AKO ste astmatičar, bolujete od srca i krvnih sudova, imate narušeno zdravlje bubrega, a povrh svega toga patite i od alergija, vrlo je verovatno da ćete, pri snimanju na rendgenu, skeneru ili magnetnoj rezonanci, da odreagujete na primenu kontrasnog sredstva sa jodom.

Ova hemikalija, koja se ubrizgava u krvotok radi snimanja, uglavnom uzrokuje blage alergijske reakcije, ali postoji mogućnost da dovede organizam u totalni kolaps.

- Preosetljivost ili alergija na jodni kontrast može da se ispolji kao rana reakcija tokom prvog sata nakon ubrizgavanja ili pozna, u intervalu od sat do 24 sata posle njegove primene - kaže dr Rajica Stošović, alergolog Kliničkog centra Srbije. - U kliničkoj praksi najčešće se sreću rane reakcije, od kojih se više od 70 odsto manifestuje u intervalu od svega pet minuta.

Naš sagovornik kaže da kada postoji alergija na kontrastno sredstvo, ona je uglavnom blaga:

- Karakteristična je pojava svraba, crvenila, osećaja vrućine ili mučnine i povraćanje. Ovo se dešava kod svega osam odsto pacijenata. Ukoliko je reakcija malo jača, dolazi do oticanja mekih tkiva lica, ždrela i otežanog disanja, uz crvenilo i svrab po telu.

U slučaju teške alergije na ubrizgano jodno kontrastno sredstvo, i život može da bude ugrožen.

- Samo kod 0,2 odsto populacije dolazi do teških i zabrinjavajućih manifestacija u obliku aritmija, pada arterijskog pritiska sa iznenadnim gubitkom svesti, koji mogu da se završe razvojem anafilaktičkog šoka - kaže dr Stošović. - Zato se pacijentima kod kojih se sumnja na bilo koji stepen reakcije preventivno, pre snimanja, daju lekovi koji bi trebalo da spreče preosetljivost.