Zapečeni s pireom i kobasicama


Potrebno je:

- glavica crnog luka

- velika šargarepa

- 500 g seckanog kiselog kupusa

- 50 g pančete

- 2 lista lovora

- ravna kašika aleve paprike

- malo belog luka u prahu

- so, biber

- 300 g kobasica

Za pire:

- oko 600 g krompira

- 2 kašike putera

- 100 ml mleka

- malo bibera, so

- muskatni oraščić

Crni luk i pančetu sitno iseckajte, šargarepu krupno narendajte, a kiseli kupus stavite u veću cediljku i isperite toplom vodom. Luk propržite na ulju da postane staklast, dodajte šargarepu, pančetu i kupus, pa sve kratko propržite, a potom podlijte sa malo vode. Redom dodajte sve začine, a nakon desetak minuta i kobasice. Smanjite vatru i sve kuvajte 30 minuta, a po potrebi sipajte malo vode. Za to vreme ogulite, operite i na kolutove isecite krompir, stavite u lonac, sipajte vodu, malo posolite i kuvajte oko 20 minuta. Nakon toga krompir ocedite i izgnječite, pa umešajte puter i vruće mleko. Posolite, pobiberite i stavite muskatni oraščić. Zatim namastite vatrostalnu posudu, pa po njoj rasporedite kupus. U sredini kupusa napravite rupu i ispunite je pireom. Poređajte cele kobasice ili isečene po dužini, pa stavite u rernu na 200 stepeni da se jelo zapeče otprilike 20 minuta.


Dinstani sa ukusom paradajza


Potrebno je;

- 500 g seckanog kiselog kupusa

- glavica crvenog luka

- 3-4 čena belog luka

- malo dimljene slaninice, tanke kobasice ili pršuta

- 1/2 kašičice bibera

- kašika koncentrata paradajza

- peršun, so

- malo masti i ulja


Isperite u hladnoj vodi seckani kiseli kupus (ne previše), a potom ga dobro ocedite. Slaninicu ili pršutu isecite na tanke trake, pa na kockice. Ako koristite kobasice ostavite ih cele. Peršun, crni i beli luk sitno iseckajte. Na masnoći (a najbolje je da bude pola mast pola ulje) propržite crni luk da bude staklast. Dodajte rukama dobro oceđen kupus i dinstajte 20 minuta na tihoj vatri, bez poklopca, često mešajući da ne zagori. Onda dodajte suvo po želji - pančetu, kobasice, pršutu, kao i beli luk. Mešajte na vatri još 10-15 minuta, pa sipajte otprilike 200 ml vode. Poklopite, a kad prokuva smanjite vatru i kuvajte 1,5 sat, često mešajući. Po potrebi sipajte pomalo vode da jelo ne ostane suvo. Nemojte da pliva u vodi, neka voda bude samo pri dnu posude. Na pola kuvanja pobiberite, dodajte peršun, razmućeni koncentrat paradajza i po potrebi dosolite. Kupus je bolji što se duže dinsta, a da bi bio dobar na kraju treba da ostane skoro suv.



Kolenica u šećeru


Potrebno je:

- 1-2 sveže svinjske kolenice

- kašika soli

- kašičica šećera

- lovor

- crni biber u zrnu

- 800 g kiselog kupusa

- kašika univerzalnog začina

Pomešajte univerzalni začin, so i šećer sa kašikom vode. Kolenicu zarežite po dužini 2 do 3 puta, dobro natrljajte pripremljenom mešavinom, pa je obložite biberom u zrnu i lovorovim listovima. Ostavite da stoji pokrivena 2 do 3 dana na hladnom mestu. Nakon toga, zajedno sa začinima, kolenicu stavite u hladnu vodu i kuvajte oko sat vremena. Potom je izvadite, stavite u zagrejanu rernu i pecite na 220 stepeni 30 minuta, da porumeni. Dok se kolenica peče isperite kiseli kupus i kuvajte u vodi u kojoj se kuvala kolenica. Kada je kuvan ocedite ga, stavite na zagrejani pladanj i prelijte masnoćom u kojoj se pekla kolenica. Kolenicu u komadu stavite na kupus i poslužite. Po želji možete da dodate knedle, kuvani ili pečeni krompir.



Mađarski gulaš


Potrebno je:

- 300 g svinjetine od buta ili plećke

- 200 g teletine od buta ili plećke

- 500 g seckanog kiselog kupusa

- 2 glavice crnog luka

- 50 g slanine

- kašika masti

- kašičica aleve paprike

- lovorov list

- so, biber

- 4 kašike kisele pavlake

Isecite meso na krupnije kocke. Na masti propržite seckani luk i dodajte slaninu iseckanu na kockice. Potom dodajte meso, alevu papriku, pobiberite i dinstajte 10-15 minuta. Zatim umešajte kiseli kupus, posolite, stavite lovorov list i sipajte toplu vodu da sve bude pokriveno. Kuvajte na tihoj vatri 2 sata i po potrebi dolivajte toplu vodu. Pred kraj pustite da deo tečnosti ispari, a pred samo posluživanje umešajte kiselu pavlaku. Kao prilog dodajte krompir isečen na četvrtine i kuvan u slanoj vodi.



