LEP jubilej - deset godina rada, izdavačka kuća "Besna kobila" odlučila je da obeleži sasvim u skladu sa čudnim okolnostima u kojima ih je ovaj "okrugli" rođendan zatekao. Budući da nije vreme za slavlja i okupljanja, odlučili su da svoju prvu deceniju postojanja proslave tako što će učiniti javno dostupnim, besplatno i u celosti, sve svoje dosad objavljene domaće grafičke romane. A tu se tokom proteklih godina nakupilo istinskih bisera.

- Moram da naglasim da to ne bismo mogli da uradimo da nije postojala i dobra volja svih naših autora koji su ovu akciju spremno podržali - kaže suosnivač i urednik "Besne kobile" Goran Lakićević. - Ideja je jednostavna, da se i onima koji ne zaviruju često u knjižare, pa ni u knjige, omogući da bar sad zavire u jedan deo onoga što smo uradili u proteklih deset godina, a da oni koji su to radili svih ovih godina imaju i zvanična, elektronska izdanja, na poklon. Učinićemo dostupnim četiri grafička romana: "Korporativni pandemonijum" Zorana Penevskog i Aleksandra Zolotića, "Atentat, s one strane patnje" Gvida van Hengela i Borisa Stanića, "Slobodan pad" Vladimira Veljaševića i "Supersmederevac" Ivana Tobića i Miloša Trajkovića.
Tri puta su izdanja "Besne kobile" (čiji je prvi objavljeni roman "Luzitanija" Dejana Atanackovića ovenčan "Ninovom" nagradom) dobijala Nagradu ULUPUDS-a za strip izdanje godine, a na Međunarodnom salonu stripa pre dve godine su nagrađeni kao najbolji izdavač inostranih stripova - uprkos skromnoj produkciji od 25 naslova, od kojih je sad polovina rasprodata.

Prvi koji čitaoci u ovim danima izolacije dobijaju na dar je prvi objavljeni domaći grafički roman "Besne kobile" - "Korporativni pandemonijum", koji je postigao izvanredan uspeh i poneo Nagradu ULUPUDS za strip izdanje 2014. godine.

- "Besna kobila" je vitez dobrog stripa, što potvrđuje i ovim potezom. "Korporativni pandemonijum" je, nadam se, jedan od razloga zašto treba čitati stripove - rekao nam je Zoran Penevski, pisac sklon mračnim temama i u prozi i u devetoj umetnosti. U ovom grafičkom romanu, on skicira sumornu sliku savremenog sveta kojim vladaju korporacije, ljudi su roba a ideali "spakovani" u reklamne slogane, dok Zolotićev crtež tu sliku čini još sumornijom.

SEZONA AUTORKI

OVE godine, "Besna kobila" planira da se posveti (grafičkim) romanima koje su stvarale žene: objaviće grafičke romane "Oruđe delanja" poznate likovne umetnice Biljane Đurđević, te "More je bilo mirno" Tanje Stupar Trifunović i Tatjane Vidojević. Za Sajam knjiga spremaju roman Nataše Milović "U Kvinsu nema seksa", kao i knjigu priča "Podzemna reka" proslavljene meksičke književnice Ines Aredondo. U pripremi je i roman Miloša Mladenovića "Heroji", kojim će otvoriti novu, malo pomerenu sezonu.