Brza i ukusna trpeza za svaki dan (RECEPTI)

Ž. P.

27. 06. 2020. u 14:10

Брза и укусна трпеза за сваки дан (РЕЦЕПТИ)
Napravite: musaku sa tikvicama, krompir čorbicu, piletinu punjenu rukolom, projice sa bundevom, neodoljive lazanje, taljatele u sosu od šampinjona

Musaka sa tikvicama


Potrebno je:

* kg tikvica

* 3 struka mladog luka

* 2 čena belog luka

* 100 g rendanog sira

* šargarepa

* paradajz

* 150 g pirinča

* 2 jajeta

* 200 ml pavlake

* svež peršun

* sveža mirođija

* so, biber

Tikvice oljuštite i isecite na kolutove, posolite ih i ostavite da odstoje desetak minuta da bi pustile vodu, pa ih ocedite. Isecite šargarepu i paradajz na kolutove, iseckajte sitno crni i beli luk. Prodinstajte na ulju luk i začinite ga, pa dodajte šargarepu i paradajz, a zatim peršun i mirođiju. U tepsiju ređajte tikvice, zatim pirinač, pa fil od luka i povrća, zatim opet tikvice i nastavite tim redosledom sve dok imate materijala, ali tako da završite sa tikvicama. Pecite u rerni oko 40 minuta na 180 stepeni. Umutite jaja sa pavlakom i time prelijte musaku, pa vratite u rernu da se peče još pet minuta.




Krompir čorbica

Potrebno je:

* 6 krompira

* neutralna pavlaka

* maslinovo ulje

* peršun

* bosiljak

* so, biber

Krompire očistite, isecite i stavite ih da se kuvaju u slanoj vodi sa maslinovim uljem. Dodajte malo začina. Pošto se krompir skuvao uzmite štapni mikser i izmiksajte ga u loncu sa vodom u kojoj se kuvao. Ako vam se čini pregust, dolijte malo vode. U smesu dodajte neutralnu pavlaku i promešajte. Posolite po želji i dodajte biber, a zatim peršun i mirođiju. Posle dodavanja sastojaka, stavite čorbicu da se kuva još tri minuta.


Piletina punjena rukolom


Potrebno je:

* 500 g pilećih grudi

* 100 g rukole

* 5 ljutih papričica

* 150 g feta sira

* 2 jajeta

* brašno

* prezle

* so, biber

Pileće grudi isecite na šnicle i začinite. Rukolu i papričice iseckajte. Punite piletinu povrćem, sirom i umotajte ih. Uvaljajte je u brašno, umućena jaja i prezle. Kada ste to završili, pržite u zagrejanom ulju dok ne porumene. Servirajte meso uz pirinač ili bilo koje drugo povrće po želji.



Projica sa bundevom


Potrebno je:

* 4 jajeta

* 2 dl jogurta

* šolja brašna

* šolja palente

* kesica praška za pecivo

* 1/2 šolje ulja

* 250 g kajmaka

* 1/2 kg bundeve

* so

Umutite jaja sa jogurtom i palentom, dodajte ulje i kajmak, a zatim brašno sa praškom za pecivo. Posolite i nastavite da mešate ručno. Bundevu očistite i iseckajte, pa je u blenderu izmiksajte i dodajte u prethodnu smesu. Sipajte u tepsiju koju ste nauljili i posuli brašnom, pa pecite na 200 stepeni oko 45 minuta.


Neodoljive lazanje


Potrebno je:

* pakovanje kora za lazanje

* 300 g pilećeg belog mesa

* 200 ml neutralne pavlake

* 200 ml kisele pavlake

* 2 šargarepe

* 200 g trapista

* 100 ml kečapa

* so, biber

- suvi biljni začin

Piletinu isecite na kockice, a šargarepu narendajte, pa ih začinite po ukusu i prodinstajte na ulju oko pet minuta. Prelijte ih mešavinom obe pavlake i pustite da malo krčka dok se ne zgusne, ali na umerenoj temperaturi. Slažite lazanje u vatrostalnu posudu, tako da preko svake kore ređate fil od piletine i pavlake, prelijte sa malo kečapa i tako do kraja, a po vrhu pospite rendanim trapistom. Prekrijte folijom i pecite 45 minuta na 200 stepeni. Skinite foliju i pecite još pet minuta.


Taljatele u sosu od šampinjona


Potrebno je:

- 250 g taljatela

- 200 g šampinjona

- glavica crnog luka

- 120 g pančete

- 200 ml pavlake

- 80 g "bri" sira (može i neki drugi)

- svež bosiljak

- svež peršun

- so, biber

- ulje

Luk, isečen na polumesece, prodinstajte na malo ulja, pa dodajte pančetu narezanu na kockice. Pržite nekoliko minuta. Zatim ubacite šampinjone isečene na kriške i sve dinstajte dok pečurke ne omekšaju. Posolite i pobiberite. Dodajte pavlaku i naredndani "bri" i kuvajte dok se sir ne rastopi. Začinite svežim bosiljkom i peršunom. Taljatele skuvajte uobičajeno, pa ih spojite sa sosom i dobro promešajte.



Kaponata


Potrebno je:

- 4-5 patlidžana

- 250 g luka

- 1 kg svežeg paradajza ili pelata

- 100 g zelenih maslina

- 50 g kapra

- ljuta papričica

- 2 stabljike celera

- 50 ml maslinovog ulja

- 50 ml suncokretovog ulja

- 3 kašike vinskog sirćeta

- so

- univerzalni začin

- kašičica šećera

- bosiljak

Patlidžan isecite na kockice, posolite ih i ostavite da odstoji barem pola sata. U veći tiganj ulijte 50 ml pomešanog maslinovog i suncokretovog ulja i iseckan luk. Kratko ga pržite i dinstajte, uz dolivanje vode kako bi omekšao. Ubacite iseckan paradajz i nastavite da dinstajte sve dok sos ne postane gust. Zatim patlidžan isperite vrućom vodom, ocedite, dobro osušite, pa propržite u posebnom tiganju na preostalom ulju. Dodajte iseckane stabljike celera i sve još nakratko propržite. Mešavinu patlidžana i celera umešajte u sos od paradajza, dodajte narezane masline, opran i oceđen kapar, kao i univerzalni začin. Promešajte i lagano dinstajte još pet minuta. Pospite šećerom, dodajte sirće i sitno naseckanu papričicu. Posle nekoliko minuta isključite ringlu i jelo poklopite. Pred sam kraj kuvanja dodajte svež ili sušen bosiljak. Kaponatu, tradicionalno jelo sa Sicilije, možete da služite kao predjelo sa kriškama proprženog hleba, odnosno brusketama. Takođe, može da bude prilog uz glavno jelo, kada je na tanjiru meso sa roštilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije