Za jubilej - stari pobednici: Festival monodrame, neće biti takmičarski

V. V. S

03. 06. 2020. u 07:52

Festival monodrame i pantomime u "pinokiju" ove godine biće revijalnog karaktera

За јубилеј - стари победници: Фестивал монодраме, неће бити такмичарски

Predrag Miletić

JUBILARNI 45. Festival monodrame i pantomime, koji je za prethodnih pola veka postao zaštitni znak Zemuna, ove godine neće okupiti goste iz zemlje i inostranstva da se, tradicionalno, nadmeću za priznanje "Zlatna kolajna".

Tako je odlučilo rukovodstvo pozorišne fešte, jer zbog poznatih okolnosti nije bilo u prilici da organizuje festival kao do sada, ali će sve prijave koje su u međuvremenu stigle, "važiti" i za narednu godinu. Planirano je da se program održi u avgustu, u Pozorištu lutaka "Pinokio" (nekadašnjem bioskopu "Jugoslavija") i da bude revijalnog karaktera sa predstavama dosadašnjih pobednika.

- Želimo da održimo kontinuitet, okupimo izvođače i omogućimo umetnički program našoj vernoj publici, koja je navikla da svakog leta posmatra "solistička" umeća vrsnih izvođača na sceni - kaže selektor Predrag Miletić. - Uputili smo izvinjenje svim zainteresovanim kandidatima, jer nam je do pandemije stiglo dvadesetak prijava: iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Gruzije i Litvanije. Da se nije "desila" korona bilo bi ih i više, budući da se na naš festival obično javi šezdesetak kandidata u obe discipline.

Kako objašnjava naš sagovornik, sredstva je za jubilarni festival odvojila SO Zemun, ali su u međuvremenu povučena. Ipak, stigla su obećanja da će im novac ponovo biti obezbeđen za ovogodišnje festivalsko izdanje, a pomoć se očekuje i od dijaspore.

- U svakom slučaju, važno je da se festival održi, s njim i kontinuitet. Nismo hteli da se "izvlačimo" na koronu i objektivnu nemogućnost da odgledamo ponuđene predstave. Gledaoci, svakako, za sve kvalitetne naslove neće biti uskraćeni naredne godine, a ovog puta gledaće stare znance. Kako sada stvari stoje, verovatno ćemo u revijalnom programu imati samo monodramu.

Nezvanično saznajemo da će se u avgustu okupiti neka poznata i rado viđena glumačka imena, sa kojima ovih dana razgovara rukovodstvo festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije