PODSEĆAJU na stara vremena, dvorce, luksuz. Prostor čine intrigantnim, otvorenim, unikatnim. Lukovi, koji se nalaze unutar naših domova, zaista ih čine potpuno nesvakidašnjim. Ono što je najlepše je to što im je "dozvoljeno" da se nađu bilo gde, u kuhinji, dnevnoj ili spavaćoj sobi, na terasi, pa i u kupatilu. Ako se stan dobro isprojektuje, pojedine prostorije mogu da ostanu gotovo potpuno bez zidova, oivičene i "podržane" velikim arkadama, koje se naslanjaju jedna na drugu.

Kada su sačinjeni od naslaganog kamenja, različitog oblika i nijansi, izgledaju fenomenalno u kombinaciji sa svetlim, mermernim kuhinjskim radnim delovima i pločicama iste nijanse. Ništa ne smeta ako unutar kuhinje, na pregradnom, betonskom zidu, "otvorite" još jedan manji luk, kao svojevrsni prozor ka susednoj prostoriji.

Nešto smelije rešenje, ali samim tim i efektnije, jeste da dve potpuno tematski različite sobe odvojite, a može se reći i spojite, velikim lukom, koji će zauzeti skoro ceo zid između njih. Tako jedan prostor opremite kao spavaću sobu, a drugi kao dnevni boravak. Zajednička im može biti nijansa boje zidova, šare na tapetama ili fotelja/trosed jarke boje, jedno u spavaćoj, drugo u dnevnoj sobi.

Lukovi ne moraju biti samo polukružni, već i pravougaoni, oštrih ivica, nalik otvorima za vrata, a u pojedine od tih "otvora" možete da stavite plakar, komodu, policu za knjige... Što se ne biste poigrali i sa prozorima, pa i njih napravili u obliku luka. Osim što izgledaju veoma atraktivno, oni na ovaj način pod zanimljivim uglom puštaju svetlost unutra, istovremeno dajući utisak kao da se nalazite unutar staklene bašte. Još ako kroz njih vidite drveće, osetićete se kao da ste u vikendici.

Potpuno drugačiji doživljaj dočaraće vam prozorski lukovi spavaće sobe u potkrovlju, ušuškani u teške, brokatne zavese, koji sa dozom vrhunskog stila i bajkovitosti, svojstvenom princezama, dižu ceo ambijent na jedan viši nivo.