“SABLJA” SEKLA NEMILICE

U. D. N.

13. 04. 2003. u 20:38

Mesec dana beskompromisnog obračuna policije s organizovanim kriminalnim grupama u Srbiji:- Uhvaćen atentator na dr Zorana Đinđića - Osujećen plan državnog udara- Razrešeno ubistvo Ivana Stambolića- U obračunu s policijom ubijeni Spasojevi

Najveća akcija u istoriji srpske policije, pod operativnim nazivom “Sablja”, u korenu je sasekla organizovani kriminal na ovim prostorima. Pravi rezultati i stvarni dometi ove borbe države sa mafijom tek će se sabirati. Jedno je sigurno, za vreme trajanja vanrednog stanja, čak su se i sitni lopovi primirili.
U pritvoru su svi oni za koje je postojala osnovana sumnja da su upleteni ili bili u vezi sa organizovanim kriminalom - “krupne ribe” beogradskog podzemlja, republički tužioci, sudije, policajci, estradne zvezde, lekari, novinari, razni savetnici...
Epilog svega je i da su se prvi put u poslednjih 12 godina počela da rasvetljavaju ubistva, ali i drugi zločini, koje su mediji, obično, krstili sa rečju “spektakularni”, “ izuzetno profesionalni”, gotovo “nerešivi”, “savršeni zločini”... Kao da je otvorena Pandorina kutija iz koje su počela da ispadaju sva zla koja su obeležila Srbiju u poslednjih desetak godina. Kako je sve počelo ?

VANREDNO STANJE
Dvanaestog dana marta, iza podneva, hitcima iz snajpera “hekler i koh” ubijen je srpski premijer dr Zoran Đinđić. Stradao je pred ulazom u Vladu Srbije. Mafija je ovim činom bacila rukavicu u lice državi i vlasti. Država je bila još odlučnija. Objavila je rat organizovanom kriminalu i zadala sebi cilj: uhvatiti atentatore, organizatore i nalogodavce zločina, ali i očistiti Srbiju od kriminala. Predaha nema, moralo se delovati odmah.
Na predlog vlade, v. d. predsednika Srbije Nataša Mićić istog dana donosi odluku o uvođenju vanrednog stanja. Sledećih dana i noći traje potraga za egzekutorima, ali i finansijerima, njihovim jatacima. Istog dana, uveče, Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova izašli su sa konkretnim podacima: iza atentata stoji “zemunski klan” i njegove vođe - Milorad Luković Legija, Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

POTERNICE
Pored ove trojice, MUP Srbije je odmah izdao poternicu i za članovima njihove bande - Dejanom Milenkovićem Bagzijem, Vladimirom Milisavljevićem - Vladom Budalom, Sretkom Kalinićem, Nikolom Bajićem, Milošem i Aleksandrom Simovićem, Miladinom Suvajdžićem, Dušanom i Đorđem Krsmanovićem, Milanom Jurišićem Juretom, Zoranom Vukojevićem, Vladimirom Jovanovićem Japancom, Aleksandrom Davidovićem, Darkom Đorđevićem, Draganom Ninkovićem Prevarom, Srđanom Mijailovićem, Mlađanom Mićićem Pacovom, Aleksandrom Zdravkovićem, Milom Šćekićem, Markom Adamovićem, Dejanom Aranđelovićem, Draganom Vujičićem, Vladanom Mladenovićem, Ninoslavom i Slađanom Konstantinovićem, LJiljanom Buhom...
Jedan za drugim, ubrzo se najveći deo “zemunskog klana” “preselio” u zatvor. Lista onih za kojima se tragalo bila je sve manja. .

LIKVIDACIJE
Kako su se srpski zatvori punili počela su da se rešavaju dosad nerešiva ubistva. Postoji osnovana sumnja da su pripadnici zemunske bande, pod vođstvom Šiptara i Legije, ubili Sredoja Šljukića Šljuku, Jovana Guzijana Cunera, Zorana Davidovića Ćandu i Ivana Stojanovića, Mirka Tomića Bosanca, Branislava Lainovića Dugog, Zorana Uskokovića Skoleta, braću Zorana i Dragana Živkovića Fiškale iz Požarevca, Zorana Petrovića Šempu, Petra Peru Miloševića, Radoslava Trlajića - Batu Trlaju...
Pre dva dana na konferenciji za novinare Jadranko Petković, načelnik UKP SUP Beograd, saopštio je da je “zemunski klan” odgovoran i za likvidacije Slobodana Radosavljevića Bulke, Gorana Trajkovića i Aleksandra Ristića...

POLITIČKI ZLOČINI
Policija je došla do saznanja zahvaljujući zaštićenim svedocima, ali i priznanju samih aktera, i o ubistvima sa političkim motivima. Pojedini pripadnici “crvenih beretki” zajedno sa članovima zemunske bande, a po nalogu Legije i Šiptara, oteli su i zverski ubili Ivana Stambolića, ubili četvoricu funkcionera SPO - Veselina Boškovića, Zvonka Osmajlića, Dragana Vušurevića i Vučka Rakočevića - na Ibarskoj magistrali, ubili Slavka Ćuruviju, pokušali da ubiju Vuka Draškovića, predsednika SPO u Budvi...

PLANOVI
U okviru akcije “Sablja” policija je došla do mnogobrojnih saznanja o planovima zemunske bande i njenih mentora iz politike. Tako je utvrđeno da su organizatori zločina planirali da izazovu haos u zemlji, a zatim preuzmu vlast. Kao budući premijer, prema nekim svedočenjima pripadnika “zemunskog klana”, već je bio “viđen” Dušan Spasojević Šiptar, dok bi, prema istoj verziji, na čelo nacionalne televizije stao Dragoljub Milanović. Bilo je “predviđeno” i da “novi režim konstituišu patriotske snage”.
Da su ovi planovi bili realni svedoči i hapšenje Milanovića, koji se nekoliko meseci skrivao i tako izbegavao da ode na odsluženje zatvorske kazne u Zabeli. NJega su pripadnici “zemunskog klana” sakrili u jednoj kući nadomak Bara. Tu se skrivao sve dok jedan od uhapšenih nije odao njegovo skrovište.

ODLUKE
Vlada Srbije, ubrzo po uvođenju vanrednog stanja, donela je odluku da se Jedinica za specijalne operacije, zbog učešća nekih pripadnika i komandanata, rasformira. Zabranjen je i Nezavisni sindikat policije. Mnogi kriminalci imali su njihove počasne legitimacije, koje izuzetno liče na originalna obeležja MUP Srbije.
U sklopu mera borbe protiv organizvanog kriminala vlast je odlučila i da ukloni nelegalne objekte koje je zidala mafija. Gotovo istog dana počelo je rušenje Tržnog centra u Šilerovoj ulici u Zemunu, vlasništvo Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića. Ubrzo su porušene i njihove dve kuće, a bageri su krenuli i na vilu Milorada Lukovića Legije u Ulici Ilije Stojadinovića.

POLICIJA
MeĐu prvima uhapšeni su Jovica Stanišić, nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti MUP Srbije, i njegov dugogodišnji saradnik Franko Simatović Frenki, osnivač “crvenih beretki”. Nedavno su uhapšeni i Stanišićevi saradnici Vlada Dragićević i Dragiša Ristivojević. Pored njih zadržan je i Milorad Bracanović, bivši pomoćnik direktora Bezbednosno-informativne agencije.

PET PROCESA
AkcijA “Sablja” dobiće svoj epilog i kroz pet sudskih procesa. Ministar policije Dušan Mihajlović najavio je da će prvi proces biti vođen protiv atentatora, inspiratora i pomagača u ubistvu na premijera Zorana Đinđića. Vodiće se i sudski postupak za krivično delo zločinačkog udruživanja, a u kojem će se suditi pripadnicima “zemunskog klana”, kao najvećem narko-kartelu, i ekipi koja je počinila najviše otmica i ubistava.
Treći proces biće vođen protiv takozvane “Makine grupe”, koja je osumnjičena za ubistvo policijskog generala Boška Buhe. U četvrtom procesu glavni akteri biće dr Milan Zarubica i njegovi kompanjoni koji su bili vlasnici najveće fabrike sintetičke droge u Evropi. Peti proces vodiće se protiv naredbodavaca, organizatora i izvršilaca političkih zločina, počev od pokušaja atentata na Vuka Draškovića, ubistvo Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića...

PRAVOSUĐE
Milan Sarajlić, zamenik republičkog javnog tužioca uhapšen je 19. marta jer je radio za “zemunski klan” i za usluge bio dobro plaćen. Tužilac je policiji naširoko ispričao za šta je sve dobijao novac i kakve su bile instrukcije u Šilerovoj ulici. Sarajlić je “zemuncima” otkrio ime zaštićenog svedoka i naplatio 150.000 od 1.000.000 obećanih evra. Takođe, ometao je istrage o ubistvu Slavka Ćuruvije, Radovana Stojičića Badže, Žike Petrovića i desetine drugih, a i mešao se u predmete koji su se zbog otmica vodili protiv “zemunskog klana”.
Zbog zloupotrebe službenog položaja pritvoren je Đorđe Mirković, predsednik Četvrtog opštinskog suda gde su se vodili gotovo svi procesi protiv “zemunaca”.
Zbog primanja mita priveden je i Života Đoinčević, sudija i predsednik Vanraspravnog krivičnog veća Okružnog suda u Beogradu, koji je prošle godine na slobodu pustio osmoricu optuženih za ubistvo. U Đoinčevićevom stanu pronađeno je 70.000 evra i čitav arsenal oružja. Ivan Milojević, sudija Okružnog suda u Kragujevcu, uhapšen je zbog primanja mita.

