DRŽAVA ODBRANJENA OD KRIMINALA

24. 04. 2003. u 19:46

- U operaciji “Sablja” privedeno 10.111 osoba. Protiv 3.198 privedenih podneto 3.594 prijave za 5.553 krivična dela. Akcija se nastavlja istim intenzitetom i proširuje na privredni i finansijski kriminal, naglasio general Lukić. - Najava premijera Srbij

BEOGRAD - Pripadnici MUP su danonoćnim radom obavili veliki deo posla i odbranili državu od nasrtaja organizovanog kriminala. U toj borbi, preduzetoj posle ubistva premijera Đinđića, policija je ostvarila izuzetnu saradnju sa Vojskom SCG i BIA, a pomoć građana Srbije bila je velika.
Dajući ovu ocenu o policijskim rezultatima ostvarenim tokom vanrednog stanja Sreten Lukić, načelnik resora javne bezbednosti MUP Srbije, rekao je juče na sednici Odbora za bezbednost republičke Skupštine, da će akcija “Sablja” biti nastavljena istim intenzitetom. Uz to prave se i dodatni planovi u borbi protiv organizovanog kriminala, a akcija se širi na privredni i finansijski kriminal, naglasio je general Lukić.
Podvlačeći crtu ispod do sada ostvarenih rezultata, on je istakao da su pripadnici MUP Srbije priveli 10.111 ljudi. Protiv 3.198 privedenih podnete su 3.594 krivične prijave za ukupno 5.553 krivična dela. U pritvoru je zadržano 2.599 osoba od kojih 1.231 deset dana, 419 dvadeset, a 940 - trideset dana. Zadržavanja u pritvoru trajala su koliko je bilo potrebno da se prikupe dokazi. Inače, 1.275 osoba je privedeno istražnom sudiji bez mera zadržavanja, dok je 369 zadržano 48 sati.
U iscrpnom izveštaju, Lukić je naglasio da je došlo do novih saznanja u nekim ranije počinjenim krivičnim delima. Reč je o “slučaju Ibarska magistrala”, a osnovano se sumnja da su Slobodan Milošević, bivši predsednik SRJ i Radomir Marković, bivši načelnik RDB, bili podstrekači ubistva Ivana Stambolića. Takođe, ima pomaka i u rasvetljavanju ubistva Momira Gavrilovića, i o svemu će javnost uskoro biti obaveštena.
Načelnik resora javne bezbednosti Lukić posebno je naglasio da se nastavlja istraga o atentatu na premijera Đinđića i lociraju se i otkrivaju članovi zemunskog klana.
Uz zamerke što na sastanku opet nema nikog iz Bezbednosno-informativne agencije, Dragan Lazić (DSS) je upitao ko je odgovoran za bezbednost premijera, kao institucije, odnosno, šta je sa formiranjem državne komisije koja treba da odgovori na propuste u službi. Poslaniku Laziću odgovorio je Dragan Šutanovac, predsednik Odbora za bezbednost, uveravajući ga da će biti održan jedan sastanak ovog Odbora u prostorijama BIA.
Tamo ćemo dobiti podrobnije informacije. Državna komisija koja će utvrditi ko je zakazao u sistemu obezbeđenja premijera biće formirana vrlo brzo - objasnio je Šutanovac, uz napomenu da ljudi iz MUP nisu za to nadležni.
Na kraju obraćanja poslanicima Odbora za bezbednost, general Lukić je istakao da su pripadnici MUP imali dodatne finansijske troškove i da je Vladi upućen predlog za poboljšanje uslova rada policije, naročito za povećanje plata, koje su poslednji put uvećane prošle godine (10 odsto). Tome treba dodati da je više od 16.000 policajaca bez stanova. l

FALE DOKAZI ZA UBISTVA NOVINARA
GENERAL Sreten Lukić je objasnio da su učinjeni značajni pomaci u rasvetljavanju ubistava novinara “Novosti” Milana Pantića i glavnog urednika i vlasnika “Dnevnog telegrafa” i “Evropljanina” Slavka Ćuruvije. On je istakao da još nije prikupljeno dovoljno dokaza da bi se protiv osumnjičenih mogao pokrenuti krivični postupak.

PUŠKE
NA pitanje poslanika Petra Madžarevića (DSS) da li je na snazi neka od mera vanrednog stanja s obzirom da se ispred nekih institucija i dalje nalaze policajci sa puščanim cevima, general Lukić je odgovorio da je vanredno stanje ukinuto. A, što se tiče dugih cevi, one su redovna oprema policije i uvek se nose kada ima potrebe za dodatnim obezbeđenjem, bez obzira na vanredno stanje.

PRIJAVE PROTIV ZEMUNSKOG KLANA
KRIVIČNE prijave protiv pripadnika zemunskog klana biće podnete danas ili sutra, rekao je juče general Lukić, dodajući da su prekjuče obavljene konsultacije sa specijalnim tužiocem. Prijave će biti podnete protiv 40 osoba koje će odgovarati za više krivičnih dela, uključujući i atentat na premijera Đinđića.
I. LOVRIĆ
D. DIMITROVSKA

SVI MAHERI VEĆ POD LUPOM
Najava premijera Srbije Zorana Živkovića da će borba protiv organizovanog kriminala da se nastavi proširenjem istrage na privredni i finansijski kriminal, kao i da će na odgovornost biti pozvani svi u čijem poslovanju se otkriju nezakonitosti - od pirata, do davaoca nezasluženih penzija - za “Novosti” je prokomentarisao Dragan Šutanovac, predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije.
Šutanovac je, na pitanje ko će se prvi naći na udaru policije, odgovorio:
- Policija i inspekcije krenule su u akciju ispitivanja poslovanja, kako preduzeća, tako i pojedinaca. Već je jedna takva akcija završena u Rafineriji u Pančevu, a velika otkrića tek slede. I, naravno, velike sume novca koje će na taj način izaći na videlo.
Na pitanje, da li će i ova akcija biti efikasna kao dosadašnje etape obračuna sa organizovanim kriminalom, Šutanovac je rekao da, u ovom slučaju, treba imati više strpljenja, jer je privredni kriminal manje vidljiv.
- Potrebno je prvo preispitati papire poslovanja firme, pa tek kada se otkriju malverzacije, moguće je nekog uhapsiti, kazniti, ili procesuirati slučaj, što je najvažnije. Istraga je već u toku. Svi frontovi su otvoreni istovremeno. Neće biti prioriteta u istrazi i onih koji će moći da se pritaje. Svi su već sada pod lupom. Policija nastavlja svoj posao kao da vanredno stanje nije ni ukinuto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije