Jelovnik za 5 dana: Ukoliko imate masnu jetru, morate da promenite i navike u ishrani
08. 06. 2020. u 14:50
Zbog ovog zdravstvenog problema moraju da se menjaju i navike - unos više celih žitarica i posnog mesa, a od jajeta samo belance
Depositphotos
UKOLIKO je utvrđeno da imate masnu jetru, uz terapiju koju je propisao lekar moraćete da promenite i navike u ishrani. Jedan od uzroka masne jetre je i gojaznost, tako da pravilan izbor namirnica ima veoma važnu ulogu, jer omogućava da se telesna masa reguliše i održava. Zato će dijeta za masnu jetru pomoći da se ovaj zdravstveni problem brzo reši ili bar drži pod kontrolom.
Kada je o žitaricama reč, režim ishrane za masnu jetru podrazumeva da bi trebalo da se da prednost svim proizvodima od integralnog brašna i celog zrna, a da se sasvim izbace pite, bureci i druga masna peciva.
Preporučuje se konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda sa smanjenim procentom masti, a od mesa bi trebalo birati pileće i ćureće, kao i ribu. Belance jajeta može da se jede svakodnevno, dok se žumance ne preporučuje.
Kada je reč o povrću, savetuje se ograničen unos krompira i drugog skrobnog povrća na jednom nedeljno, dok sve ostalo može da se jede po želji. Na meniju mogu da se nađu sveže voće, sokovi od sveže isceđenog voća, kompoti, a samo jednom nedeljno šaka jezgrastog voća.
Slatkiše bi trebalo u potpunosti eliminisati. Od napitaka se preporučuju blagi biljni čajevi i voda. Alkohol je izričito zabranjen.
Pomedeljak
Doručak: dva obarena jaja, kriška hleba i paradajz
Užina: jabuka
Ručak: 170 g grilovane piletine ili ćuretine i salata od kupusa
Večera: šolja jogurta i parče hleba sa domaćom paštetom od ribe
Utorak
Doručak: šolja ovsenih pahuljica sa šakom suvog grožđa, preliveno sa 2 dl jogurta
Užina: jagode
Ručak: grilovana riba i salata od krastavaca
Večera: integralni rezanci sa tunjevinom u komadima
Sreda
Doručak: parče mladog nemasnog sira, obareno jaje i paradajz
Užina: banana
Ručak: 150 grama graška i šopska salata
Večera: obareni brokoli i izdinstana piletina, začini po ukusu
Četvrtak
Doručak: jaje, jedan integralni prepečeni tost i kiselo mleko
Užina: pomorandža
Ručak: grilovana riba sa salatom od kupusa
Večera: integralni rezanci sa nemasnim mladim sirom
Petak
Doručak: kiselo mleko sa parčetom hleba sa domaćom ribljom paštetom
Užina: jagode
Ručak: 200 grama obarenog krompira, parče piletine i salata od cvekle
Večera: zapečeni karfiol sa belancima i sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa
Анти Антифа
08.06.2020. 15:03
Како без алкохола
Sve je to super ali ja sa tom hranom mogu samo da padam po gradilištu a ne da radim od 7 do 17h i doručkom u 10h posle toga ništa dok ne dođem kući. Kako izgurati dan na dva belanceta?
Ovo sve što ste napisali odraslom čoveku ne moze biti ni za sva obroka. Da niste greškom dali uputu kako postati anoreksicna osoba
Komentari (3)