Brz i ukusan obrok: Piletina sa prazilukom, u sosu od pavlake (RECEPT)
11. 05. 2020. u 14:50
Evo još ukusnih obroka sa prazilukom: čorba s krompirom, kajgana sa slaninom, makarone zapečene u rerni, sočna domaća pita
Depositphotos
PILETINA U SOSU OD PAVLAKE
Potrebno je:
500 g pilećih bataka (može i belo meso)
250 ml neutralne pavlake
125 g trapista
biljni začin
nekoliko praziluka
Meso malo začinite i propržite na ulju s obe strane. Praziluk dobro operite, isecite na četvrtine i zajedno sa proprženom piletinom, koju ste prethodno ocedili od masnoće, poređajte u pleh. Prelijte preko toga neutralnu pavlaku, narendajte trapist i pecite u zagrejanoj rerni otprilike 20 minuta, na 200 stepeni, dok se dobro ne zapeče.
KAJGANA SA SLANINOM
Potrebno je:
3-4 jajeta
slanina (količina po izboru)
1/2 praziluka
2 kašike maslaca
3-4 kašike ulja
so

Seckani praziluk propržite sa malo soli u većem tiganju na ulju, dok ne omekša. Dodajte seckanu slaninu i maslac i sve zajedno pržite još nekoliko minuta. Za to vreme umutite jaja viljuškom ili žičanom mutilicom, a zatim sipajte u tiganj preko praziluka i slanine i smanjite temperaturu ringle. Kada se kajgana ispeče sa donje strane, okrenite je na drugu pomoću široke špatule da se nakratko zapeče. Gotovu kajganu možete da servirate sa svežom salatom po izboru.
ČORBA S KROMPIROM
Potrebno je:
2 kašike ulja
2 praziluka
glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 krompira
4 šolje vode (po želji i više)
so
suvi biljni začin

U loncu zagrejte ulje, dodajte iseckan praziluk i crni luk, so, biljni začin i dinstajte 5-10 minuta dok luk ne omekša. Ubacite sitno iseckan beli luk, dinstajte još malo, dodajte očišćen i isečen krompir, sipajte vodu, poklopite lonac i krčkajte 20 minuta, dok se krompir ne skuva. Ukoliko želite, u čorbu možete da dodate i malo belog mesa.
Potrebno je:
250 g makarona
250 g praziluka
2 jajeta
150 ml mleka
200 g belog sira
malo putera
slanina

Kuvajte makarone u slanoj vodi, a u međuvremenu operite praziluk, sitno ga iseckajte i malo propržite na ulju sa slaninom isečenom na kockice. Pomešajte sir, jaja i puter, sjedinite s prazilukom i slaninom, pa sve dodajte u oceđene makarone i dobro promešajte. Sipajte mleko, ponovo promešajte, zatim stavite makarone u podmazan pleh posut kockicama putera i pecite na 250 stepeni dok ne porumeni. Pre serviranja, ostavite jelo da se prohladi oko pet minuta.
SOČNA DOMAĆA PITA
Potrebno je:
2 praziluka
500 g kora za pitu (jedno pakovanje)
2 jajeta
500 ml jogurta
500 g sira
100 ml kisele vode
kašičica praška za pecivo

Praziluk dobro operite pod mlazom vode, sitno ga iseckajte i propržite u tiganju na malo ulja. Kore izmrvite ili iskidajte na parčiće i pomešajte sa prženim prazilukom, izmrvljenim sirom, jogurtom, kiselom vodom, jajima i praškom za pecivo. Sve dobro sjedinite, a zatim smesu sipajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni 30 minuta, na 200 stepeni. Druga mogućnost je da kore ređate u pleh, jednu preko druge, tako što ćete svaku premazati pripremljenim filom, a zatim pitu ispecite u rerni.