Ćufte, musaka, sarmice: Ukusni zalogaji sa zeljem (RECEPTI)
28. 05. 2020. u 14:50
Napravite: pitu sa šunkom, aromatične ćufte, musaku bez krompira, prolećnu čorbu, sarmice na starinski način
Depositphotos
PITA SA ŠUNKOM
Potrebno je za testo:
125 g putera
250 g brašna
jaje
prstohvat soli
2-3 kašike hladne vode
Za fil:
3 jajeta
500 g sira
150 g zelja
200 g šunke
veći paradajz
veza peršuna
biber
50 g kačkavalja
Zamesite sve sastojke u homogeno testo, pa ga uvijte u providnu foliju. Neka odstoji 30-40 minuta u frižideru. Podmažite kalup za pečenje, razvijte testo u veličini pleha i prebacite ga pažljivo pokrivajući zidove. Stavite u rernu da se peče pola sata na 180 stepeni, dok ne porumeni. Umutite jaja i pomešajte ih sa izmrvljenim sirom, sitno iseckanom šunkom i usitnjenim peršunom. Smesu posolite i pobiberite po ukusu. Na kraju dodajte očišćeno, nakratko blanširano i iseckano zelje, pa još jednom sve promešajte. Preko zapečene kore poređajte paradajz isečen na kolutove, a odozgo ravnomerno sipajte fil. Pospite narendanim kačkavaljem i vratite pitu u rernu da se peče dok ne porumeni. Po želji možete da je pospete i začinskim biljkama.
AROMATIČNE ĆUFTE
Potrebno je:
2 veze zelja
3-4 kašike ulja
2 struka mladog luka
šolja pirinča
krupniji paradajz
kašika mlevene paprike
kašičica bibera
kašika brašna
so

Za ćufte:
500 g mešanog mlevenog mesa
glavica crnog luka
2-3 struka peršuna
kašičica bibera
kašičica čubra
so
Dodajte mlevenom mesu sitno isečene crni luk i peršun, biber, čubar i so po ukusu. Sve sjedinite i mokrim rukama oblikujte ćufte. Neka odstoje sat vremena. U šerpu sipajte ulje, sitno iseckan mladi luk, blanširano na sitno isečeno zelje i paradajz. Dodajte opran i oceđen pirinač, sipajte malo vode, pa stavite da se dinsta osam minuta. Dolijte još oko litar vrele vode, ubacite unutra ćufte i kuvajte 30 minuta. U posebnu činiju stavite brašno i mlevenu papriku, sipajte malo hladne vode i mešajte. Kad dobijete retku kašicu, sipajte je u ćufte, pobiberite i posolite, i kuvajte još 10 minuta. Servirajte sa kiselim mlekom.
MUSAKA BEZ KROMPIRA
Potrebno je:
300 g zelja
šolja pirinča
3-4 struka mladog luka
so, biber
paradajz srednje veličine
250 g mlevenog mesa
2 jajeta
300 ml kiselog mleka
prstohvat sode bikarbone
kašika brašna
4-5 kašika ulja

Mladi luk iseckajte i pržite na ulju. Potom dodajte očišćeno i oprano sitno isečeno zelje, pa kad promeni boju, ubacite mleveno meso i oprani pirinač, a zatim i paradajz isečen na komadiće. Sve pržite pet minuta, uz mešanje. Na kraju posolite i pobiberite. Gotovu smesu stavite u pleh za pečenje i ravnomerno je rasporedite. Sipajte toplu vodu (treba da pokrije musaku). Stavite da se peče na 200 stepeni, ne duže od 40 minuta, odnosno dok tečnost ispari, a pirinač omekša. Musaku prelijte mlečnom mešavinom napravljenom od umućenih jaja, mleka pomešanog sa sodom bikarbonom i brašna. Mešajte da dobijete ujednačenu masu. Prelijte musaku, pa je vratite u rernu i pecite dok ne dobije zlatnu boju.
PROLEĆNA ČORBA
Potrebno je:
2 veze zelja
glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 osrednje šargarepe
kašika suvog biljnog začina
2 kašike brašna
3 kašike ulja
1/2 kašičice mlevene paprike
kašika kajmaka
lovorov list
jaje
so

Odsecite zelju drške i potopite ga u vodu. Dok stoji potopljeno, u šerpi zagrejte dva litra vode. Iseckajte crni i beli luk, očistite i izrežite šargarepu, pa sve stavite u šerpu sa vodom, posolite i kuvajte oko pola sata. Dobro operite zelje. Umotajte po 10 listova u rolnu i isecite ih na kolutove. Ubacite kolutove zelja u vodu u kojoj se već kuvaju ostali sastojci. Stavite i lovor, a po potrebi dospite još malo vrele vode, da čorba ne bi bila pregusta. Razmutite kašiku brašna u malo vode, pa postepeno dodajte u šerpu s povrćem i zeljem. Povremeno mešajte. Dodajte i suvi biljni začin, pa so. Zatim u posebnu šerpicu sipajte ulje, posolite, dodajte kašiku brašna, i na kraju dodajte mlevenu papriku, pa čorbu zapržite. Kada je gotova, sklonite je sa ringle. U tanjir stavite jaje, kašiku kajmaka i malo soli. Dobro umutite, pa postepeno sipajte u čorbu, mešajući viljuškom. Na kraju sve promešajte varjačom.
SARMICE NA STARINSKI NAČIN
Potrebno je:
5-6 veza zelja
700 g mlevene junetine
4 kašike ulja
glavica crnog luka
praziluk
4 jajeta
pavlaka
5 kašika pirinča
kašičica soli
1/2 kašičice bibera
2 kašike brašna
kašika mlevene paprike
suvi biljni začin

Zelje dobro operite, odsecite mu drške, ubacite ga u vrelu vodu, pa posle tri minute izvadite listove i stavite ih sa strane da se ocede i ohlade. Izdinstajte sitno iseckane crni luk i praziluk, dodajte mleveno meso, biber, so i sve dobro promešajte. Stavite pirinač i nastavite sa dinstanjem dok meso ne bude gotovo. Neposredno pred uvijanje sarmica u smesu razmutite jaja. Na listove zelja stavljajte fil i uvijajte sarmice. Ako su listovi tanki, stavite dva, čak i tri jedan na drugi. Sarmice poređajte u posudu i prelijte ih vodom. Stavite suvi biljni začin i kuvajte pola sata do 45 minuta na tihoj vatri. Na kraju dodajte laganu zapršku od brašna i mlevene paprike razmućene u malo vode. Sarmice služite sa kiselim mlekom ili pavlakom.