Temenjača je velika briga za roditelje: Evo kako je se rešiti i koje preparate koristiti

Specijalni dodatak Doktor u kući - I. K.

ponedeljak, 27. 01. 2020. u 16:13

Темењача је велика брига за родитеље: Ево како је се решити и које препарате користити

Depositphotos

Može da bude tako jaka da debeo sloj ljuspica na bebinoj glavi izgleda kao kapa

TEMENjAČA je uglavnom umerena, ali može da bude i tako jaka da debeo sloj ljuspica na bebinoj glavi izgleda kao kapa. Međutim, iako je velika briga za roditelje, reč je samo o smetnji, a ne o ozbiljnom zdravstvenom problemu.

Obično se stvara u prvim nedeljama života novorođenčeta, a nestaje nakon trećeg meseca, ne ostavljajući ožiljke. U retkim slučajevima može da traje i do godinu dana.

- Temenjača nastaje kao posledica dejstva majčinih hormona, koji utiču na pojačano lučenje sebacealnih žlezda -kaže dr Lana Ćirković, dermatolog Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu. - U medicini ova pojava se naziva infantilni seboroični dermatitis. Karakterističan je po beličastim ili žućkastim naslagama na poglavini beba, koje se javljaju posle prve nedelje života i obično traju nekoliko meseci.

Da bi se temenjača povukla na vreme, naša sagovornica savetuje da se koriste samo provereni preparati:

- Redovno kupanje i nanošenje odgovarajućih krema najčešće je dovoljno. Ali, ukoliko je temenjača izraženija, mogu se primeniti kortikosteroidne masti i šamponi, ali samo po preporuci dermatologa ili pedijatra.

Kod većine beba svakodnevnim pranjem temena, četkanjem poglavine, kao i povremenim nanošenjem ulja ili krema temenjača nestaje.

- Temenjača se nežno može uklanjati i brisanjem frotirnim peškirom - kaže dr Ćirković. - Nema potrebe za grubim uklanjanjem naslaga, jer svaka povreda može biti otvoren put za superinfekcije. Potrebno je samo biti uporan sa negom i terapijom do potpunog povlačenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije