORSKE GARDE!!Mozete zamisliti kako je bilo DRAZI i njegovim vojvodama gledati da jedan copavi zagorac osvaja pod plastom komunizma i navodnog bratstva i jedinstva Srbiju!!! Trazim da mi neko od preostale sacice komunista u Srbiji objasni zasto je krvlju natopljena Srbija podeljena na dva dela?

Marko Radovanovic

01.02.2011. 21:47

oni su nam montirali svoje istine. oni su bili uvijeku pravu. oni su bili zakon. pa zar u današnjoj srbiji potomci nikole kalabića i đenerala draže mihailovića nemaju pravo znati pravu istinu?

Gisha

01.02.2011. 22:00

Ima li ova recenica smisla:"Ona je danas sa svoje tri ćerke njegov jedini direktni potomak."Gisha

Јован

01.02.2011. 22:16

Комуњаре су га сигурно убиле јер друго осим тога нису ни знале.са њима никакав договор није вредео 

ravnogorski antifasista

01.02.2011. 22:22

"Visok, vitak, snažne građe, lepih crta lica, lako prepoznatljiv.." - američki pukovnik Albert Sajc. A onda je dosao austrougarski "kaplar" i od srpski djenerala stvorio olupine kojima su poligoni sluzili za ozderavanje i oblokavanje. kad je trebalo stati na prag otadzbine iznenadio ih je neprijatelj za kojeg se nisu spremali... inace su bili spremni za svakog drugog. cast svakom cestitom srpskom oficiru jna koji je ostao u odbrani naroda

Равна Гора победити мора

02.02.2011. 01:34

Комуњаре лажу, лажу да си изд'о Чича Дражу, јаворе, Ниџо соколе!

Zack Patrick

02.02.2011. 04:20

Nazalost,moram da Vam kazem,komunisti ga nisu ubili!Uradili su nesto groznije,pod prijetnjom,da ce mu ubiti svu blizu i daljnu familiju,morao je suradjivati s komunistima.!Inace umro je prirodnom smrcu,a sahranjen negdje na Beogradskom groblju,kao N.N.Takve informacije,sam doznao,prije 20 godina.

citalac

02.02.2011. 04:47

isoriju pise onaj koji pobedi,tako je servirano svima nama koji smo isli u skolu za vreme komunista,a ovi koji su prebegli preko okeana znaju mnogo,slusao sam neke verzije,ima dosta tacnoga u popovom izvestaju,ali nesta jos fali da se doda, saznacete od starosedioca u u USA i Kanadi.

Bora Moravac

02.02.2011. 04:48

Idase me braca i rodbina, za saku dinara, zaboravsi da zivim u americi.To su radili i onda i sada, srbija se nista nemenja, bicen to i sutra i danas ko i juce.

cetnik-kursumlija

02.02.2011. 12:16

Kakve nam je ljude pobio masinbravar.Srbijo ustani i oduzi se Mihailovicu,Kalabicu,Racicu,Rakovicu.Palosevicu,Zvonimiru Vuckovicu,Pecancu,Keserovicu,Muzikravicu.............. svim pravim srbima koji su voleli Srbiju, vise i iskrenije od hrvata Tita, jevrejina Pijade, slovenca Kardelja, hrvata Bakarica, bezboznika Koce Popovica, ubice Krcuna i Rankovica, crnogorca Kapidzica.Kada ce vec jednom Srbija shvatiti da ova nasa zemlja pripada Srbima i da ovu nasu zemlju vole samo pravi i istinski srbi.

Miroslav Pavlovic

02.02.2011. 12:35

Komunisti pisali sve i svasta prali mozak godinama , ucili da vilimo Tita vise od tate i mame!!!!???? Sve to govori kako smo mi glup narod. sa verom u boga za kralja i otadžbinu!

Miki

02.02.2011. 13:43

Najveća nesreća koja je mogla da zadesi Srbiju to su bili "komunisti" samo treba još da se Srbi suoče sa takvom istinom.

Otac Milan

02.02.2011. 15:40

Nikolinog oca Milana Kalabića likvidirali su Nemci u jesen 1942. Milan je bio oficir u SDS sa službom u Požarevcu i tajno je radio za četničku obaveštajnu službu. Abver je to otkrio nakon čega su ga uhapsili i nakon zverskog mučenja ubili, u Beogradu.

Srpski rodoljub

02.02.2011. 15:46

Pa ko jos veruje u pricu o Kalabicevoj izdaji. Izgleda samo istoricari tipa Bojana Dimitrijevica... Sramota za nasu istoriografiju!

Marko

03.02.2011. 12:49

Jedno je sto neki ne veruju i sto ne bi verovali i kada bi sam Mihailovic tu pricu potvrdio.Drugo je sto kod nas nauku u ovom slucaju istorijsku, ocenjuju uglavnom ljudi koji su ostrasceni ideologijom bilo koje vrste. U ovom slucaju po principu cuo sam od nekog da je Kalabic stradao tada na tom mestu je jace od svih argumenata: od dokumentacije i cinjenica koje iznose ljudi od struke.Preporucujem da procitate pricu Dragoslava Mihailovica "Prezivljavnje" koja se dotice upravo ove problematike!

Rade S.O.S.820044

04.02.2011. 09:28

To je lako resiti.Jovu Kapicica u zatvor zbog krsenja ljudskih prava.Usput u njegovom prisustvu mu oduzeti svu imovinu stecenu zlocinom.Denacionalizacija je uslov za ulazak u EU a svejedno to je nasa imoviona a nazalost i moje familije koju su te crvene bitange otele.Pa da vidimo kako ce reagovati u samici tak joji je utamnicio hiljade gradjana Srbije.

no pasaran!

23.03.2011. 02:54

U Srbiji je već dosta šljama rehabilitovano, pa je došao red i na ovog valjevskog krvoloka...