Hrskave prezle za ukusniji obrok: Losos pečen u rerni (RECEPT)

Ž. P.

10. 03. 2020. u 14:10

Evo još nekoliko recepata za jela sa prezlama: krompir-čorba, špagete sa piletinom, pohovani kačkavalj, boranija sa prženom slaninom

Хрскаве презле за укуснији оброк: Лосос печен у рерни (РЕЦЕПТ)

Depositphotos

LOSOS PEČEN U RERNI


Potrebno je:

- 4 fileta lososa

- 4 kašike maslinovog ulja

- prezle (količina po potrebi)

- seckani peršun

- so, biber

Losos začinite solju i biberom, a zatim svako parče poređajte u pleh prekriven papirom za pečenje tako da kožica bude okrenuta na dole. U manjoj posudi pomešajte prezle, maslinovo ulje i peršun (po želji dodajte malo soli i bibera). Preko lososa stavite mešavinu sa prezlama i ubacite pleh u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite otprilike 15 minuta, a zatim viljuškom proverite da li je pečen. Jelo možete da servirate odmah, sa salatom od svežeg povrća, barenim krompriom ili pirinčem.



ŠPAGETE SA PILETINOM



Potrebno je:

- 200-300 g špageta

- 200-300 g pilećeg belog mesa

- prezle (količina po želji)

- malo kačkavalja

- ulje, so

- peršun

Skuvajte špagete u vodi sa malo ulja. Piletinu možete takođe da skuvate ili da je isecate na kockice, posolite i propržite na ulju. U međuvremenu ispržite i prezle na malo ulja. Najpre u tanjir servirajte testeninu, preko stavite meso, pospite prezle, narendani kačkavalj i malo seckanog prešuna.



KROMPIR-ČORBA


Potrebno je:

- 400 g krompira

- 50 g maslaca

- kocka za supu

- 2 jajeta

- 100 g prezli

- peršun

- so

- biljni začin

- krutoni za posipanje

- 1,5 l vode

U ključalu vodu dodajte maslac, oljušten i narendan krompir, kocku za supu rastvorenu u vodi, a ako je potrebno stavite još malo soli ili biljnog začina. Smanjite temperaturu i kuvajte oko 10 minuta na tihoj vatri. Penasto umutite jaja i pomešajte s prezlama, a zatim sipajte u tankom mlazu u lonac sa omekšalim krompirom. Pre serviranja, u svaku porciju čorbe stavite sitno seckani peršun, malo krutona, a po želji i prženu slaninu.



POHOVANI KAČKAVALj


Potrebno je:

- 300 g kačkavalja

- 100 g brašna

- 50 g prezli

- 2 jajeta

- ulje

Isecite kačkavalja na režnjeve (na debljinu po želji). Svako parče uvaljajte najprije u brašno, zatim u umućena jaja, pa u prezle, i pržite u tuganju na dobro zagrejanom ulju, da dobro porumeni sa obe strane.



BORANIJA SA PRŽENOM SLANINOM



Potrebno je:

- 500 g sveže boranije

- slanina (količina po želji)

- 3 pune kašike prezli

- čen belog luka

- so po ukusu

- 50 g maslaca

- ulje

Boraniju operite, očistite i naseckajte, a zatim je kuvajte u slanoj vodi otprilike 20 minuta (vodite računa da se ne prekuva i ne raspadne). U drugu šerpu stavite maslac i ulje. Kad se maslac istopi i sjedini sa uljem, dodajte beli luk, malo ga prepržite i izvadite (više ga ne vraćate u jelo), zatim dodajte prezle i pržite dok ne dobiju zlatnu boju. Odvojeno ispržite na ulju i slaninu. Proceđenu boraniju sipajte u ispržene prezle, dodajte slaninu, posolite po ukusu, promešajte sve zajedno i vratite na šporet još minut. Uz ovo jelo možete služiti pržena jaja ili neki drugi prilog po želji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije