Iako većina ljudi smatra da je baš onaj recept prema kojem oni prave palačinke onaj pravi, postoje neka univerzalna pravila, koja će vam pomoći da izbegnete osnovne greške.


Previše mešanja


Verovatno imate potrebu da razbijete baš svaku grudvicu brašna, ali oprez je neophodan. Smesa se ne sme previše mešati ili miksati jer će se gluten razvijati i testo će postati elastično, što znači da će palačinke, na kraju, biti gumaste.

Premalo strpljenja


Testo za palačinke, posebno ono za klasične, treba da kratko odstoji. Kako bi palačinke bile savršene, smesu pokrijte i pustite da stoji do pola sata.


Nedovoljno zagrejan tiganj


Ako vaš tiganj nije zagrejan, testo će se beživotno razliti i upiti svu masnoću kojom ste ga eventualno podmazali. Testirajte temperaturu malom količinom testa.


Prečesto okretanje palačinki


Suzdržite se od okretanja sve dok s donje strane palačinka ne poprimi lepu zlatnu boju. Pažnja je posebno bitna kod američkih palačinki jer bi se mogle 'izduvati' i izgubiti pahuljastu teksturu.

(vijesti.me)