ADVOKATI
Srpska policija uhapsila je i advokate “zemunskog klana” - Nikolu Đogunovića, Slobodana Milivojevića i Miodraga Gligorijevića. Svi su zloupotrebili ovlašćenja.

NOVINARI
GradiŠa Katić, glavni i odgovorni urednik nedeljnika “Identitet”, završio je iza brave, kao i Milovan Brkić, beogradski novinar i portparol zabranjenog Nezavisnog sindikata policije, i Dragiša Petrović, dopisnik crnogorskog dnevnika “Dan” iz Kragujevca.

KRIMINALCI
MeĐu poznatim imenima iz knjige o organizovanom kriminalu MUP Srbije uhapšeni su i članovi mnogih klanova. Iza rešetaka su Milan Narandžić Limun, LJubomir Jovanović Peconi i još desetorica. Od “bežanijaca” uhapšeni su Goran Mijatović Mita, Danko Nikolić i Slaven Jelić, a u Centralnom zatvoru su Arkanovi prijatelji Stojan Novaković Cope i Rade Rakonjac. Iz “voždovačkog klana” pritvoren je Vladan Kontić Konta, a na spisku su i Boško Radonjić, Nikola Sandulović Sandul, Petar Panić, bivši šef obezbeđenja Vojislava Šešelja, Nikola Kavaja…

ASENAL
Srpska policija je za vreme akcija “Sablja” pronašla 1.266 dugih i kratkih cevi, sedam zolja, pet ručnih i četiri raketna bacača, kao i IC uređaja za noćno osmatranje (4), dvogleda (12) i prigušivača (4). Policija je zaplenila 573 revolvera i pištolja (među njima i gasni i signalni), 230 automatskih i 449 drugih vrsta pušaka, 14 mitraljeza, kao i ostalog oružja. Takođe, pronađene je i dosta okvira za puške i pištolje. Većinu naoružanja zaplenio je SUP Beograd, a u policijskim sefovima su i mačeta, električne palice, panciri, bajoneti, laserski daljinometar, lisice za vezivanje, samostreli, radio-stanice, objektivi...
Pored ilegalnog naoružanja srpskoj policiji i Vojsci Srbiji i Crne Gore, na osnovu uredbe o predaji i legalizaciji oružja, predato je 34.283 komada pištolja, pušaka i minsko-eksplozivnih, 1.734.865 metaka i 6.918 dodatne opreme za oružje.

TRAŽE SE...
Mesec dana posle ubistva srpskog premijera policija i dalje traga za Miloradom Lukovićem Legijom, Vladimirom Milisavljevićem Budalom, braćom Aleksandrom i Milošem Simovićem, Milanom Jurišićem Jurom, Srećkom Kalinićem, Nikolom Bajićem, Vladimirom Jovanovićem Japancem, Dejanom Milenkovićem Bagzijem, Milosavom Milinkovićem, Milom Šćekićem, Markom Adamovićem, Dejanom Aranđelovićem, Vladanom Mladenovićem, Zoranom Povićem Povom i braćom Ninoslavom i Slađanom Konstantinović.

PRUŽALI OTPOR
ONI koji su pružili otpor prilikom hapšenja bili su likvidirani. To se desilo i sa dvojicom vođa ove bande - Dušanom Spasojevićem Šiptarom i Miletom Lukovićem Kumom. U ovom momentu traga se za prvom jedanaestoricom, kao i za Zoranom Povićem Povom.

UHAPŠENI
Tokom 27 dana vanrednog stanja u Srbiji je privedeno 8.688 osoba, od kojih su 422 članovi organizovanih grupa kojima je određeno zadržavanje od 30 dana. Od privedenih, njih 2.214 je zadržano u tridesetodnevnom pritvoru, a 871 je uhapšeno i protiv njih su napisane krivične prijave.
Najviše privedenih je u Beogradu (3.217), pa u Pančevu (731), Somboru (522) I Šapcu (489), dok je iza rešetaka najmanje ljudi (43) završilo u Kraljevu. Operativci Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK) pritvorili su 56 članova organizovanog kriminala, SUP Beograd je na drugom mestu sa 43 kriminalaca, dok prokupačka policija nema u zatvoru nijednog kriminalca iz neke od postojećih grupa. Zanimljivo je da, prema statistici, UBPOK nikoga do sada nije lišio slobode.

