POD sloganom "Skupljači emocija", kojim odaje počast legendarnom glumcu jugoslovenske i svetske kinematografije Bekimu Fehmiu u (1936-2010), i domaćom premijerom filma "Otac" Srdana Golubovića, u petak veče će u Sava centru svečano biti otvoren 48. Međunarodni filmski festival (Fest).

Uvod u naš najveći praznik "pokretnih slika" biće ceremonija otvaranja Festa, na kojoj će jedna od najvećih glumica ovog prostora, Mira Banjac, primiti nagradu "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Ovo visoko priznanje uručiće joj Uliks Fehmiu, sin Bekima Fehmiua, kome je pripala i čast da ovogodišnji "festival festivala" proglasi otvorenim. Na ceremonijalno "putovanje" kroz Fest publiku će voditi glumci Jelena Gavrilović i Igor Đorđević, a zanimljivo je što ćemo već na samom početku videti ostvarenje iz Glavnog takmičarskog programa, Golubovićevu socijalno-porodičnu dramu "Otac", koja nam stiže direktno sa Berlinala, gde je s velikim uspehom doživela svetsku premijeru.


PROČITAJTE JOŠ - Džon Malkovič počasni gost 48. Festa

U deset festivalskih dana, naši filmofili imaće priliku da skupljaju i razmenjuju emocije, kako međusobne, tako i sa autorima iz sveta čije ćemo filmove gledati, ali i sa oskarovcima koji stižu u Beograd - kultnim glumcem Džonom Malkovičem i rediteljem Kostom Gavrasom, kojima će, kao ovogodišnjim laureatima, takođe biti uručena nagrada "Beogradski pobednik". Gavras, autor koji je ustoličio politički film i podigao na pijedestal, predstaviće i svoje novo ostvarenje, socijalno-političku dramu "Ponašajte se kao odrasli", a Malkovič će 8. marta "spustiti zavese" 48. Festa izvođenjem spektakularnog muzičko-scenskog performansa "Muzički kritičar".


PROČITAJTE JOŠ - FEST 2019: Pogled na slabosti moćnog Berluskonija

U okviru Glavnog takmičarskog programa, u konkurenciji za nagradu "Beogradski pobednik", videćemo 20 novih ostvarenja svetske, regionalne i domaće produkcije. Reč je o izuzetnim, vrlo aktuelnim i angažovanim naslovima koji se bave našom stvarnošću, poput filmova "Samo 6,5" iranskog reditelja Saida Rustajia, "Mlečni zubi" rediteljke Šenon Marfi, "Otpisan" grčkog reditelja Zaharijasa Mavroeidisa, "Monos", kolumbijski film u režiji Alehandra Landesa i Aleksisa Dos Santosa. Tu su i "Idealni kandidat" Haife al-Mansur, prve žene rediteljke u Saudijskoj Arabiji, "Umrećeš u dvadesetoj" Amadžada Abu Alala, "Kamo sreće" Đinevre Elkan, "Nevidljiv život" Karima Ajnuza, erotska drama "Dama herc" rediteljke Mej el-Tuki, "Patrole" Stefana Komandareva... U glavnoj trci za nagrade, pored "Oca", našao se još jedan srpski film, "Sumrak u bečkom haustoru" Mladena Đorđevića, kao i regionalna ostvarenja "Vrba" Milča Mančevskog, "Glas" Ognjena Sviličića, "Polusestra" Damjana Kozole...


Otac“ Foto Promo

O dobitnicima "Beogradskog pobednika" i drugih nagrada odlučivaće petočlani međunarodni žiri - slovenački glumac Sebastijan Kavaca, glumica Nataša Ninković, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević, reditelj Nikola Ljuca i nemački glumac i politički aktivista Klemens Šik.


Greh“


U novom takmičarskom programu Fest Fokus videćemo 19 provokativnih, subverzivnih i hrabrih ostvarenja autora iz sveta, koji svojim beskompromisnim filmskim izrazom skreću pažnju svetske publike i kritike. U ovom izboru su drama "Telo Hristovo", poljskog reditelja Jana Komase, nominovana za ovogodišnji Oskar za najbolji internacionalni film, francuska horor komedija "Jelenska koža" Kentena Dipjea, triler "Dopunska nastava" Ivana-Gorana Viteza...


Divan dan u komšiluku“


Posebna pažnja svetske javnosti prati i filmove Easy Land rediteljke i scenaristkinje Sanje Živković, sa zvezdom u usponu Ninom Kiri i Mirjanom Joković u glavnim ulogama, i "Ivana Grozna" srpsko-kanadske rediteljke Ivane Mladenović.


Osinja mreža“

Pored Gavrasovog filma "Ponašajte se kao odrasli" (slika Grčke, njegove domovine iz 2015. godine na rubu bankrota), u prestižnom Glavnom programu van konkurencije videćemo novi film našeg velikana Gorana Paskaljevića, "Uprkos magli". Ovu izuzetnu socijalno-porodičnu dramu jedan od naših najznačajnijih autora snimio je u Italiji, na italijanskom jeziku, a na Festu će je predstaviti zajedno sa glumačkim zvezdama koje igraju glavne junake, Donatelom Finokjarom, Đorđom Tirabasijem, i naturščikom Alijem Mousom Sarhanom. U ovoj selekciji su i hitovi "Bela kao sneg" Ani Fontejn, "Ema" Pabla Larena, "Malmkrog" Kristija Puja, "Mladi Ahmed" braće Darden, "O beskonačnosti" Roja Andersona.

Džon Malkovič, EPA-EFEETTOR FERRARI

Fest nam uz Malkoviča, Gavrasa i Atoma Egojana ove godine predstavlja još 40 gostiju iz sveta i regiona.


Kosta Gavras, EPA-EFEJuan Herrero

Kultni kanadski reditelj Atom Egojan jedna je od najvećih zvezda 48. Festa, na koji stiže sa novim filmom "Počasni gost", koji će nam predstaviti zajedno sa glavnim glumcem, britanskom zvezdom Dejvidom Tjulisom.

Atom Egojan, EPA-EFECLAUDI NORATI

OMAŽ NEDI

PORED retrospektive najznačajnijih svetskih i domaćih ostvarenja u kojima je Bekim Fehmiu odigrao kultne uloge i bio partner najvećih zvezda , 48. Fest odaje počast i našoj velikoj glumici Nedi Arnerić, koja je preminula 10. januara. U Muzeju kinoteke, u programu Fest Klasik, od 28. februara biće prikazano devet filmova u kojima je ostala nezaboravna.