Neodoljive poslastice sa karamel – kremom idealne za prazničnu trpezu

Ž. P.

03. 01. 2020. u 18:17

Napravite: božanstvenu tortu, štanglice sa keksom, čizkejk, čokoladne kocke, raskošne mafine

Неодољиве посластице са карамел – кремом идеалне за празничну трпезу

Depositphotos

BOŽANSTVENA TORTA


Potrebno je za kore:

- 15 belanaca

- 30 kašika šećera

- 300 g mlevenih oraha

- 9 kašika mlevenog keksa

- prašak za pecivo

Za fil:

- 300-400 g lešnik karamela

- 15 žumanaca

- 300 g šećera

- 770 ml mleka

- 3 pudinga od karamele

- 250 g margarina ili putera

- 300 g mlevenog keksa

- 100 g bele čokolade

- 500 ml slatke pavlake

Umutite 5 belanaca i 10 kašika šećera, dodajte 100 g oraha, 3 kašike keksa, malo praška za pecivo i sve lagano promešajte. Napravite tri kore i ispecite ih u podmazanom plehu na 180 do 200 stepeni, otprilike 12 minuta. Dok se kore ohlade, napravite fil. U 700 ml mleka skuvajte tri pudinga od karamele. Umutite na pari žumanca sa 300 g šećera. Kada se ohladi dodajte margarin, 300 g mlevenog keksa i 100 g otopljene bele čokolade. Fil sa žumancima sjedinite sa ohlađenim pudingom i dobro promešajte. Karamele istopite na tihoj temperaturi u 70 ml mleka i prelijte preko ohlađenih kora (odvojite malo da stavite preko torte). Slatku pavlaku umutite u šlag. Zatim tortu Filujte sledećim redosledom: kora, fil i šlag, dok ne utrošite sav materijal. Ukrasite je šlagom, a možete i dodatno da je dekorišete, po želji.


ŠTANGLICE SA KEKSOM


Potrebno je:

- 200 g karamel bombona

- 1 margarin ili puter

- 3 jajeta

- 300 g šećera

- 300 g mlevenog ili izlomljenog keksa

- 100 g čokolade za kuvanje


Umutite jaja i šećer, dodajte karamele i stavite na rinlu. Na blagoj temperaturi neprestano mešajte dok se karamele ne istope, ali i još nekoliko minuta posle toga. Dodajte margarin i mešajte dok se ne istopi. Sklonite sa ringle, stavite keks i sve dobro promešajte. Dobijenu masu prelijte u tepsiju i ostavite da se malo ohladi. Rastopite čokoladu za kuvanje sa nekoliko kašika ulja na blagoj temperaturi, a zatim time prelijte kolač. Ostavite da se stegne i isecite na štanglice.


NAJSLAĐI ČIZKEJK


Potrebno je za koru:

- 300 g mlevenog keksa

- 125 g otopljenog putera

Kremasti fil:

- 375 g svežeg sira za kolače

- 350 g karamel bombona

- 125 ml mleka

- 300 ml slatke pavlake

- 10 g želatina

Za preliv od karamele:

- 200 g šećera

- 4 kašike vode

- 2 dl slatke pavlake

- 40 g putera


Mikserom umutite mleveni keks i otopljeni maslac, smesu utisnite u kalup za kolače i stavite u frižider. Zagrejte mleko i rastopite karamele, sklonite sa ringle i prohladite uz povremeno mešanje. Istovremeno umutite kremastu masu od sira, dodajte rashlađeno mleko sa karamelama i čvrsto umućenu pavlaku. Smesu dobro izmešajte da se sastojci sjedine u kremasti fil. Želatin rastopite prema uputstvu na ambalaži, dodajte u pripremljenu kremastu masu i sve dobro umutite mikserom. Pripremljen fil stavite preko kore od keksa i vratite u frižider još sat vremena. Za to vreme pripremite preliv od karamele. Stavite na ringlu šećer i vodu da se ugreju bez mešanja, povremeno samo protresite posudu. Kada se šećer istopi i dobije zlatnu boju, sipajte slatku pavlaku mešajući lagano. Dodajte maslac, a kada se istopi sklonite sa ringle. Karamel preliv stavite u odvojenu posudu da se ohladi i držite u frižideru. Svako parče čizkejka pre serviranja prelijte kremom od karamele, a možete ga dekorisati i seckanim lešnikom, orasima ili svežim voćem.


ČOKOLADNE KOCKE


Potrebno je za koru:

- 100 g putera

- 50 g čokolade

- 150 g šećera

- kašika ekstrakta vanile

- prstohvat soli

- 3 jajeta

- 50 g kakaa

- 50 g brašna

Za karamel preliv:

- 200 g karamel bombona

- 50 ml slatke pavlake


Na laganoj temperaturi otopite puter i čokoladu. Stavite u činiju preostale sastojke i sjedinite žicom za mućenje. Dodajte istopljen puter i čokoladu i mešajte žicom dok smesa ne postane ujednačena i sjajna. Sipajte u pripremljen pleh i pecite u zagrejanoj rerni 20-25 minuta. Ostavite koru da se ohladi i pripemite preliv. Na laganoj temperaturi istopite karamel bombone i slatku pavlaku, mešajući lagano. Sipajte preko ohlađenog kolača i ostavite da se karamel stegne.


RASKOŠNI MAFINI


Potrebno je za mafine:

- 2 šolje brašna

- 1/2 šolje kakaa

- 3/4 šolje šećera

- kašika praška za pecivo

- 1/2 kašičice soli

- 1/2 šolje ulja

- šolja mleka

- 1/2 šolje kisele pavlake

- 2 jajeta

- vanilin šećer

Za karamel preliv:

- šolja šećera

- 6 kašika putera

- 1/2 šolje slatke pavlake

U velikoj činiji pomešajte brašno, kakao, šećer, so i prašak za pecivo, a zatim dodajte ulje, pavlaku, mleko, jaja, vanilin šećer i sve dobro sjedinite. Smesu stavite u modle ili korpice za kolače i pecite u rerni otprilike 20 minuta. Za to vreme pripremite preliv. Istopite šećer na ringli, mešajući dok postane tamno zlatne boje. U istopljeni šećer pažljivo dodajte puter i pavlaku i ostavite da vri jedan minut. Kada se preliv ohladi, kesom za filovanje istisnite preko mafina, a odozgo možete da narendate malo čokolade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije