UKOLIKO se do početka decembra obnovi dijalog Beograda i Prištine i postigne brz napredak oko preostalih tehničkih pitanja, telekomunikacije i energetike, Evropski savet mogao bi krajem godine da Srbiji dodeli takozvani ”uslovni datum” za početak pregovora. Kako saznaju ”Novosti” iz diplomatskih izvora u Vašingtonu i Briselu, ovu poruku srpskom državnom vrhu preneće američka državna sekretarka Hilari Klinton i evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton, koje sledeće nedelje dolaze u Beograd.

Uslovni datum” zapravo bi bila formulacija da će ”Srbija automatski započeti pregovore kada ispuni ključne kriterijume” u procesu evropskih integracija.

Prema našim saznanjima, Klintonova i Eštonova neće u Beogradu isporučiti nove uslove oko Kosova, već će doći da ohrabre nastavak dijaloga i još jednom ponove šta se od Srbije očekuje u vezi sa Kosovom.

Lista tih očekivanja je sledeća:

* potpuna primena sporazuma oko integrisanog upravljanja administrativnim prelazima

* povlačenje Beograda iz bezbednosnih i pravosudnih struktura na severu Kosova

* obnavljanje dijaloga i podizanje razgovora na politički nivo, bez zadiranja u pitanje statusa

* nalaženje rešenja za telekomunikaciju i energetiku.

HILJADE POLICAJACA ČUVA HILARI HILARI Klinton poslednji put je bila u Srbiji oktobra 2010, a u međuvremenu su dolazili njeni bliski saradnici Filip Gordon, Vilijam Barns i Filip Riker. Kao i prilikom prošle posete, kako saznajemo, srpska policija će primeniti najviši, takozvani stepen bezbednosti broj jedan, a posetu će obezbeđivati nekoliko hiljada pripadnika MUP.

Klintonova i Eštonova trebalo bi da sa srpskim državnim vrhom utanače spisak tema i tačan datum kada će dve strane ponovo sesti za sto u Briselu, a do tog susreta moglo bi da dođe već sredinom novembra. Kako nam je rečeno u Vladi, naši zvaničnici trebalo bi da im predoče finaliziran tekst platforme, koji bi, ukoliko Klintonova i Eštonova budu imali neke značajnije primedbe eventualno bio korigovan, ali uz strogo poštovanje ”crvenih linija” Srbije.

Američka državna sekretarka posetiće Beograd u sredu, 31. oktobra, u okviru balkanske turneje, na kojoj će joj se pridružiti i Eštonova. Istog dana posetiće i Prištinu, a dan ranije, u utorak, biće u Sarajevu. Kako tvrde naši izvori, Klintonova će u razgovorima sa srpskim državnim vrhom otvoriti i temu saradnje u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Zasada je planirano da američko-evropski dvojac u Palati Srbije razgovara sa predsednikom i premijerom, Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem, a u našoj delegaciji najverovatnije će biti i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, vicepremijerka Suzana Grubješić, šef diplomatije Ivan Mrkić, kao i ministri Rasim Ljajić i Zorana Mihajlović, koji će biti zaduženi za pregovore oko telekomunikacija i energetike.

Analitičar Ognjen Pribićević smatra da je ”malo neobično” što Klintonova dolazi u Srbiju samo nekoliko dana pred američke izbore, ali to ovako objašnjava:

- Američkoj administraciji je važno da zaokruži nezavisnost KiM i zato želi da se uveri da su i Beograd i Priština spremni da sarađuju kako bi se konačno razrešilo pitanje južne srpske pokrajine.