Sočna pita




Potrebno je:

- 500 g kora za pitu

Za fil:

- 300 g mlevenog mesa

- 600 g kiselog kupusa

- glavica crnog luka

- po kašika aleve paprike i seckanog peršuna

- so, ulje, mleveni biber

Za premazivanje kora:

- 2 jajeta

- 150 g majoneza

- 200 ml jogurta

- 8 kašika brašna

- kesica praška za pecivo

- 1/2 kašičice soli

Prvo pripremite fil. Kiseli kupus sitno iseckajte, pa na 3 kašike ulja stavite glavicu seckanog crnog luka. Pržite da luk omekša, pa dodajte seckani kiseli kupus, so i mlevenu crvenu papriku, sve izmešajte i uz povremeno dolivanje vode dinstajte dok kupus omekša. Za to vreme na kašiki ulja pržite mleveno meso, dodajte so, mleveni biber i seckani peršun. Kada kupus omekša, suvišnu tečnost ocedite, i pomešajte sa mlevenim mesom. Sada napravite premaz za kore. Umutite 2 jajeta, 150 g majoneza, 200 ml jogurta, 8 kašika brašna, prašak za pecivo i so. Pitu možete da pravite kao savijaču, rolat ili da slažete koru na koru na klasičan način. U svakom slučaju, na svaku koru stavljajte premaz, a na četvrtu 5 kašika fila od kupusa i mesa. Ako pravite savijaču urolajte kore i slažite u okruglu tepsiju, rolat u pravougaonu i ponavljajte postupak sve dok ima kora. Znači, na prve 3 kore ide premaz a na četvrtu fil. Ako pravite pitu na klasičan način, posle četvrte slažite ponovo 3 i stavljajte premaz, a na četvrtu fil, sve dok ima sastojaka. Pleh obavezno prvo obložite pek-papirom, pa pitu pecite u rerni 30 minuta na 180 stepeni.



Sa finim knedlama


Potrebno je:

- glavica kiselog kupusa

- 2 glavice crvenog luka

- kašičica univerzalnog začina

- 2 lovorova lista

- suvo meso - rebra, slanina, kobasice

- ulje ili mast

Za knedle:

- po 2 čaše vode i mleka

- 4 čaše brašna

- po kašičica soli i šećera

- kesica suvog kvasca

Napomena: čaše su od po 200 ml

Prvo od brašna, vode, mleka i ostalih sastojaka umesite mekano glatko testo za knedle, a potom ih ostavite da duplo narastu. Za to vreme na masnoći pržite iseckani crveni luk. Kada postane staklast dodajte iseckano suvo meso, pa još malo pržite. Potom ubacite seckani kiseli kupus, univerzalni začin i lovor, pa dinstajte podlivajući vodom, dok kupus potpuno omekša. Sipajte vodu da bude u visini kupusa i ostavite da kratko provri. Potom kašikom vadite testo za knedle i ređajte ga na kupus. Poklopite i kuvajte 25 minuta. Za to vreme ne skidajte poklopac, već šerpu povremeno blago protresite.



Bogati svadbarski


Potrebno je:

- glavica kiselog kupusa od 1,5 kg ili 2

- 500 g junetine

- 200 g svinjetine od vrata

- 300 g suvog mesa (rebra, butkica)

- 200 g mesnate slanine

- 2-3 kašike masti

- 500 ml vode

- univerzalni začin

- slatka aleva paprika

- biber u zrnu, lovorov list

Glavicu kiselog kupusa operite, pa skidajte listove sve dok je to moguće. Meso iseckajte na kocke veličine kajsije i odstranite sve koske. U dublji lonac stavite malo ulja i počnite da slažete kupus. Uzmite list kupusa i u njega stavite komad mesa, pa ga ovlaš savijte i ređajte u lonac. Tako uradite sa svim kupusom i mesom. Svaki red malo začinite po želji, a na poslednji nakapajte još malo ulja. Slaninu stavite u sredinu sa kupusom sa kojeg se nisu skinuli listovi. Nalijte vodu, pritisnite po vrhu manjim tanjirom i kuvajte na tihoj vatri najmanje 3 sata, jer što se duže kuva sve je ukusniji. Jedino vodite računa da na kraju gustina kupusa bude takva da može da se jede viljuškom. Uz svadbarski kupus služite "starinsku proju".