Ruzmarin štiti mozak

07. 02. 2018. u 15:14

Ruzmarinova aktivna supstanca kornozik acid štiti mozak od šloga i neurodegeneracija, nastalih usled oštećenja koje su izazvali slobodni radikali

Рузмарин штити мозак

Thinkstock

Ruzmarin nije samo začinska biljka koja daje poseban ukus jelima, već i zaštitnik mozga. Njegova aktivna supstanca kornozik acid štiti mozak od šloga i neurodegeneracija, nastalih usled oštećenja koje su izazvali slobodni radikali. Alchajmerova bolest je jedno od najpozantijih neurodegenerativnih oboljenja koje je uslovljeno štetnim delovanjem slobodnih radikala, istakli su naučnici istraživačkih centara u Los Anđelesu i Japanu.

U eksperimentima koje su izvodili dr Takumi Satoha u Japanu i dr Stjuart Lipton u Los Anđelesu pokazalo se da kornozik acid postaje aktivan pod uticajem slobodnih radikala, napadajući ih umesto neurona, tako da neuroni ostaju očuvani. Na taj način on preuzima ulogu aktivnog leka, a ne izaziva nikakve neželjene efekte.

Deluje kroz mehanizam nazvan redoks hemija, gde se elektroni prebacuju sa jednog molekula na drugi da bi aktivirali imuni odgovor organizma. U ovoj istraživačkoj avanturi možda je najvažnije da bi eventualno novi neurološki lekovi sa lekovitim sastojcima iz ruzmarina, bili apsolutno neškodljivi za ljude, poručuju naučnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

andras

07.02.2018. 15:57

zadnji put bio na reveru pre 40 god kad sam se zenio i otad imam lose misljenje o doticnij biljci