ČORBA OD PEČENE BUNDEVE I ŠARGAREPE

Potrebno je:

400 g bundeve

400 g šargarepe

glavica crnog luka

3 čena belog luka

50 ml pavlake za kuvanje

šuplja kost

crveni biber u zrnu

so, ulje


Za baget sa semenkama:

600 g brašna

kašika putera/margarina

kašičica soli

300 ml vruće vode

kesica suvog kvasca

150 g semenki po želji

Isecite šargarepu i bundevu na tanke štapiće, pa ih prebacite na pleh obložen papirom. Posolite, poprskajte uljem i pecite na 180 stepeni, otprilike 45 minuta. U međuvremenu, propržite u šerpi za supu crni i beli luk, dodajte šuplju kost, povrće iz rerne i nalijte vodom. Pred kraj izblendirajte štapnim mikserom. Dok se supa kuva, pripremite baget. Od svih sastojaka zamesite glatko testo i ostavite da nadođe. Premesite ga i oblikujte u baget. Napravite 3 plitka reza, pospite brašnom, premažite rastopljenim puterom i pecite u rerni na 180 stepeni, oko 45 minuta. Servirajte uz čorbicu.


RESTOVANA DžIGERICA SA KROMPIROM U FOLIJI

Potrebno je za džigericu:

500 g svinjske džigerice

500 g goveđe džigerice

300 g crnog luka

5 čenova belog luka

veza peršuna

ulje, so, biber


Za krompir u foliji:

4 velika krompira

100 g slaninice

Noć pred pripremu stavite džigerice u mleko, da omekšaju. Sutradan ih operite i iseckajte na kockice. Oba luka i peršun sitno iseckajte. Na zagrejanom ulju propržite crni luk, dodajte džigericu i pržite 45-60 minuta na tihoj vatri. Povremeno promešajte i dolivajte po potrebi malo vode. Začinite po ukusu. Dok se džigerica sprema, krompir dobro operite i dopola skuvajte. Izvadite iz šerpe i zasecite uzduž na 4 dela, ali tako da se ne raspadne. U rezove stavite slaninicu, posolite, pobiberite i ušuškajte svaki posebno u foliju. U plehu ih pecite na 200 stepeni, 20-30 minuta. Servirajte sve zajedno i pospite seckanim belim lukom i peršunom.

SVINjSKI PAPCI SA SOČIVOM

Potrebno je:

2-3 svinjske nogice

kašika mlevene paprike

kašičica bibera

4 srednje glavice crnog luka

500 ml pasiranog paradajza

2 lovorova lista

kašika mešavine začina

ulje

gaza


Za sočivo:

300 g sočiva

3 krompira

3 čena belog luka

šargarepa

veza peršuna

nekoliko listova žalfije

ulje, so, biber

Ostaviti preko noći svinjske nogice u hladnoj vodi da prenoće. Zatim ih umotajte u gazu i čvrsto zavežite da se ne bi sva koža i mesnati deo skinuo sa kostiju i raspao u vodi. U velikoj šerpi prelijte nogice hladnom vodom i kuvajte 4-6 sati. Odlijte vrelu vodu iz šerpe, nalijte hladnu vodu i isecite papke. Izvadite ih iz šerpe i stavite na tacnu da se ohlade. Po potrebi uklonite zaostale dlačice i prve članke sa svakog papka. U drugoj šerpi na malo ulja propržite pripremljen crni luk, začinite, dodajte papke, suvi začin, list žalfije, pasirani paradajz i malo šećera da ublaži kiselost. Prokrčkajte i zapecite u rerni. Sočivo pripremate tako što na ulju propržite naseckan beli luk, iseckan peršun i šargarepu, pa malo začinite. Dodajte sočivo (koje je preko noći bilo u vodi), sipajte malo vode i sve dinstajte na ulju, pazeći da ne zagori. Posolite i pobiberite, dodajte listiće žalfije, pa dolivajte pomalo vode dok sočivo ne bude napola skuvano. Tada ubacite krompir isečen na manje kocke i promešajte. Dolijte hladnu vodu da sočivo i krompir dobro ogreznu, pojačajte temperaturu dok jelo ne provri, a onda smanjite i krčkajte na tihoj vatri da sve omekša. Servirajte sa papcima.

SENDVIČ ZVANIUVEK


Potrebno je:

2 žumanceta

6 parčića tost hleba

300 g slanine u slajsu

300 g krmenadli bez kostiju

150 g kačkavalja

100 g mladog sira

50 g kiselih krastavaca

50 g kisele pavlake

so, biber

Isecite ivice tost hleba i izgrilujte ih na tiganju. Na dva parčeta napravite rupu čašom veličine jajeta. Pripremite sos. Izmrvite mladi sir, dodajte mu pavlaku i iseckajte krastavčiće. Tanko premažite parčiće tosta bez rupe. Izgrilujte kremenadle, začinite ih i iseckajte sitnije. Na jedno parče dodajte komadiće krmenadle, zatim parče tosta sa rupom u koju ćete precizno staviti žumance, preko njega narendani kačkavalj, a zatim još jedan sloj mesa. Zatvorite sendvič drugim parčetom. Napravite od slajseva slaninice krst i na sredinu stavite sendvič. Pažljivo zatvorite sa svih strana slaninicom. Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 15 minuta, na 180 stepeni.