Džon Malkovič počasni gost 48. Festa

Tanjug

17. 12. 2019. u 00:50

Џон Малкович почасни гост 48. Феста

EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Čuveni holivudski glumac Džon Malkovič biće počasni gost 48. Festa tokom kojeg će mu biti uručeno priznanje "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti
Čuveni holivudski glumac Džon Malkovič biće počasni gost 48. Festa tokom kojeg će mu biti uručeno priznanje "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.


Prilikom gostovanja u Beogradu ovaj svestrani umetnik takođe će upriličiti i resital uz muzičku pratnju.


Karijeru je započeo u pozorištu kao glumac, a potom i kao režiser. Brodvejski debi ostvario je u predstavi "Smrt trgovačkog putnika", a ta uloga donela mu je nagradu Emi kada je predstava ekranizovana. Njegov filmski debi bio je više nego uspešan - uloga u filmu "Mesta u srcu" donela mu je prvu nominaciju za Oskara.


Nizale su se zapažene uloge u filmovima "Carstvo sunca" Stivena Spilberga, "Staklena menažerija" Pola Njumana, Bertolučijev "Čaj u Sahari".


Uloga okrutnog Vikonta u filmu "Opasne veze" Stivena Frirsa donela mu je popularnost i pažnju šire javnosti, a uloga psihotičnog ubice u filmu "Na vatrenoj liniji" donela mu je drugu nominaciju za Oskara, kao i nominaciju za Zlatni globus.


Da poseduje odličan smisao za humor Malkovič je pokazao kada je prihvatio ulogu u kultnom filmu "Biti Džon Malkovič" u kome glumi samog sebe.


Scenarista Čarli Kaufman izjavio je da je scenario od početka bio zamišljen isključivo sa Malkovičem u glavnoj ulozi, zbog specifične enigmatične energije koju ovaj glumac poseduje.


I zaista, Malkovič se proslavio svojom jedinstvenom pojavom i očaravajućom glumačkom izvedbom, najčešće u ulogama negativaca ledenog pogleda.


Ipak, nije zaobilazio ni komedije, pa će tako ostati zapamćen i po ulogama u akcionoj komediji "RED" i filmu "Spaliti posle čitanja" braće Koen.


Iako je tokom bogate karijere ostvario preko 70 uloga, Malkovič je i dalje snima, a nedavno smo ga gledali u Netfliksovim hitovima "Bird box" i "VelvetBuzzsaw".


Pročitajte još: Džon Malkovič stiže u Beograd: Slavni holivudski glumac dolazi kao gost filmskog festivala


Osim što glumi i režira, Malkovič je producirao nekoliko nezavisnih filmova koji su vremenom postali kultni hitovi - između ostalog "Džuno" i "Ghost World".


Napisao je i scenario za kratki film "100 godina" koji je režirao Roberto Rodrigez, a koji je zatim zapečaćen i planirano je da bude prikazan 18. novembra 2115. godine.


Osim filmom Malkovič se bavi muzikom i modnim dizajnom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije