Zašto komarci neke ne ujedaju

Specijalni dodatak Doktor u kući

subota, 27. 06. 2020. u 19:10

Зашто комарци неке не уједају

Depositphotos

Koliko god se trudili da izbegnemo komarce i koliko god da koristimo razne preparate za zaštitu, neke ljude oni doslovno pikiraju

KOLIKO god se trudili da izbegnemo komarce i koliko god da koristimo razne preparate za zaštitu, neke ljude oni doslovno pikiraju.

Zašto je to tako, objasnio je Bart Knols, biolog koji proučava komarce.

Prema njemu, komarce privlači ljudski zadah, a oni prate ljude po mirisu. Ženke zato uključuju sva svoja čula kako bi odlučile hoće li nekoga da ujedu ili ne. Ugljen-dioksid koji izdišemo zajedno sa raznim hemikalijama stvara miris koji komarci mogu da osete i kada su 30 metara udaljeni od čoveka. Knols tvrdi da svaka osoba ispušta više od 300 različitih hemikalija iz kože, a čak njih 100 nalazi se u dahu.

Drugi bitan parametar na osnovu koga komarci procenjuju žele li nečiju krv, kako objšnjava biolog Knols, jeste miris kože.

- Žuti i tigrasti komarac reaguju na mlečnu kiselinu, običan komarac voli masne kiseline. Mešavina hemikalija i mirisa zavisi od naših higijenskih i prehrambenih navika - rekao je biolog.

Postoje razne teorije o tome zašto je neka osoba privlačnija komarcima, a mnogi kažu da je to zato što imaju "slatku krv". Neki veruju i da uzimanje vitamina B i belog luka ljude čini manje privlačnima komarcima. Međutim, Knols kaže da ne postoji dovoljno dokaza za to.