BAJKOVITA DVORIŠTA: Na skriveno te vodim mesto

B. J.

17. 07. 2019. u 12:00

БАЈКОВИТА ДВОРИШТА: На скривено те водим место

Depositphotos

Staza kroz baštu ne mora da bude ravna, veoma lepo izgleda ako je vijugava, sastavljena od velikih kamenih ili betonskih ploča

KUĆICA u cveću, dvorište oko nje. Ništa lepše od brižljivo, s ukusom uređenog travnjaka i bašte, u kojima cela porodica, a i prijatelji, mogu da uživaju. Ukoliko imate sreće da ga posedujete, znate o čemu govorimo. Iz godine u godinu u svom dvorištu pronalazite oazu u vrelim letnjim danima. Međutim, kao da vam je pomalo dosadio njegov izgled, koji se ne menja? Predlažemo da nešto uradite po tom pitanju.

Vaš skriveni kutak može da ima nadstrešnicu od drveta, preko kog ste pustili bršljen da ga prirodno obavije i napravi mekani, šumski krov nad vašom garniturom za sedenje. Još ako ovaj prostor oivičite živom ogradom, imaćete utisak da ste ušuškani na vrhu sveta. Umesto klasične ograde možete da postavite i tarabu, što će vašem dvorištu dati etno šmek. Još ako na travnjak postavite drvena kolica koja ćete napuniti zemljom i cvećem, osećaćete se kao na nekom romantičnom salašu.

Staza kroz baštu ne mora da bude ravna, veoma lepo izgleda ako je vijugava, sastavljena od velikih kamenih ili betonskih ploča. Oko ovog puta možete "razbacati" rastinje po želji, a na sam kraj staze stavite nekoliko ligeštula, stočić i veliki suncobran. Ako vam prostor to dozvoljava, u jedan od uglova smestite đakuzi sa drvenim ivicama, koji će se savršeno uklopiti u opuštajuću sliku.

Da ne zaboravimo najmlađe. Trambolina, šator id belog platna i drveta, kućica sa toboganom, samo su neke od ideja koje bi oni sigurno sa radošću prihvatili. Takođe, ono dete koje čuči u vama, možete obradovati velikom drvenom ljuljaškom, nalik ležaju, koju ćete zakačiti na dovoljno debelu granu drveta. Da biste izbegli česte odlaske na pijacu, a dodali svom životu miris zemlje, jedan deo dvorišta ogradite drvenim ivicama, unutar kojih ćete posaditi omiljeno povrće i začinsko bilje. Osim što veoma efektno izgleda, ova aleja vrlo je korisna i uklapa se u trend organske proizvodnje.

Debelu hladovinu najbolje ćete napraviti ako iznad stola i stolica postavite drvenu nadstrešnicu, a okolo "zidove" napravite od ukrštenih drvenih letvica, na koje ćete zakačiti saksije sa visećim cvećem. Još ako ambijent dopunite ponekom amforom ili fenjerom, vašu okućnicu obaviće duh Mediterana.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Киза

17.07.2019. 15:55

Све је то лепо и фино, ал' шта ћемо са комарцима?!?

EvGenije

17.07.2019. 22:03

Uf, koliko grmlja... Sve je to prepuno štetočina, insekata, glodara, gmizavaca. Glupost je tako nešto držati oko kuće.

Staze od kamena

05.01.2020. 15:08

staze ne treba popločavati i betonirati kao što mnogui rade. Najbolje je napraviti ih od dekorativnog kemena, struganičkog, studeničkog, nekog pešćara, bez fuga ili sa zemlom između kamena. Malo je prevelika briga od komaraca. I ranije su bili komarci pa nismo se tako žalili. Ima repelenta, ima mirisnih štapića

angie

27.03.2020. 13:29

Prelepo je kad se stavi staza od prirodnog kamena, ko ima veliko dvoriste i travnjak. Jam sam uzela kamenstruganik i prezadovoljna sam.