Brz, ukusan i zdrav obrok: Čorba od pečene bundeve i šargarepe uz baget sa semenkama (RECEPT)
01. 05. 2020. u 14:50
Za ukusan ručak napravite i: restovanu džigericu sa krompirom u foliji, svinjske papke sa sočivom
Depositphotos
ČORBA OD PEČENE BUNDEVE I ŠARGAREPE
Potrebno je:
400 g bundeve
400 g šargarepe
glavica crnog luka
3 čena belog luka
50 ml pavlake za kuvanje
šuplja kost
crveni biber u zrnu
so, ulje
Za baget sa semenkama:
600 g brašna
kašika putera/margarina
kašičica soli
300 ml vruće vode
kesica suvog kvasca
150 g semenki po želji
Isecite šargarepu i bundevu na tanke štapiće, pa ih prebacite na pleh obložen papirom. Posolite, poprskajte uljem i pecite na 180 stepeni, otprilike 45 minuta. U međuvremenu, propržite u šerpi za supu crni i beli luk, dodajte šuplju kost, povrće iz rerne i nalijte vodom. Pred kraj izblendirajte štapnim mikserom. Dok se supa kuva, pripremite baget. Od svih sastojaka zamesite glatko testo i ostavite da nadođe. Premesite ga i oblikujte u baget. Napravite 3 plitka reza, pospite brašnom, premažite rastopljenim puterom i pecite u rerni na 180 stepeni, oko 45 minuta. Servirajte uz čorbicu.
RESTOVANA DžIGERICA SA KROMPIROM U FOLIJI
Potrebno je za džigericu:
500 g svinjske džigerice
500 g goveđe džigerice
300 g crnog luka
5 čenova belog luka
veza peršuna
ulje, so, biber
Za krompir u foliji:
4 velika krompira
100 g slaninice

Noć pred pripremu stavite džigerice u mleko, da omekšaju. Sutradan ih operite i iseckajte na kockice. Oba luka i peršun sitno iseckajte. Na zagrejanom ulju propržite crni luk, dodajte džigericu i pržite 45-60 minuta na tihoj vatri. Povremeno promešajte i dolivajte po potrebi malo vode. Začinite po ukusu. Dok se džigerica sprema, krompir dobro operite i dopola skuvajte. Izvadite iz šerpe i zasecite uzduž na 4 dela, ali tako da se ne raspadne. U rezove stavite slaninicu, posolite, pobiberite i ušuškajte svaki posebno u foliju. U plehu ih pecite na 200 stepeni, 20-30 minuta. Servirajte sve zajedno i pospite seckanim belim lukom i peršunom.
SVINjSKI PAPCI SA SOČIVOM
Potrebno je:
2-3 svinjske nogice
kašika mlevene paprike
kašičica bibera
4 srednje glavice crnog luka
500 ml pasiranog paradajza
2 lovorova lista
kašika mešavine začina
ulje
gaza
Za sočivo:
300 g sočiva
3 krompira
3 čena belog luka
šargarepa
veza peršuna
nekoliko listova žalfije
ulje, so, biber

Ostaviti preko noći svinjske nogice u hladnoj vodi da prenoće. Zatim ih umotajte u gazu i čvrsto zavežite da se ne bi sva koža i mesnati deo skinuo sa kostiju i raspao u vodi. U velikoj šerpi prelijte nogice hladnom vodom i kuvajte 4-6 sati. Odlijte vrelu vodu iz šerpe, nalijte hladnu vodu i isecite papke. Izvadite ih iz šerpe i stavite na tacnu da se ohlade. Po potrebi uklonite zaostale dlačice i prve članke sa svakog papka. U drugoj šerpi na malo ulja propržite pripremljen crni luk, začinite, dodajte papke, suvi začin, list žalfije, pasirani paradajz i malo šećera da ublaži kiselost. Prokrčkajte i zapecite u rerni. Sočivo pripremate tako što na ulju propržite naseckan beli luk, iseckan peršun i šargarepu, pa malo začinite. Dodajte sočivo (koje je preko noći bilo u vodi), sipajte malo vode i sve dinstajte na ulju, pazeći da ne zagori. Posolite i pobiberite, dodajte listiće žalfije, pa dolivajte pomalo vode dok sočivo ne bude napola skuvano. Tada ubacite krompir isečen na manje kocke i promešajte. Dolijte hladnu vodu da sočivo i krompir dobro ogreznu, pojačajte temperaturu dok jelo ne provri, a onda smanjite i krčkajte na tihoj vatri da sve omekša. Servirajte sa papcima.
SENDVIČ ZVANI “UVEK”
Potrebno je:
2 žumanceta
6 parčića tost hleba
300 g slanine u slajsu
300 g krmenadli bez kostiju
150 g kačkavalja
100 g mladog sira
50 g kiselih krastavaca
50 g kisele pavlake
so, biber

Isecite ivice tost hleba i izgrilujte ih na tiganju. Na dva parčeta napravite rupu čašom veličine jajeta. Pripremite sos. Izmrvite mladi sir, dodajte mu pavlaku i iseckajte krastavčiće. Tanko premažite parčiće tosta bez rupe. Izgrilujte kremenadle, začinite ih i iseckajte sitnije. Na jedno parče dodajte komadiće krmenadle, zatim parče tosta sa rupom u koju ćete precizno staviti žumance, preko njega narendani kačkavalj, a zatim još jedan sloj mesa. Zatvorite sendvič drugim parčetom. Napravite od slajseva slaninice krst i na sredinu stavite sendvič. Pažljivo zatvorite sa svih strana slaninicom. Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 15 minuta, na 180 stepeni.