Čekaju vas putovanja, pazite se: Nećete verovati koja mesta u avionu imaju najviše bakterija i virusa

Novosti Online

22. 05. 2020. u 22:15

Чекају вас путовања, пазите се: Нећете веровати која места у авиону имају највише бактерија и вируса

Depositphotos

Prilikom putovanja nema mesta panici, ali treba biti svestan da siu i letelice mesta gde se možete zaraziti
VEĆINA komercijalnih aviona prima 150 do 350 putnika po letu, a uzme li se u obzir i gust raspored putovanja, temeljita čišćenja nisu toliko česta pojava koliko bi trebalo da budu. To ne znači da treba otkazati sve letove i putovati autobusom, ili kupiti kartu za voz, nego biti svestan s čime imamo posla - kao i poneti maramice ili tečnost za dezinfekciju ruku.

Mnogi bi se iznenadili, ali toalet nije najprljaviji deo aviona. Iako biste svakako trebali temeljno da operete ruke nakon dodirivanja kvake i drugih mesta koje se najčešće dotiču, srećna je okolnost što se vecei čiste redovno.

Mikrobiolozi upozoravaju da rasklopni stočići u avionu imaju osam puta više bakterija i virusa nego dugme za puštanje vode u WC-u. Zato ih pre upotrebe slobodno obrišite dezinfekcionim maramicama.

Otvori za regulaciju vazduha iznad glave takođe su visoko na listi najprljavijih delova u avionu. Prema istraživanjima, neki ih putnici tokom leta dotaknu i sedam puta kako bi imali više vazduha ili smanjili duvanje, a pritom ostave i "svoj trag" poput patogenih klica koje mogu preživeti danima.

Iako ne možemo izbeći diranje pojasa, mikrobiolozi savetuju da koristimo maramice za dezinfekciju ruku nakon što se zavežemo ili odvežemo.

Prilikom putovanja nema mesta panici, ali treba biti svestan da avioni vrve bakterijama i virusima, baš kao i sve ostale javne površine koje se često koriste, pa u skladu s tim prati ruke.

(Pun kufer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Goran

23.05.2020. 16:45

Pa jel kupac karte putuje ili čisti avion par tužbi kompaniji pojačane nezavisne inspekcije možda doteraju u red avio prevoznike...