Balet traži žrtvu, ali i menja život: Marija Ivet Gonzalez Rodrigez, pedagog u Nacionalnoj fondaciji za igru

M. MIRKOVIĆ

25. 05. 2020. u 17:00

Tokom vanredne situacije nastavila sam da radim, možda još i više, i žao mi je samo zbog otkazivanja planiranih nastupa

Балет тражи жртву, али и мења живот: Марија Ивет Гонзалез Родригез, педагог у Националној фондацији за игру

Foto Nebojša Đokić

BALET majstor sa Kube, Marija Ivet Gonzalez Rodrigez, u septembru prošle godine došla je u Beograd, na poziv Aje Jung, da bi kao pedagog osnovnog predmeta provela celu školsku godinu u Baletskoj školi Nacionalne fondacije za igru.

- Upoznala sam divnu decu, mlade igrače zainteresovane da uče i otkrivaju jednu lepu profesiju i upeli smo da uspostavimo izuzetnu disciplinu u radu, razvijajući istovremeno poštovanje i ljubav prema igri - kaže ova balerina i pedagog, koju su nemila dešavanja za nama primorala da donese odluku, možda neuobičajenu, i ostane u Beogradu tokom celog vanrednog stanja.

- Moj život se nije mnogo promenio tokom ove situacije, jer smo nakon samo nekoliko dana uspostavili onlajn nastavu baleta sa svim učenicima - rezimira Ivet. - Nastavila sam da radim, možda i više, jer sam mogla da razgovaram duže sa mojim učenicima, razvijajući njihovu mentalnu disciplinu i snagu. Izuzetno sam zahtevna u svom radu, i kao što nas balet uči, svaki posao moram da završim do kraja. Imam mnogo profesionalnog iskustva, volim da radim sa mladima, i želim da im prenesem bogatu riznicu znanja koju su meni nesebično predali moji pedagozi na Kubi. Jedino za čime žalim jesu otkazivanja nastupa i planova koje sam imala sa svojim učenicima.

POVRATAK NEKADA je Marija Ivet Gonzalez Rodrigez osvajala svetske pozornice sa Nacionalnim baletom Kube, a igrala je i na nekoliko scena bivše Jugoslavije, i ne sluteći da će se vratiti na ove prostore da predaje balet.

Nakon uspeha na Međunarodnom takmičenju u Kelnu u januaru, kada su se vratili sa čak šest medalja, trebalo je da idu na baletska takmičenja u Grčkoj i Italiji, ali i da nastupe u nekoliko gradova u Srbiji u okviru Karavana igre, a gošća sa Kube žali što nisu ostvarili te zacrtane ciljeve, svesna da su za njene učenike putovanja, takmičenja i nastupi na profesionalnim scenama veliki i značajan motiv:

- Kada vežbate po nekoliko sati dnevno u baletskoj sali, najmanje šest puta nedeljno, kada iskoristite sve praznike i raspuste kako biste usavršavali svoju tehniku, onda je zaista teško da svoj rad ne prikažete na sceni, pred publikom, kolegama, pedagozima... Teško je svim umetnicima, a deci i mladima je verovatno najteže. Nastupi u Grčkoj i Italiji mogli su da budu kruna našeg ovogodišnjeg rada.


Ne želi da prognozira da li je neko od njenih ovdašnjih učenika talenat kakav bi mogao stići do svetskih pozornica, jer su oni još vrlo mladi a i zato što "prognoze u baletu, baš kao i u životu, ne treba praviti".

- Bitno je da nastave posvećeno da vežbaju, da steknu znanje potrebno za odlazak u svet... Međutim, ako neko od njih sebi postavi jasne ciljeve i fokusira svu svoju energiju na balet, sigurno će postati dobar igrač! Karijera umetnika podrazumeva velike žrtve, ali ako nešto volite, onda život neupitno predajete svojim ciljevima.


Marija Ivet Gonzalez Rodrigez, na pitanje koliko je i zbog čega je balet važan za zdravlje i um, odgovara rečima koje je pročitala kao devojčica i zauvek zapamtila:

- U pitanju su reči neponovljive Marte Grem: "Igra je skriveni jezik duše". I dalje verujem da je u tome tajna. Zato ne zaboravite da devojčice i dečake ohrabrite da dođu na audiciju u Baletsku školu Nacionalne fondacije za igru, 28. maja. Sigurno ćete učiniti njihovo odrastanje drugačijim, a možda i ceo život!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)