AENTATORI, SAUČESNICI...
Desetak dana posle zločina uhvaćeni su i oni koji su pucali. Atentator je Zvezdan Jovanović Zveki (na slici), potpukovnik i zamenik komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP Srbije. NJegov direktni saučesnik je Saša Pejaković Pele, dok su Veselin Lečić Leka i komandant “crvenih beretki” Dušan Maričić Gumar uhapšeni zbog bliskih veza sa članovima “zemunskog klana”. Gumar će kasnije biti i jedan od petorice osumnjičenih za otmicu i ubistvo Ivana Stambolića.
Jovanović je priznao delo. Islednicima je ispričao da je to uradio iz “ubeđenja”, a po nalogu bivšeg komandanta JSO Milorada Lukovića Legije. Ubica je naveo i da je za ubistvo srpskog premijera napravljeno pet scenarija. Prema prvom trebao je da bude ubijen na Kopaoniku, potom kad se vraćao za Beograd, kod Bubanj Potoka, zatim na autoputu kod Hale “Limes” u Novom Beogradu ( incident koji je izazvao Bagzi), ispred Savezne skupštine i pred Vladom Srbije. Za atentat su bili spremljeni čak i ručni bacači “zolje”. Zoran Đinđić ubijen je u petom pokušaju.

SNAJPER
PuŠka kojom je ubijen premijer Zoran Đinđić pronađena je 25 marta. Pripadnici MUP Srbije su u Novom Beogradu, na placu između Bulevara Lenjina, Ulice španskih boraca, Bulevara Avnoja i Ulice proleterske solidarnosti, ispod lomljenog betona, pronašli crnu veliku torbu, od impregniranog platna. U njoj je bila puška “hekler i koh” Vinčester 308, sa metkom u cevi i optičkim nišanom “Karl Cajs Jena”, dve kutije municije za isto oružje, automatska puška “CZ”, kalibra 7,62 milimetara (“kalašnjikov”), sa izbrušenim fabričkim brojevima. Veštačenjem je utvrđeno da je puškom “hekler i koh” ubijen premijer Đinđić.

ESTRADA
Svetlana - Ceca Ražnatovića, udovica Željka Ražnatovića Arkana, privedana je u policiju 17. marta, a potom je zadržana u zatvoru pod sumnjom da je bila u kontaktu za članovima “zemunskog klana”, prvenstveno Miloradom Lukovićem Legijom i Dušanom Spasojevićem Šiptarom. Pripadnici Žandarmerije i Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala prilikom pretresa kuće u LJutice Bogdana pronašli su arsenal oružja i municije, ali i veliku količinu vojne opreme. Aleksandar Vuksanović, alijas Aca Lukas, takođe je završio iza rešetaka, jer je “zemunskom klanu” dao na korišćenje svoj stan.

POLITIČARI
Borislav Mikelić, bivši premijer Republike Srpske Krajine i jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića, bio je direktno umešan u mnoge akcije vođa “zemunskog klana”. Privedeni su Ivan Marković, Uroš Šuvaković i Goran Matić, bivši fukcioneri JUL, a sa njima i partijski kolega Svetozar Simović, nekadašnji pomoćnik saveznog ministra policije.

GENERALI
NebojŠa Pavković (desno), donedavni načelnik Generalštaba VJ, pritvoren kako bi se rasvetlilo da li je Vojska učestvovala ili pomagala počiniocima teških zločina. Aco Tomić (gore), smenjeni načelnik Vojne obaveštajne službe, i Rade Bulatović, savetnik za bezbednost Vojislava Koštunice, bivšeg predsednika SRJ.

DROGA
Razbijanjem “zemunskog klana”, a prethodno ekipe Milana Zarubice i LJubiše Linda Čombeta (pravili sintetičke droge), kao i pronalaženjem zaostalih narkotika srpsko tržište ostalo je ne samo bez dilera već i bez potrebne količine opijata.
Za mesec dana intenzivnih akcija pronađeno je skora 27 kilograma heroina, oko 500 grama kokaina i 50 kilograma marihuane. Tu je i 10 grama hašiša, 30 mililitra metadona i spida, kao i droga u tabletama - ekstazi (4.840), trodon (514), tromadon (928), diazepam (96) i amfetamin (20). Među pronađenom robom su i semenke marihuane i ampule likaina. Od narko-dilera oduzete su i vage za merenje droge.

NOVAC
Na udaru zakona, tokom vanrednog stanja, bili su i falsifikatori, a policija je otkrivala lažne dinare, evre, američke dolare i druge valute. Kod falsifikatora je bilo 54.000 dinara, 109.200 evra, 409.000 dolara i 60.000 konvertibilnih maraka Federacije BiH. U Pančevu su pronađeni i falsifikovani čekovi u vrednosti od 114.240 dinara.
Pored falsifikovanog novca zaplenjen je i pravi, ali onaj za koji se sumnja da je zarađen organizovanim kriminalom i ilegalnim poslovima. Privremeno je oduzeto 906.960 dinara, 427.085 evra i 146.830 švajcarskih franaka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije