Delta poklanja bolnicu

M. PRELEVIĆ

10. 09. 2010. u 20:50

Posle skoro sedam decenija, ovog meseca počinje izgradnja prve zadužbine u Srbiji. Centar za decu sa invaliditetom biće podignut na Bežanijskoj kosi

SKORO sedam decenija od izgradnje poslednje zadužbine u Srbiji u Beogradu će u utorak biti postavljen kamen temeljac za novu zadužbinu.

Kompanija "Delta holding" će tog dana potpisati ugovor o izgradnji između "Delta humanitarnog fonda" i grada Beograda. "Delta" će svojim sredstvima, na Bežanijskoj kosi podići, a zatim pokloniti gradu i deci Beograda - Centar za dnevni boravak i smeštaj dece sa invaliditetom.

U duhu starog srpskog ktitorstva, "Delta" i gradska uprava dogovorili su se da će izgrađeni objekat - u kojem će moći da boravi i do 60 mališana - trajno i isključivo koristiti deca.

POREZ
KOLIKO je Srbija izgubila sluh za ktitorstvo, pokazuje i činjenica da će "Delta", bez obzira na to što je vrednost donacije od ogromnog značaja za Beograd i za Srbiju, na celokupan iznos donacije biti obavezna da plati - i PDV. Na procenjenu vrednost troškova izgradnje, on će iznositi oko 360.000 evra.

- Zadužbina "Delte" nikada i ni pod kojim okolnostima ne može da ima komercijalnu namenu, ili bilo kome posluži za sticanje finansijske dobiti - kaže Ivana Mišković-Karić, direktorka "Delta humanitarnog fonda". - Nepune tri godine po osnivanju našeg fonda, nakon dugotrajnog i opsežnog istraživanja, deca sa invaliditetom će dobiti boravak koji će biti u skladu sa njihovim potrebama i svim važećim standardima.

Centar za decu - koji je, prema mišljenju stručnjaka iz grada, ali i iz Ministarstva rada i socijalne politike, neophodan Beogradu - biće podignut na Bežanijskoj kosi, na uglu ulica Ismeta Mujezinovića i Dr Huga Klajna. Zgrada će imati tri nivoa, ukupne površine između 2.500 i 3.000 kvadratnih metara, a u sastavu objekta nalaziće se i posebno opremljen park za decu.

- Centar će imati sve potrebne sadržaje: sobe za dnevne boravke, relaksaciju i terapiju, pa radionicu... - objašnjava Ivana Mišković-Karić. - Pored svega toga, ova ustanova će jedina u Srbiji omogućiti roditeljima, koji zbog obaveza moraju da rade i putuju, da ostave svoje dete na 24-časovnu brigu nekoliko dana. Izgradnja Centra trebalo bi da traje oko godinu dana, a koštaće oko dva miliona evra.

Kompanija "Delta holding", koja je i pre osnivanja "Humanitarnog fonda" realizovala niz projekata - od obnove JDP-a do donacija za izgradnju hrama Svetog Save - sada je odlučila da usmeri sredstva na izgradnju prve zadužbine. Tako je najzad obnovljena svetla tradicija Save Tekelije, Sime Andrejevića Igumanova, Ilije Kolarca, Aberdara, Kapetana Miše...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dragan

10.09.2010. 22:29

...KOLIKO je Srbija izgubila sluh za ktitorstvo, pokazuje i činjenica da će "Delta", bez obzira na to što je vrednost donacije od ogromnog značaja za Beograd i za Srbiju, na celokupan iznos donacije biti obavezna da plati - i PDV. Na procenjenu vrednost troškova izgradnje, on će iznositi oko 360.000 evra....Miskovic da plati ! Do zadnjeg dinara !!!

Novak Lukic

11.09.2010. 00:10

nadajmo se da je ovo samo početak obnove stare dobre tradicije kod bogatih Srba. Država bi trebala prilagoditi zakonsku regulativu što se tiče oporezivanja ovakvih investicija.