Ćufte, musaka, sarmice: Ukusni zalogaji sa zeljem (RECEPTI)

Ž. P.

četvrtak, 28. 05. 2020. u 14:50

Ћуфте, мусака, сармице: Укусни залогаји са зељем (РЕЦЕПТИ)

Depositphotos

Napravite: pitu sa šunkom, aromatične ćufte, musaku bez krompira, prolećnu čorbu, sarmice na starinski način

PITA SA ŠUNKOM

Potrebno je za testo:

125 g putera

250 g brašna

jaje

prstohvat soli

2-3 kašike hladne vode

Za fil:

3 jajeta

500 g sira

150 g zelja

200 g šunke

veći paradajz

veza peršuna

biber

50 g kačkavalja

Zamesite sve sastojke u homogeno testo, pa ga uvijte u providnu foliju. Neka odstoji 30-40 minuta u frižideru. Podmažite kalup za pečenje, razvijte testo u veličini pleha i prebacite ga pažljivo pokrivajući zidove. Stavite u rernu da se peče pola sata na 180 stepeni, dok ne porumeni. Umutite jaja i pomešajte ih sa izmrvljenim sirom, sitno iseckanom šunkom i usitnjenim peršunom. Smesu posolite i pobiberite po ukusu. Na kraju dodajte očišćeno, nakratko blanširano i iseckano zelje, pa još jednom sve promešajte. Preko zapečene kore poređajte paradajz isečen na kolutove, a odozgo ravnomerno sipajte fil. Pospite narendanim kačkavaljem i vratite pitu u rernu da se peče dok ne porumeni. Po želji možete da je pospete i začinskim biljkama.

AROMATIČNE ĆUFTE


Potrebno je:

2 veze zelja

3-4 kašike ulja

2 struka mladog luka

šolja pirinča

krupniji paradajz

kašika mlevene paprike

kašičica bibera

kašika brašna

so


Za ćufte:

500 g mešanog mlevenog mesa

glavica crnog luka

2-3 struka peršuna

kašičica bibera

kašičica čubra

so

Dodajte mlevenom mesu sitno isečene crni luk i peršun, biber, čubar i so po ukusu. Sve sjedinite i mokrim rukama oblikujte ćufte. Neka odstoje sat vremena. U šerpu sipajte ulje, sitno iseckan mladi luk, blanširano na sitno isečeno zelje i paradajz. Dodajte opran i oceđen pirinač, sipajte malo vode, pa stavite da se dinsta osam minuta. Dolijte još oko litar vrele vode, ubacite unutra ćufte i kuvajte 30 minuta. U posebnu činiju stavite brašno i mlevenu papriku, sipajte malo hladne vode i mešajte. Kad dobijete retku kašicu, sipajte je u ćufte, pobiberite i posolite, i kuvajte još 10 minuta. Servirajte sa kiselim mlekom.

MUSAKA BEZ KROMPIRA

Potrebno je:

300 g zelja

šolja pirinča

3-4 struka mladog luka

so, biber

paradajz srednje veličine

250 g mlevenog mesa

2 jajeta

300 ml kiselog mleka

prstohvat sode bikarbone

kašika brašna

4-5 kašika ulja


Mladi luk iseckajte i pržite na ulju. Potom dodajte očišćeno i oprano sitno isečeno zelje, pa kad promeni boju, ubacite mleveno meso i oprani pirinač, a zatim i paradajz isečen na komadiće. Sve pržite pet minuta, uz mešanje. Na kraju posolite i pobiberite. Gotovu smesu stavite u pleh za pečenje i ravnomerno je rasporedite. Sipajte toplu vodu (treba da pokrije musaku). Stavite da se peče na 200 stepeni, ne duže od 40 minuta, odnosno dok tečnost ispari, a pirinač omekša. Musaku prelijte mlečnom mešavinom napravljenom od umućenih jaja, mleka pomešanog sa sodom bikarbonom i brašna. Mešajte da dobijete ujednačenu masu. Prelijte musaku, pa je vratite u rernu i pecite dok ne dobije zlatnu boju.

PROLEĆNA ČORBA

Potrebno je:

2 veze zelja

glavica crnog luka

2 čena belog luka

2 osrednje šargarepe

kašika suvog biljnog začina

2 kašike brašna

3 kašike ulja

1/2 kašičice mlevene paprike

kašika kajmaka

lovorov list

jaje

so


Odsecite zelju drške i potopite ga u vodu. Dok stoji potopljeno, u šerpi zagrejte dva litra vode. Iseckajte crni i beli luk, očistite i izrežite šargarepu, pa sve stavite u šerpu sa vodom, posolite i kuvajte oko pola sata. Dobro operite zelje. Umotajte po 10 listova u rolnu i isecite ih na kolutove. Ubacite kolutove zelja u vodu u kojoj se već kuvaju ostali sastojci. Stavite i lovor, a po potrebi dospite još malo vrele vode, da čorba ne bi bila pregusta. Razmutite kašiku brašna u malo vode, pa postepeno dodajte u šerpu s povrćem i zeljem. Povremeno mešajte. Dodajte i suvi biljni začin, pa so. Zatim u posebnu šerpicu sipajte ulje, posolite, dodajte kašiku brašna, i na kraju dodajte mlevenu papriku, pa čorbu zapržite. Kada je gotova, sklonite je sa ringle. U tanjir stavite jaje, kašiku kajmaka i malo soli. Dobro umutite, pa postepeno sipajte u čorbu, mešajući viljuškom. Na kraju sve promešajte varjačom.

SARMICE NA STARINSKI NAČIN

Potrebno je:

5-6 veza zelja

700 g mlevene junetine

4 kašike ulja

glavica crnog luka

praziluk

4 jajeta

pavlaka

5 kašika pirinča

kašičica soli

1/2 kašičice bibera

2 kašike brašna

kašika mlevene paprike

suvi biljni začin


Zelje dobro operite, odsecite mu drške, ubacite ga u vrelu vodu, pa posle tri minute izvadite listove i stavite ih sa strane da se ocede i ohlade. Izdinstajte sitno iseckane crni luk i praziluk, dodajte mleveno meso, biber, so i sve dobro promešajte. Stavite pirinač i nastavite sa dinstanjem dok meso ne bude gotovo. Neposredno pred uvijanje sarmica u smesu razmutite jaja. Na listove zelja stavljajte fil i uvijajte sarmice. Ako su listovi tanki, stavite dva, čak i tri jedan na drugi. Sarmice poređajte u posudu i prelijte ih vodom. Stavite suvi biljni začin i kuvajte pola sata do 45 minuta na tihoj vatri. Na kraju dodajte laganu zapršku od brašna i mlevene paprike razmućene u malo vode. Sarmice služite sa kiselim mlekom ili pavlakom.