FEST 2019: Pogled na slabosti moćnog Berluskonija

R. R.

četvrtak, 10. 01. 2019. u 14:02

ФЕСТ 2019: Поглед на слабости моћног Берлусконија

Paolo Sorentino Foto D. Karadarević

Ovogodišnji filmski festival zatvoriće novi film italijanskog oskarovca Paola Sorentina. Portret čoveka i vremena koje nije isključivo italijansko

OVOGODIŠNjI Fest zatvoriće premijerna projekcija novog filma oskarovca Paola Sorentina "Oni" (Loro), priča o nekadašnjem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju, koji je kroz četiri mandata, koliko je bio na vlasti, uspeo da u novijoj političkoj istoriji svoje zemlje ostane upamćen kao najkontroverznija i najkorumpiranija ličnost.

Najbogatiji čovek u Italiji, prema "Forbsovoj" listi, i jedan od najbogatijih u svetu, iza kojeg su posle 17 godina apsolutne političke dominacije ostale brojne privatne i profesionalne afere, medijsko carstvo (od 2011. do 2017. imao je i sudsku zabranu da obavlja javne dužnosti), danas ima 82 godine, a film "Oni" je, kako je izjavio Sorentino, "nežan pogled na slabosti starca".

PROČITAJTE JOŠ - NOVI FILM UZBRURKAO ITALIJU: Berluskonijev ljudski lik


"Pomislio sam da bi bilo zanimljivije da zavirimo šta se krije iza Berluskonijeve čelične volje i neuništive odlučnosti, umesto da snimamo tipičan politički film koji je, i ovako, već bajata priča. Mi smo napravili portret čoveka i vremena koje nije isključivo italijansko. Uz manje modifikacije, takav čovek i takav period mogao bi da se primeni na druge zemlje i scenarija", rekao je jedan od najoriginalnijih i najcenjenijih savremenih filmskih autora, ne samo italijanske, već i svetske kinematografije.

U liku Berluskonija videćemo Tonija Servila, omiljenog Sorentinovog glumca (igrao je u njegovim kultnim filmovima "Divo", "Velika lepota"), koji je za svoje ostvarenje u Italiji dobio mnogo bolje kritike, nego sam film.

Toni Servilo u filmu „Oni“ Foto IMDb

POLITIČKE ULIZICE

SORENTINOV film se prošle godine u Italiji očekivao s najvećim uzbuđenjem i pre premijere (24. aprila i 10. maja, jer je podeljen u dva dela), i zbog same činjenice što je Berluskoni angažovao svoje advokate od trenutka kada je započelo snimanje. Nekadašnji "big bos" je tada izjavljivao da se nada da film nije novi politički atak na njega, jer se početkom 2018. opet uključio u italijansku izbornu trku.

Foto AP

Sorentinov odgovor je bio da ne pravi politički film, i da njegov glavni protagonista nije "on", već su to, kao što i sam naslov kaže, "Oni" - Berluskonijeva "dvorska svita" političkih ulizica i kurtizana, koja lagodno živi uz njegov tron.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije