JEDAN od prvih humanih odgovora na opasnost koja je zadesila više od polovine čovečanstva stigao je od filmskih radnika - selektori festivala u Berlinu, Kanu, Veneciji, Lokarnu, Talinu i mnogih drugih, ustanovili su Festival kratkog filma "Moja draga karantina" koji će se odvijati putem interneta, sa ciljem da se prikupi novac za Lekare bez granica i nezavisne institucije i radnike u kulturi, kojima je u doba virusa korona neophodna finansijska pomoć.

Pročitajte još: Dečje predstave preko interneta: Omiljeni naslovi od subote

U svetlu trenutne situacije sa virusom kovid-19, kako su objavili u svom saopštenju, festivali i filmski događaji širom sveta odloženi su ili otkazani. Među njima su i značajni festivali kratkog filma, kao što su Go Short u Najmegenu, Festival kratkog filma u Glazgovu, Festival Short Waves u Poznanju, kanadski festival Regard, kao i CPH:DOX u Kopenhagenu, SXSW u Teksasu, Trajbeka u Njujorku i Visions du Reel u Nionu.

Inicijator festivala "Moja draga karantina" je Enriko Vanuči, savetnik Venecijanskog međunarodnog filmskog festivala za kratki film i selektor "Torino Šort film marketa", koji je trenutno u karantinu u Italiji.

Pročitajte još: Publici ćemo doći "u goste": Predstave Narodnog pozorišta će se gledati onlajn

"Dok sam sedeo u prisilnoj izolaciji kod kuće i pratio razvoj događaja, došao sam na ideju da započnem onlajn festival kratkog filma o trenutnoj situaciji, kako bismo prikupili novac za zdravstvene radnike koji se bore protiv virusa. Festival kratkog filma "Moja draga karantina" predstavlja naš pokušaj da nastavimo da radimo ono što volimo - da biramo i prikazujemo publici sjajne kratke filmove, istovremeno prikupljajući sredstva za nekoliko udruženja kojima je već, ili će uskoro biti, potrebno više novca da bi funkcionisala i spasla još ljudskih života. Takođe, želimo da prikupimo novac da bismo pomogli kulturnim organizacijama koje su pogođene ovom situacijom - objavio je Vanuči.

Pedeset odsto novca koji budu donirali gledaoci namenjeno je Lekarima bez granica, a drugih 50 institucijama i radnicima u kulturi koji su pogođeni posledicama virusa, i koji će narednih meseci i godina imati velike organizacione i finansijske poteškoće. "Moja draga karantina", kako se ističe u saopštenju, pokazuje kako svet kratkog filma može da se ujedini u krizna vremena, i pruži sadržaje ljudima širom sveta koji su zaglavljeni u svojim kućama.

PLATFORMA TALKING SHORTS

HUMANITARNA akcija "Moja draga karantina" započela je 16. marta na platformi Talking Shorts (https://talkingshorts.com/), i okupila je profesionalce iz sveta kratkog filma koji biraju ostvarenja na temu distopije. Svake sedmice od ponedeljka do nedelje, festival će predstavljati program sedam kratkih filmova za koje publika može da glasa. Gledaoci će, takođe, biti u mogućnosti da doniraju novac putem GoFundMe stranice https://www.gofundme.com/f/my-darling-quarantine-covid19-fundraiser.

RAZGLEDNICE SA KRAJA SVETA

MEĐU filmovima koji će biti prikazani prve sedmice je i nagrađivano ostvarenje "Razglednice sa kraja sveta" Konstantinosa Antonopulosa, u kojem jedna grčka porodica pokušava da se izbavi sa udaljenog ostrva u Mediteranu kad se suoči sa neočekivanim krajem sveta.