Sedam decenija Kinoteke: Kamere Mike Afrike i Limijera u stalnoj postavci

R. R.

21. 01. 2020. u 06:14

Седам деценија Кинотеке: Камере Мике Африке и Лимијера у сталној поставци

"Carska panorama" Foto Z. Jovanović

Nova stalna postavka jugoslovenske kinoteke povodom 70 godina od osnivanja. U 28 izložbenih celina istorija kinematografije

POVODOM svog jubileja, 70 godina od osnivanja, Jugoslovenska kinoteka priredila je novu stalnu postavku, koja obuhvata dragocene eksponate iz predistorije i istorije filma, a posebna pažnja poklonjena je razvoju domaće filmske umetnosti.

Nova stalna postavka, pod nazivom "Naš muzej filma", biće svečano otvorena 23. januara.

Posetioci će kroz čak 28 izložbenih celina moći da sagledaju različite periode i aspekte koji su u tehnološkom i umetničkom smislu bitni za razvoj kinematografije do kraja 20. veka.


Najstariji izloženi predmeti potiču iz 19. veka, a među njima su i izuzetna "Carska panorama" i prva kamera braće Limijer. Tu su i kamere s početka 20. veka koje su pripadale Aleksandru Lifki i srpskom snimatelju Mihailu Mihailoviću, poznatijem kao Mika Afrika.

Deo izložbe posvećen je ranim bioskopima i pionirima filma na ovim prostorima, a poseban akcenat stavljen je na prvi srpski igrani film "Karađorđe" (1911). U ostalim celinama predstavljen je dokumentarni film iz vremena balkanskih i Prvog svetskog rata, zatim uspeh naših umetnika u svetu, Beograd na filmu u međuratnom periodu, filmski žurnali i reklame, kao i producentske kuće.

U skladu s hronologijom sledi predstavljanje fenomena i značajnih autora jugoslovenske i srpske kinematografije nakon Drugog svetskog rata.

Multimedijalna izložba uključuje odabrane inserte, filmsku muziku domaćih kompozitora, deo bogate zbirke plakata, fotografije, dokumenta i drugu prateću građu.

Postavka obuhvata i predmete iz legata LJubiše Samardžića, Pavla Vuisića, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Živojina Pavlovića i drugih.


Stalnu postavku osmislio je stručni tim Jugoslovenske kinoteke. Arhitekturu i dizajn izložbe u ime studija "Vju" potpisuju Ivan Mangov i Vesna Orović, a grafički dizajn i vizuelni identitet, u ime studija "Braća Burazeri", potpisuju Nikola Radojčić, Isidora Tomić i Dušan Stokić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije