Baštenska staza od šljunka

07. 04. 2016. u 08:00

Odaberite jeftin i zahvalan materijal da biste napravili putiće u vašem dvorištu i vrtu

Баштенска стаза од шљунка

NAJJEFTINIJA varijanta da napravite lepe i uredne stazice u bašti je da - koristite šljunak. Ovakve staze biće prohodne u bilo kojim vremenskim uslovima, nećete se klizati po kiši i snegu, a lako ćete ih održavati i izgledaće uredno.

Što vam je neophodno za stazu od šljunka?

Već iskopana korita za staze najpre treba da sabijete, a zatim se u njih naspe 12-15 santimetara visok sloj grubog kamena, otpadni beton ili grubi šljunak. Ponovo treba da ih sabijete, i to od krajeva prema sredini.

Pri gradnji ovakvog puteljka potrebno je napraviti nagib od minimalno dva posto prema travnatoj površini radi oticanja vode. Nakon toga nanesite oko četiri santimetra visok sloj glinaste zemlje izmešane sa finim šljunkom. I na kraju se stavi tanak sloj šljunka, sabije se i izvalja. Kada se sloj dobro ugazi, potrebno je naneti jednaku količinu šljunka da bi staza izgledala uredno i održavano.

Šljunak je jeftin, može da se nabavi u mnogo boja, u zavisnosti od stena od kojih je samleven, a kategorija to jest veličina zrna takođe utiče na izgled. Postarajte se da vidite šljunak kada je vlažan i suv, jer to umnogome menja njegov izgled. Kod šljunčanih staza izbijanje korova je neizbežno, jer iako ispod gornjeg sloja postavite geotekstil koji sprečava rast trave, niko ne može da garantuje da seme neće “doleteti” vazduhom, to jest na stazu pasti odozgo.

Kod širih staza možete da primenite hemijska sredstva za suzbijanje korova, ali treba da budete oprezni da ne oštetite biljke koje ćete uz nju posaditi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije