Beskrajni horizonti Milana Konjovića: Retrospektiva po pravilima epidemije

M. KRALj

ponedeljak, 16. 03. 2020. u 11:41

Бескрајни хоризонти Милана Коњовића: Ретроспектива по правилима епидемије
Retrospektiva čuvenog slikara, po propisima o okupljanju u zatvorenom prostoru. U Domu vojske 35 slika iz svih faza i 20 pastela. Bio je slikar sunca, u čitavom opusu samo je na deset slika prikazan sneg

SLIKARSTVO je čudo. I uvek je zagonetka. Da nije tako davno bih prestao da slikam. Beskrajno je i neuhvatljivo kao ravnica. Misliš - tamo negde je kraj, a horizont se uvek pomera.

Ovako je razmišljao jedan od naših najuglednijih likovnih umetnika 20. veka, slikar Milan Konjović (1898-1993), čiji će široki stvaralački horizonti od danas biti pred beogradskom publikom u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije. Zbog mera bezbednosti kojima se sprečava širenje virusa korona, svečanog otvaranja ove retrospektivne postavke neće biti, iako je za nju specijalno bila naručena čuvena štrudla iz njegovog Sombora.

Tako će se izložba "Kontinuitet u umetničkom stvaralaštvu Milana Konjovića", autora Nebojše Vasića, čije su gostovanje u Medija centru "Odbrana" mesecima pripremali u somborskoj galeriji sa imenom slavnog ekspresioniste, odvijati prema propisima o okupljanju u zatvorenim prostorima.

- Retrospektivnu postavku čini 35 slika iz svih Konjovićevih stvaralačkih faza - akademske, plave, crvene, sive, kolorističke, asocijativne, vizantijske, bele, kao i 20 pastela - objašnjava, za "Novosti", Milena Rackov Kovačić, direktorka Galerije "Milan Konjović", koja baštini najveći broj radova panonskog maestra. - Od 6.000 dela, koje je tokom svog dugog i izuzetno bogatog, višedecenijskog stvaralačkog rada ostavio Konjović, kod nas se čuva njih 1.084, pa je bilo izuzetno teško odlučiti se šta od tog mnoštva odabrati.

Uz taj reprezentativni presek umetnikovog opusa, iz Sombora su doneli i dva banera sa karakterističnim, a ređe viđenim fotografijama - na jednoj je na biciklu, dok ga druga predstavlja sa mornarskom majicom i belom kapom.

- Voleo je da slika na kanalu, a do njega je uvek išao biciklom, iako je imao "sitroen", koji je za ono vreme bio dobar automobil - dodaje sagovornica. - Bio je slikar sunca, u čitavom njegovom opusu samo je na deset platana prikazan sneg. Pravi panonski mornar.

Foto Galerija "Milan Konjović" , Sombor


Na još dvadesetak panoa biće reprodukovane umetnikove fotografije koje prate i novi tekstovi o njegovom životu i radu, pisani za ovu retrospektivnu postavku. Ekskluzivitet gostovanja u Domu vojske su i pasteli, nastali tokom okupacije u Drugom svetskom ratu, koji nisu često viđani u javnosti. Naime, posle povratka iz zarobljeništva 1943, slikar je sa porodicom morao da napusti Sombor, a svojevrsni likovni dnevnik, sa prizorima ratne svakodnevice na imanju na kome se sklonio, zabeležio je na pastelima, za koje je sam pravio boje.

- Radovi su dobro sačuvani, a na njima je predstavljeno i krunjenje kukuruza, i poslovi koji su se radili oko svinja i sve što ga je u to vreme okruživalo - priča direktorka galerije, uz napomenu da su za beogradsku postavku spremna i dva dokumentarna filma - "Boje života" Snežane Subić i "Stvaranje - slikar Milan Konjović" Božidara Kalezića.

Inače, prvi put od 1966. kada je otvorena galerija, zdanje u koje je krajem 18. veka Ferdinand Plank smestio prvu somborsku apoteku, nedavno je rekonstruisano, a retrospektivna izložba je za to vreme obilazila srpske gradove. Na toj turneji, videlo je 10.000 ljudi. Iako će zbog više sile poseta u Domu vojske biti ograničena, u Galeriji "Milan Konjović" se nadaju da će, do 7. aprila, uspeti da je vide svi zainteresovani poštovaoci njegovog dela.

- Mi smo spremni, ukoliko to odgovara našim domaćinima, i da produžimo trajanje izložbe - ističe Milena Rackov Kovačić, uz želju da opasnost od širenja zaraze u našoj zemlji što pre prođe, kako bi bar priredili svečano zatvaranje i Beograđane počastili somborskim štrudlama.


PRAG, PARIZ, SOMBOR

U PREBOGATOM Konjovićevom opusu, stvaranom od prve izložbe koju je priredio kao gimnazijalac 1914, pa do smrti 1993. zastupljena su ulja, pasteli, tempere, akvareli, crteži, tapiserije, pozorišnie scenografije, skice za kostima, vitraži, mozaici, grafike... Školovao se u Pragu, deo karijere proveo u Parizu, a najveći deo života vezao je za rodni Sombor. Priredio je više od 300 samostalnih izložbi i učestvovao na oko 700 grupnih postavki u zemlji i inostranstvu. Dobijao je značajne nagrade i priznanja, a redovni član SANU postao je godinu dana pred smrt.