CENTRALNI događaj našeg najvećeg praznika "pokretnih slika" ove godine ostavljen je za samu završnicu - legendarni holivudski glumac Džon Malkovič spektakularnim nastupom u "Kombank dvorani" u nedelju uveče će svečano zatvoriti 48. Fest.

Jednoj od najvećih zvezda svetskog filma, čije glumačke bravure u kultnim ostvarenjima "Mesta u srcu", "Carstvo sunca", "Staklena menažerija", "Čaj u Sahari", "Opasne veze", "Na vatrenoj liniji"... pamte brojne generacije gledalaca širom planate, biće uručena i nagrada Festa "Beogradski pobednik", za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Posle ceremonije, publika će imati priliku da uživa u Malkovičevom fascinantnom muzičko-scenskom performansu "Muzički kritičar" (nastao po ideji i konceptu Alekseja Igudesmana), koji slavni glumac s velikim uspehom trenutno izvodi na turneji u najeminentnijim evropskim dvoranama. Performans nosi ime "Muzički kritičar", u njemu se "izvode" negativne kritike koje su svojevremeno dobijali najveći kompozitori, poput Mocarta, Betovena, Šopena, Baha, Prokofjeva, Izaja, Pjacole, Kančelija...

Malkovič će nam pokazati kako je Šuman umislio da je "kompozitor", da je Brams "netalentovani kreten", a Klod Debisi je "jednostavno ružan"... Igudesman je u ovom performansu, zapravo, stvorio miks najokrutnijih muzičkih kritika u poslednjih nekoliko vekova, napisanih o nekim od najboljih muzičkih dela u istoriji, a Malkovič će nam briljantno dočarati zloćudnog kritičara koji veruje da je muzika ovih genija dosadna i obična...


PROČITAJTE JOŠ: Oskarovac Kosta Gavras: Ovde sam među prijateljima


Ova glamaurozna završnica 48. Festa, kao i gosti koji su tokom deset festivalskih dana Beograd učinili svetskom filmskom metropolom, poput Malkoviča, oskarovca Koste Gavrasa, velikog reditelja Atoma Egojana, britanske glumačke zvezde Džulijana Sendsa... u potpunosti su opravdali njegov ovogodišnji naslov "Skupljači emocija".


Kosta Gavras/Foto R. Radosavljević


U prepunim dvoranama "Kombank dvorane", Sava centra, bioskopa "Sinepleks Ušće", Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci..., gledaocima su emocije skupljala nova, najznačajnija filmska ostvarenja svetske kinematografije (čak 95 premijernih projekcija), ali i antologijska remek-dela majstora koja su takođe prikazivana u programu "Fest klasik".


GAVRASU "PEČAT"

JEDAN od najvećih filmskih stvaralaca 20. veka, Kosta Gavras ("Novosti" su s njim juče objavile ekskluzivni intervju) predstavio je svoj novi film "Ponašajte se kao odrasli" najpre na jučerašnjoj konferenciji za novinare, zajedno sa glumcem Kristosom Lulisom, koji igra glavnog junaka, a zatim i na premijernoj projekciji u "Kombank dvorani". Pre toga, slavnom reditelju svečano su uručena dva visoka priznanja - "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke, a potom i nagrada Festa "Beogradski pobednik", za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

- Ovo je bila dobra prilika da se vratim u Beograd, a ove nagrade su za mene velika čast. One ne dolaze za jedan, već za sve moje filmove, i mada izgleda kao da su to nagrade za kraj karijere i kao da sam završio sa filmovima, one su za mene ipak samo početak - rekao je Gavras.


OVACIJE PASKALjEVIĆU

PRESTIŽNA nagrada "Zlatni pečat" tokom Festa svečano je uručena i našem velikom filmskom autoru Goranu Paskaljeviću. Ovo priznanje, kako je istakao Jugoslav Pantelić, direktor Kinoteke i umetnički direktor Festa, dodeljeno mu je 6. juna prošle godine, kada je naš filmski arhiv obeležavao 70 godina postojanja, ali on nije mogao da prisustvuje toj ceremoniji. Pre uručenja "Pečata", u okviru Glavnog programa van konkurencije, na Festu je premijerno prikazan film "Uprkos magli", koji je Paskaljević snimio u Italiji, sa italijanskim glumcima i na italijanskom jeziku, koji je iz "Kombank dvorane" ispraćen je višeminutnim ovacijama.