Na salaš u školu

B. B. MIJIĆ

27. 04. 2012. u 07:20

Porodično imanje Mirjana Novaković pretvara u obrazovni centar Srema namenjen deci sa posebnim potrebama. Oko 300 dece obučava se za rad u kući i polju

OGROMNO dvorište i dva jutra zemlje, vlasnica "Salaša 65" Mirjana Novaković pretvara u učionice pod vedrim nebom. Ovde će 150 dece sa posebnim potrebama iz Stare Pazove i Pećinaca i 180 iz Sremske Mitrovice učiti da obavljaju najjednostavnije poslove na poljoprivrednom imanju, u kući, ostvarivati kontakt sa prirodom i životinjama. Biće to radna terapija koja bi trebalo da ovu decu osposobi za svakodnevne životne izazove. Projekti su naišli na podršku nekoliko ministarstava Vlade Srbije, Grada kao i osnovnih i srednjih škola Srema u kojima se obrazuju deca sa posebnim potrebama.

- Šta ima lepše nego pomoći deci, pogotovo takvoj deci - kaže Mirjana Novaković.

Očevo imanje, "Salaš 65" na samom ulasku u grad, godinama je brižno održavala i negovala. Veliko dvorište puno cveća i ukrasnog deveća, u kući predmeti muzejske vrednosti, a iz gumna, krave, konji, svinje mangulice kokoške "belke"... Malo dalje, nekih tridesetak metara, voćnjak i oranice.

- Salaš od 700 kvadratnih metara i dva jutra oranica idealno je mesto da ova deca dobiju kompletnu praktičnu obuku za rad oko kućnih poslova, o ratarstvu, stočarstvu ili voćarstvu - samouverena gura ovaj program Mirjana.

Projekti Inkluziono-edukativno-kreativnog centra, zvaničan naziv centra, već su prihvatili od Ministarstva za rad i socijalnu politiku Vlade Srbije, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku i Pokrajinski sekretarijat za privredu.

- Prvo počinje realizacija projekata vezanih za uređenje vrtnog dela. Izgradnja leja, prilagođenih potrebama ovoj deci, za uzgoj povrtarskih i ratarskih kultura, a zatim projekat izgradnje manježa namenjenog uzgoju konja. Ribnjak, sa mogućnošću pecanja, upotpuniće radnu terapiju mališana - otkriva Mirjana kako kod deca posebno interesovanje vlada za izgradnju ribnjaka.

I PANSION

PROBLEM zbrinjavanja dece u situaciji kada je staratelj duže ili kraće odsutan sve je izraženiji. Dnevni boravak "Predah centar" koji bi trebalo da zaživi na salašu treba da donese olakšanje kako starateljima, najčešće roditeljima, tako i samoj deci.

PODRŠKA ĐAKA

ODAVNO đaci škole "Radivoj Popović" posećuju Mirjanu i imanje. Zato su ideju izgradnje Inkluziono-edukativno-kreativnog centra sa oduševljenjem prihvatili. Sada se nude za "majstore" ili "nadzornike" u izvođenju pojedinih radova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije