Otišao tvorac Asteriksa: Preminuo velikan devete umetnosti Alberto Uderzo

M. MIRKOVIĆ

24. 03. 2020. u 23:25

Отишао творац Астерикса: Преминуо великан девете уметности Алберто Удерзо

Legenda Uderzo sa svojim junacima Foto EPA

Punih šest decenija je uživao u ogromnom uspehu stripa i junaka koje je stvorio davne 1959, sa scenaristom Reneom Gošinijem
VELIKAN devete umetnosti Alber Uderzo napustio je ovaj svet, dok njegov Asteriks sa svojim hrabrim Galima nastavlja da niže pobede i uveseljava čitaoce širom sveta. Punih šest decenija Uderzo je uživao u ogromnom uspehu stripa i junaka koje je stvorio davne 1959, sa scenaristom Reneom Gošinijem.

Uderzo je isprva želeo da Asteriks bude tipični veliki i snažni galski ratnik, ali Gošini ga je zamislio kao lukavog patuljka, fizički malog i prpošnog lika, koji daje prednost inteligenciji nad snagom i nadmudruje neprijatelje. Pobedila je Gošinijeva koncepcija ali Uderzo nije odustajao od ideje o debelom, priglupom Galu kakvog je prvobitno nacrtao - makar kao drugaru glavnog junaka, te su se saglasili da kao kontratežu sićušnom Asteriksu dodaju prostodušnog džina Obeliksa.

Tako je rođen legendarni galski dvojac, koji je pretvorio u legendu svoj kreatorski dvojac. Širom sveta, čitaoci se raduju, a brk im se smeši čim ugledaju to kultno Gošini - Uderzo na koricama izdanja.

SPECIFIČAN HUMOR "ASTERIKS" je već dugo jedna od prvih asocijacija na sočan francuski jezik i specifičan galski humor, i predstavlja ogroman izazov vrsnim prevodiocima širom sveta. U Srbiji, Asteriksove i Obeliksove avanture poslednjih godina pratimo uporedo sa Francuzima, zahvaljujući kući "Čarobna knjiga", koja uporedo sa novim redovno objavljuje integrale sa starim, nezaboravnim epizodama.

Scenarista i crtač sprijateljili su se 1950. godine, a devet godina kasnije od njih je naručen strip za novi časopis "Pilot". Strip čiju su radnju smestili u Galiju, u doba pre nove ere, izašao je 29. oktobra 1959. i odmah postigao uspeh te od tada (p)ostao bestseler.

Gošini je iznenada umro u 51. godini, i te 1977. Alber Uderzo je pomislio da je gotovo sa Asteriksom. Međutim, ispostavilo se da mu je prijatelj pre smrti ostavio scenario za novu epizodu, pod nazivom "Asteriks u Belgiji". Uderzo je odlučio da nastavi da sam piše i crta, osnovao je kompaniju Les ditions Albert Ren i, od prijateljeve smrti, izdao šest novih epizoda. Godine 1989. otvoren je i veliki Asteriksov zabavni park na periferiji Pariza, a strip je do danas nepresušni izvor inspiracije za tvorce crtanih i igranih filmova, kao i igračaka.

Hrabri galski ratnik je, baš kao što odoleva rimskim osvajačima, nastavio da odoleva i vremenu, a Uderzo je pre desetak godina, kada je imao 84, iskazao odlučnost da ga njegov voljeni lik nadživi.

- Shvatio sam da lik Asteriksa pripada i njegovim autorima i čitaocima, što i jeste jedino pravedno - rekao je Uderzo 2011. na zabavi povodom prodaje 33 naslova u 350 miliona kopija, otkrivajući da je odabrao naslednike.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)