IAKO nemamo naviku da jedemo kuvanu pšenicu, osim kada odlučimo da napravimo slavsko žito, ona je veoma hranljiva i zdrava. Naročito se preporučuje ženama, koje bi, kako savetuju stručnjaci, trebalo da je ubace u gotovo svakodnevnu ishranu kako bi sačuvali zdravlje ženskih organa.


Obiluje vitaminima B i E, kao i folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem, kalcijumom, cinkom... Njena moć se krije i u bogatstvu vlaknima, koja ubrzavaju metabolizam, sprečavaju pojavu holesterola i triglicerida. Pojedina istraživanja pokazuju da konzumiranje čak i minimalne količine kuvane pšenice svakog dana smanjuje koncentraciju žučne kiseline i bakterija u stolici. O njoj se govori kao o prirodnom laksativu i namirnici koja leči hronične upale.

A sprema se vrlo lako - šolja pšenice se preko noći ostavi u vodi, sutradan se procedi i kuva oko 40 minuta u šolji i po vode, na umerenoj temperaturi. Može da se zasladi cimetom, oraščićem, medom i orasima.