Đurđevak i u novembru

D. KLjAJIĆ

16. 11. 2007. u 19:25

Jedino crkveno obdanište u Beogradu i Srbiji "Đurđevak", koje već sedam godina deluje pri hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, u četvrtak je, ugostivši mitropolita Amfilohija, svečano proslavilo svoju slavu - Đurđic. Mališani ovog vrtića, molitvom Oče naš

Jedino crkveno obdanište u Beogradu i Srbiji "Đurđevak", koje već sedam godina deluje pri hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, u četvrtak je, ugostivši mitropolita Amfilohija, svečano proslavilo svoju slavu - Đurđic. Mališani ovog vrtića, molitvom Oče naš i prigodnim programom, dočekali su mitropolita.
- Sveti Georgije je bio junak. Voleo je Hrista i štitio decu svuda u svetu, pa je, evo, vidim došao i kod vas. Zato, ponosno slavite njegovo ime i molite mu se za zdravlje i spasenje - rekao je mitropolit.
Protojerej stavrofor Slavko Božić, paroh i starešina hrama Svetog Đorđa, ne krije što se među mališanima iz kraja u "Đurđevku" uvek traži mesto više.
- Ideja se rodila sredinom devedesetih, ali je zbog tadašnjih političkih prilika prvo, i zasada jedino, crkveno obdanište, uz blagoslov patrijarha Pavla, otvoreno tek 2000. godine.
Prota Slavko Božić kaže da mu se mališani uvek obraduju.
- Uvuku mi se pod rukav mantije, kao pilići, obožavaju svoje vaspitačice, pa svi delujemo kao jedna porodica. Mi ne vršimo nikakav uticaj na decu da im crkva i vera budu primarni. Najvažnije je što ta deca rane dane žive u krugu Božijem.
Mnogi mališani tek su se polaskom u ovaj vrtić prvi put pričestili ili krstili. Mali Luka Lazić, najglasniji među drugarima, kaže:
- Najviše mi se sviđa što učimo lepe pesme o Bogu. Ko je Bog? Pa, Bog je otac svih naših oceva...
Odmah do njega, Andrej Gavrić, sramežljivo otkriva da najviše voli Biblijske priče, a simpatična Teodora Živković pesmu "Slavite Gospoda".
Direktor vrtića Katarina Radičević već se latila harmonike i sjajna je pratnja najmlađem "crkvenom horu", a njena zamenica Ljiljana Nešović priča:
- Veronauka je u "Đurđevku" prilagođena uzrastu dece, pa se uči kroz pevanje, crtanje i pričice, više na običajnom nivou. Deca to lakše prihvataju, a svoju veroučiteljicu obožavaju.


KORAK ISPRED
PSIHOLOZI iz osnovnih škola potvrdili su da deca iz ovog obdaništa spremnije polaze u prvi razred, a po znanju iz veronauke, uvek su korak ispred ostalih vršnjaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije