Ukusni slatki zalogaji: Deserti s makom (RECEPTI)
30. 05. 2020. u 14:50
Napravite: tortu sa jabukama, štanglice sa belom čokoladom, baklave na drugačiji način, brzi kolač, domaću štrudlu
Depositphotos
TORTA SA JABUKAMA
Potrebno je:
3 jajeta
120 g šećera
kesica vanilin šećera
100 ml ulja
100 ml mleka
100 g mlevenog maka
100 g oštrog brašna
kesica praška za pecivo
kašičica cimeta
2-3 rendane jabuke
Za glazuru:
120 čokolade za kuvanje
40 g margarina
kašika ulja
Jaja, šećer i vanilin šećer mutite penasto mikserom oko 5 minuta, dok smesa ne naraste. Dodajte ulje, mleko i mešavinu suvih sastojaka: mak, brašno, prašak za pecivo i cimet, i sve dobro sjedinite mikserom u glatku smesu. U to dodajte očišćene i narendane jabuke, promešajte kašikom i pripremljenu smesu stavite u pleh koji ste prethodno podmazali uljem i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta. Kada se kolač prohladi, stavite preko čokoladnu glazuru (na tihoj temperaturi istopite čokoladu izlomljenu na kockice, margarin i ulje) .
ŠTANGLICE SA BELOM ČOKOLADOM
Potrebno je:
400 g mlevenog maka
350 g šećera
400 ml mleka
kašika vanilin šećera
200 g margarina ili putera
200 g mlevenog keksa
pakovanje kora za rozen tortu
Za glazuru:
200 g bele čokolade
75 ml slatke pavlake

Mleko, mak i šećer kuvajte zajedno u šerpi nekoliko minuta. Sklonite sa ringle, dodajte margarin (puter) i vanilin šećer, mešajte dok se svi sastojci ne sjedine, a zatim stavite keks. Toplim filom premažite svaki koru, osim gornje, pa preko kolača stavite nešto teško i ubacite ga u frižider da se stegne preko noći. Sutradan ga prelijte glazurom (na tihoj temperaturi istopite belu čokoladu i postepeno dodajte slatku pavlaku, jer vam možda neće biti potrebna navedena količina) i stavite u frižider da se malo stegne.
BAKLAVA NA DRUGAČIJI NAČIN
Potrebno je:
1/2 kg kora za pitu (jedno pakovanje)
čaša ulja (mera je čaša od jogurta)
čaša šećera
čaša jogurta
4 jajeta
250 g mlevenog maka
2 kašike brašna
prašak za pecivo
Za preliv:
4 šoljice (za belu kafu) vode
4 šoljice šećera
2 vanilin šećera

Umutite jaja i šećer, pa dodajte ostale sastojke. Zatim u pleh podmazan uljem ređajte jednu po jednu koru i svaku premažite pripremljenim filom, dok ne utrošite sve sastojke. Isecite baklavu na kocke i pecite je u rerni na 180 stepeni, oko 40 minuta. Pripremite preliv, tako što ćete na ringli prokuvati vodu sa šećerom. Preko vrele baklave sipajte ohlađeni preliv. Baklavu poslužite tek kada se dobro ohladi u frižideru.
BRZI KOLAČ
Potrebno je:
3 jajeta
200 g šećera
kesica vanilin šećera
kesica praška za pecivo
150 ml jogurta
100 ml ulja
150 g brašna
150 g mlevenog maka

Mikserom umutite jaja, šećer i vanilin šećer, dodajte jogurt i ulje i dobro sjedinite smesu. Stavite prašak za pecivo, brašno i mak i ponovo sve dobro promešajte. Smesu sipajte u pleh obložen pek--papirom i pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Preko prohlađenog kolača prelijte čokoladnu glazuru. Kada se glazura stegne, a kolač potpuno ohladi, isecite ga na kocke ili štangle.
DOMAĆA ŠTRUDLA
Potrebno je za testo:
250 ml mleka
kašičica šećera
25 g kvasca
100 g masti
2 žumanceta
3 kašike šećera
550 g brašna
Za fil:
300 g mlevenog maka
200 g šećera
vanilin šećer
200 ml vrelog mleka
Još:
žumance
kašika mleka
šećer u prahu

Sjedinite mleveni mak, šećer i vanilin šećer. Prelijte prokuvanim mlekom i dobro promešajte. Fil ostavite da se ohladi dok pripremate testo. U mlako mleko stavite izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i brašna i ostavite 10 minuta da nadođe. U odgovarajuću posudu stavite mast, žumanca i 3 kašike šećera. Umutite mikserom, a zatim sipajte mleko sa nadošlim kvascem i zamesite testo brašnom. Ostavite 30 minuta da testo nadođe, pa ga podelite na dva dela. Svaki deo razvucite oklagijom na papiru za pečenje, premažite preko polovinu pripremljenog fila i uvijte u štrudlu. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje, a onda na isti način pripremite i drugu štrudlu. Sjedinite žumance i mleko, premažite štrudle, a zatim ih ubacite u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 35-40 minuta. Kada se štrudla ohladi, isecite je i pospite šećerom u prahu.