Novo otkriće, naučnici zatečeni: Antitela od korone vremenom opadaju

Novosti online

22. 06. 2020. u 19:47

Zdravstvene vlasti nekih zemalja, poput Nemačke, raspravljaju o etici i mehanizmima odobrenja ljudima koji imaju antitela da se slobodnije kreću od onih koji ih nemaju

Ново откриће, научници затечени: Антитела од короне временом опадају
 Zdravstvene vlasti nekih zemalja, poput Nemačke, raspravljaju o etici i mehanizmima odobrenja ljudima koji imaju antitela da se slobodnije kreću od onih koji ih nemaju

Nivoi antitela kod pacijenata koji su preboleli kovid 19 znatno su pale dva do tri meseca nakon zaraze i kod simptomatskih i kod asimptomatskih pacijenata, po novoj kineskoj studiji, što izaziva pitanja o trajanju bilo kakvog imuniteta na novi korona virus.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Medicine, ukazuje na rizike upotrebe "imunitetskih pasoša" za kovid 19 i podržava produženje javnozdravstvenih mera poput socijalnog distanciranja i izolacije visokorizičnih veći broj ljudi, rekli su istraživači.

 Istraživanje, koje je obuhvatilo 37 pacijenata koji su imali simptome i 37 asimptomatičnih, utvrdilo je da je kod onih koji su razvili IgG antitiela, jedan od glavnih tipova antitela nakon infekcije, u više od 90 odsto slučajeva, došlo do njihovog naglog pada u dva do tri meseca.

Pri tome je uočeno da je koncentracija IgG antitiela i u akutnoj fazi bolesti i u fazi ranog oporavka bila kod asimptomatskih bolesnika znatno manja nego kod onih koji su imali simptome.

Antitela su pala ispod praga otkrivanja kod 40 odsto asimptomatskih i kod 13 odsto simptomatskih bolesnika.

Studiju su sproveli istraživači medicinskog fakulteta Čungking, ogranka kineskog Centra za nadzor i prevenciju bolesti i drugih instituta.

Jin Dong-Jan, profesor virusologije na fakultetu Hongkonga, koji nije učestvovao u istraživanju, rekao je da studija ne negira mogućnost da bi zaštitu mogli da pružaju drugi delovi imunog sustava.

Neke ćelije pamte kako se nositi s virusom nakon što se prvog puta inficiraju i mogu stvoriti učinkovitu zaštitu ako dođe do novog kruga zaraze. Naučnici još istražuju da li funkcioniše taj mehanizam i kod novog korona virusa.

Čak i mali nivoi moćnih obrambenih T i B ćelija mogu osigurati zaštitu, ističu stručnjaci za NJujork tajms, pa zaključak te studije ne znači da će se te osobe zaraziti drugi put.

''Zaključak ovog istraživanja ne znači da se nebo srušilo" - rekao je Jin primetivši i da je broj pacijenata u studiji malen.'

Istraživanja u slučaju SARS-a i MERS-a pokazala su da antitela na te korona viruse traju i do godinu dana.

Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da se antitela na korona virus koji izaziva kovid 19 razvijaju i kod asimptomatskih osoba.

(24.sata.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije