Prazna kasa za penzije

D. I. K.

21. 09. 2011. u 20:56

Srbija ima ozbiljnih problema sa održivošću penzionog sistema, upozorava Bogdan Lisovolik. Doprinose za zaposlene ne plaća čak 51.745 poslodavaca

SRBIJA ima ozbiljnih problema sa održivošću penzionog sistema, upozorio je u sredu Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik misije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu.

- Rešenje za poboljšanje penzionog sistema nije u povećanju stope doprinosa za obavezno penziono osiguranje, već u povećanju discipline naplate od obveznika tog osiguranja, u povećanju starosne granice i smanjenju i ukidanju beneficija za dobijanje invalidske i porodične penzije - rekao je Lisovolik, na okruglom stolu ”Privreda i održivost finansiranja penzionog sistema”.

Lisovolik je naveo da Srbija ima visoku javnu potrošnju, koja trenutno iznosi oko 14 odsto BDP, u kojoj velikim delom učestvuje i isplata penzija iz budžeta i upozorio da trenutno više od dva miliona zaposlenih izdržava nešto više od 1,5 miliona penzionera, sa tendencijom da taj odnos u bliskoj budućnosti bude jedan prema jedan.

Inače, u prvoj polovini ove godine 51.745 poslodavaca nije zaposlenima uplatila doprinose za penzijski staž. Od tog broja, prema rečima Dragutina Radosavljevića, direktora Poreske uprave, 21.838 su preduzetnici.

U tom periodu, inače, dugovi penzionom fondu dostigli su 233,1 milijardu dinara, od čega su skoro 74,8 milijardi nenaplativa potraživanja, zbog slučajeva privatizacije i stečaja firmi. Najdisciplinovaniji u namirenju ovih obaveza su veliki privredni sistemi i javna preduzeća, njih 427, koji su platili više od pola milijardi evra doprinosa državi.

Situacija bi, kako ističe Radosavljević, trebalo da se poboljša iduće godine uvođenjem elektronskog sistema naplate doprinosa, koja će biti automatski sprovođena sa isplatom zarada zaposlenih. Sami zaposleni će ulaskom na sajt Poreske uprave, svakog momenta, moći da provere da li im je poslodavac uplatio doprinose za penzijski staž.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

LL

21.09.2011. 21:12

Ma, sta ce nama privatnici, kad imamo tako razvijena javna preduzeca! Kad im nestane kesa, lako se zajme u inostranstvu. A imaju i politicke partije iza sebe, ako nesto krene naopako! Sto se tice penzija to bi trebalo da bude na dobrovoljnom osnovu, ko hoce da radi, nek radi, a ko hoce u penziju, nek ide u penziju. Srbija ce i ovako i onako da nastavi da se zajmi!

ivan Grozni

21.09.2011. 21:51

drzava Srbija puca po svim savovima,toliko zdravih radno sposobnih je otislo u invalidske penzije da nije ni cudno sto je takvo stanje u penzionom fondu,firme nemogu da uplacuju penziono i sta ce biti sa radnicima kojim nedostaje po deset godina neuplacenog penzionog,da crkavaju od gladi,a hoce u EU i cude se sto ih evropa nece,nepostoji socialni program,samo uzimaju za sebe bezobzirno ,tako ce i proci na izborima

Tanja

21.09.2011. 21:53

Sadašnji penzioneri, koji su balast za državu i društvo, pa im se život svodi na teško preživljavanje u beznadju - SU CEO SVOJ RADNI VEK IZDVAJALI ZA STAROST! Ko je sav taj novac potrošio i na šta, delimično je poznato: gradili su se putevi, odmarališta, hoteli...neka se to iznajmljuje ili proda i popuni kasa PIO FONDA. Sramno je prozivati penzionere za manjak u kasi i teret prebacivati na nedužnu i bespomoćnu populaciju. Da li ste zaboravili da su ONI vaši roditelji deke i bake?

LL

22.09.2011. 15:32

@Tanja - Izdvajanje za PIO u komunizmu/socijalizmu je bilo vise ideoloska nego ekonomski odrziva kategorija, tako da tu netreba mesati BABE I ZABE.

laki

21.09.2011. 23:47

pa kad se setim da doticni koji je radio i otisao u penziju sa mog sadasnjeg radnog mesta sada ima penziju 37.000..a ja platu 26.000 ni necudi me da je kasa prazna..a znam za mnoge ovakve slucajeve

voltron

22.09.2011. 07:45

Ma gomila gluposti sitnog cinovnika koji je umislio da veliki strucnjak za svetsku ekonomiju! Globalna ekonomija je u krizi zato sto se svela na bankarski neokolonijalizam. Prvo ti upropaste zemlju(ratovima ili nekim kojekakvim sumnjivim privatizacija), a onda ti velikodusno daju nepovoljne kredite da kao "spasavaju". Ceo svet je posta duznicka nacija u rukama nekoliko oligarha koji kupuju ostrva, luke, drzave itd...

Violeta Horn

22.09.2011. 09:41

Znam mnogo penzionera koji su u penziji onoliko koliko su i radili, i više. To sam ja finansirala. Zato za mene neće biti, i zato ja iako sam bolesna radim, dog zdravi uživaju u penziji.

kicholino

22.09.2011. 16:23

@Violeta Horn - ja ne mogu da verujem koliko ste vi svi jadni postali???pa nisu vam starci krivi sto su ovi opeljesili sve zivo....sta treba da ih pobijemo sve i tako rasteretimo budzet????a ti ako si bolesna, ti idi u invaldsku penziju pa uzivaj i ti ako mislis da je to uzivanje.... sram te bilo.....

deki

22.09.2011. 10:57

jel znate zasto ja dugujem 200 000 za doprinose,zato sto meni drzava duguje milion dinara eto zato!

nele

23.09.2011. 11:35

@deki - da u pravu si i treba da dugujes, kozu nam skidose na svim i svacim, koliko kosta PUPS, Srbiju i poreske obveznike, njihovi clanovi trose za bar 150 penzionera na budalastine sram ih /bilo

uros

22.09.2011. 11:13

Penzioneri tvrde da su radili ceo život za penzije i da sada treba da im se penzije daju. U penziskom fondu nema para. Zašto nema para, jer se nije dovoljno uplaćivalo, nije se pravilo dovoljno dece, nije se dobro upravljalo i bilo je raznih zloupotreba. Da li penzioneri snose odgovornost za ovo, snose jer to nisu sprečili, treba da snose i posledice.

kicholino

22.09.2011. 16:17

@uros - urose,koji si ti mentol....sta bre lupetas? pa zar treba starci da nam umiru od gladi?

uros

23.09.2011. 08:37

@uros - Ne to znači, da umesto da se iz budžeta dotira 48% penzioni fond, dotiraju se svi penzioneri, pomogni samo siromašnim penzionerima, pa neće biti 48% nego manje, možda 30%. Kakav je to način da penzioner ima veću penziju nego čovek koji radi na mestu tog istog penzionera i zarađuje penziju tom istom penzioneru. Penzioneri nemaju prava da traže udobnu starost, jer tu udobnu starost mora neko drugi da im zaradi, ono što su oni zaradili je propalo i oni su to dopustili.

Cica

22.09.2011. 11:53

Ukidanjem radnih mesta , a neotvaranjem novih dovešće penzionere da neće imati odakle da prime penzije. Samo zapošljavanjem radnika, stvaraju se uslovi za redovno plaćanje doprinosa za penziono osiguranje i tako će se redovno puniti kasa za isplatu penzija. Ako se stalno dižu razni krediti da bi se isplatile penzije to je kratkog daua.

kicholino

22.09.2011. 16:14

ceo zivot radim i u radnu knjizicu mi samo lupaju kojekakve pecate,a ne uplacuju nista....a u nadleznoj instituciji mi kazu da ih tuzim...smesno...pa cemu onda ta institucija sluzi????zna se,da stiti prava firmi koje su u vlasnistvu nasih briznih politicara....mislim i na poziciju i opoziciju....

abc

22.09.2011. 16:22

U Srbiji ima mnogo zdravog stanovnistva koji su u penziji ili invalidskoj,a nije im nista,nemaju ni 50 godina.Mnogi primaju penziju a dosli su na zapad i rade puno radno vreme.Nigde nije penzija veca od plate kao u Srbiji.Komsija prima 40 000 penziju,a i dok je radio nije radio nista.Bio vatrogasac,jedva da je imao par intervencija tokom radnog perioda.A drugi komsija radi za 18 000 u pekari.

Slavisa Djokovic

13.11.2011. 09:14

Da bi peziju dobio treba neko da je uplati , da bi je uplatio , treba da zaradi da bi je platio , da bi zaradio , treba da neko kupi njegov proizvod , recimo penzioner , HIHI , sto je nemoguce\, jer je vise penzijonera za dva pita od onih sto treba da uplate .. a bice ih sve vise i vise , a manje i manje radnika . Sto bi neko radio , dad neoze da ima profit , problem je sto vise volite da vam bude LEPO , nego da budete u pravu , kad masa kace da im je lepo , i kog boli uvo ko je u pravu GLASA