TORTA SA JABUKAMA

Potrebno je:

3 jajeta

120 g šećera

kesica vanilin šećera

100 ml ulja

100 ml mleka

100 g mlevenog maka

100 g oštrog brašna

kesica praška za pecivo

kašičica cimeta

2-3 rendane jabuke


Za glazuru:

120 čokolade za kuvanje

40 g margarina

kašika ulja

Jaja, šećer i vanilin šećer mutite penasto mikserom oko 5 minuta, dok smesa ne naraste. Dodajte ulje, mleko i mešavinu suvih sastojaka: mak, brašno, prašak za pecivo i cimet, i sve dobro sjedinite mikserom u glatku smesu. U to dodajte očišćene i narendane jabuke, promešajte kašikom i pripremljenu smesu stavite u pleh koji ste prethodno podmazali uljem i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta. Kada se kolač prohladi, stavite preko čokoladnu glazuru (na tihoj temperaturi istopite čokoladu izlomljenu na kockice, margarin i ulje) .


ŠTANGLICE SA BELOM ČOKOLADOM

Potrebno je:

400 g mlevenog maka

350 g šećera

400 ml mleka

kašika vanilin šećera

200 g margarina ili putera

200 g mlevenog keksa

pakovanje kora za rozen tortu


Za glazuru:

200 g bele čokolade

75 ml slatke pavlake


Mleko, mak i šećer kuvajte zajedno u šerpi nekoliko minuta. Sklonite sa ringle, dodajte margarin (puter) i vanilin šećer, mešajte dok se svi sastojci ne sjedine, a zatim stavite keks. Toplim filom premažite svaki koru, osim gornje, pa preko kolača stavite nešto teško i ubacite ga u frižider da se stegne preko noći. Sutradan ga prelijte glazurom (na tihoj temperaturi istopite belu čokoladu i postepeno dodajte slatku pavlaku, jer vam možda neće biti potrebna navedena količina) i stavite u frižider da se malo stegne.


BAKLAVA NA DRUGAČIJI NAČIN

Potrebno je:

1/2 kg kora za pitu (jedno pakovanje)

čaša ulja (mera je čaša od jogurta)

čaša šećera

čaša jogurta

4 jajeta

250 g mlevenog maka

2 kašike brašna

prašak za pecivo


Za preliv:

4 šoljice (za belu kafu) vode

4 šoljice šećera

2 vanilin šećera


Umutite jaja i šećer, pa dodajte ostale sastojke. Zatim u pleh podmazan uljem ređajte jednu po jednu koru i svaku premažite pripremljenim filom, dok ne utrošite sve sastojke. Isecite baklavu na kocke i pecite je u rerni na 180 stepeni, oko 40 minuta. Pripremite preliv, tako što ćete na ringli prokuvati vodu sa šećerom. Preko vrele baklave sipajte ohlađeni preliv. Baklavu poslužite tek kada se dobro ohladi u frižideru.


BRZI KOLAČ

Potrebno je:

3 jajeta

200 g šećera

kesica vanilin šećera

kesica praška za pecivo

150 ml jogurta

100 ml ulja

150 g brašna

150 g mlevenog maka


Mikserom umutite jaja, šećer i vanilin šećer, dodajte jogurt i ulje i dobro sjedinite smesu. Stavite prašak za pecivo, brašno i mak i ponovo sve dobro promešajte. Smesu sipajte u pleh obložen pek--papirom i pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Preko prohlađenog kolača prelijte čokoladnu glazuru. Kada se glazura stegne, a kolač potpuno ohladi, isecite ga na kocke ili štangle.


DOMAĆA ŠTRUDLA

Potrebno je za testo:

250 ml mleka

kašičica šećera

25 g kvasca

100 g masti

2 žumanceta

3 kašike šećera

550 g brašna


Za fil:


300 g mlevenog maka

200 g šećera

vanilin šećer

200 ml vrelog mleka


Još:

žumance

kašika mleka

šećer u prahu


Sjedinite mleveni mak, šećer i vanilin šećer. Prelijte prokuvanim mlekom i dobro promešajte. Fil ostavite da se ohladi dok pripremate testo. U mlako mleko stavite izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i brašna i ostavite 10 minuta da nadođe. U odgovarajuću posudu stavite mast, žumanca i 3 kašike šećera. Umutite mikserom, a zatim sipajte mleko sa nadošlim kvascem i zamesite testo brašnom. Ostavite 30 minuta da testo nadođe, pa ga podelite na dva dela. Svaki deo razvucite oklagijom na papiru za pečenje, premažite preko polovinu pripremljenog fila i uvijte u štrudlu. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje, a onda na isti način pripremite i drugu štrudlu. Sjedinite žumance i mleko, premažite štrudle, a zatim ih ubacite u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 35-40 minuta. Kada se štrudla ohladi, isecite je i pospite šećerom u prahu.